fbpx

Patricija Šulin: Jugoslavija je bila umetna tvorba, brez skupne kulture, jezika, veroizpovedi

Evropa ne bo združena, dokler ne bo oblikovala enotnega pogleda na svojo zgodovino,” sta ob obletnici osamosvojitve Slovenije na organiziranem pogovornem večeru zbrane nagovorila evropska poslanka Patricija Šulin in Aleš Hojs, ki sta se dotaknila odločilnih trenutkov, ki so vodili v nastanek samostojne in suverene Slovenije in izpostavila pomen Slovenske vojske. 

Evropska poslanka Patricija Šulin in Območni odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica sta organizirala pogovorni večer ob letošnji 25. obletnici slovenske samostojnosti z naslovom “25 let državnosti: ali smo na pravi poti?

Pogovor s poslanko Patricijo Šulin in predsednikom VSO Alešem Hojsom je povezovala Simona Pavlič, zbrane pa je nagovoril tudi predsednik območnega odbora VSO Marko Švara.

Aleš Hojs, nekdanji minister za obrambo, je izpostavil še pomen Slovenske vojske, ki je državo obranila pred agresorjem. Poslanka pa je dodala, da smo lahko ponosni na osamosvojitev, mednarodno priznanje, vstop v EU in NATO, uvedbo evra in uspešno predsedovanje Svetu EU.

Jugoslavija od začetka obsojena na propad
Tuji poslanci, ki niso nikoli občutili komunističnega terorja ne morejo razumeti naše poti. To se je dodobra videlo leta 1991, ko so nas npr.. ZDA skušale, tudi s finančno injekcijo, obdržati v Jugoslaviji. Določene države niso razumele, da je Jugoslavija umetna tvorba, brez skupne kulture, jezika, veroizpovedi. Že od samega začetka je bila obsojena na propad! Poslanci, ki so prehodili podobno pot kot smo jo mi, pa nas razumejo, nas tudi pohvalijo, kritizirajo kadar je to potrebno, predvsem pa z nami delijo krvavo zgodovino, ki se ne sme nikoli več ponoviti,” je na vprašanje, kako gledajo tuji poslanci na slovensko osamosvojitev odgovorila poslanka Šulin.

Poslanka se je z moderatorko Simono Pavlič dotaknila tudi položaja slovenskega jezika v institucijah EU. “Od 1. maja 2004 je slovenščina eden izmed uradnih jezikov EU in slovenščina se sliši tudi v Evropskem parlamentu. Slovenski poslanci govorimo na sejah slovensko, kot poslanka pa v slovenščini nagovarjam preko ustnih in pisnih vprašanj tudi Evropsko komisijo,” je poudarila Šulinova, ki je izpostavila, da je v institucijah EU zaposlenih preko 500 Slovencev, nekateri na visokih uradniških položajih.

Potrebna je poglobljena razprava o vseh totalitarnih režimih
Aleš Hojs pa je omenil še trenutno situacijo v vojski in problemov, s katerimi se soočajo pripadniki Slovenske vojske. “Opremljenost vojske je na samem dnu,” je bil jasen predsednik VSO, Šulinova pa je omenila predlog Evropske komisije na področju zakonodaje o evropskem obrambnem skladu. “Na Odboru za proračun sem podprla predlog Evropske komisije, ki v proračunu za leto 2017 predvideva dodatnih 25 milijonov evrov za raziskave na področju obrambe,” je pojasnila Šulinova, ki podpira predloge za večjo varnost in poudarja, da se z izzivi lahko sooči zgolj enotna in povezana EU. Ob tem je izpostavila tudi pomen Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki je Slovenija še vedno ni ratificirala. “Evropa ne bo združena, dokler ne bo oblikovala enotnega pogleda na svojo zgodovino,” je dejala poslanka, ki podpira poglobljeno razpravo o vseh totalitarnih režimih in o njihovih zločinih.

Za boj proti nedemokratičnim, avtoritarnim in totalitarnim idejam in težnjam je potrebna stalna budnost,” opozarja Patricija Šulin, ki poudarja pomen pričevanja o nemirni evropski preteklosti, saj brez spomina ni sprave.

K. Ž.