28. junija 1991 je bila agresija JLA nad Slovenci v polnem teku, v obrambi domovine so umirali pogumni možje

Brnik (Foto: Facebook)

Na današnji dan, 28. junija 1991, je bila agresija JLA nad Slovenci že v polnem teku, med drugim so po vsej Sloveniji napadali oddajnike in druge civilne objekte, napadli pa so tudi letališče Brnik.

Jugoslovanska letala so na današnji dan leta 1991 izvedla napad na letališče Brnik. Pri tem sta umrla avstrijska novinarja. Napad je ponoči terjal še eno smrtno žrtev, tankom ob letališču se je približal pripadnik Teritorialne obrambe Peter Petrič, ki je streljal na poveljniški tank. Ob tem je ranil poveljnika, sam pa je izgubil življenje. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

Vojaki v spopadu za mejni prehod Rožna dolina verjeli, da branijo SFRJ pred tujim sovražnikom
28. junija je potekal tudi spopad za mejni prehod Rožna dolina, v katerem je bilo ranjenih šest tamkajšnjih občanov. Več sto občanov je tam protestiralo, vojaki JLA pa se svoje vloge pri tem sploh niso zavedali; glede na navodila, ki so jih prejeli, so mislili, da branijo Jugoslavijo pred zunanjimi sovražniki. Kriminalista Dušica Birsa in Julij Levpušček sta izdelala letake, s katerimi sta vojake obvestila o njihovih resničnih vlogah.

Rožna dolina (Foto: Facebook)

Spopad za Holmec je bil eden najbolj intenzivnih v celotni vojni
Prav tako se je na današnji dan vnel odločilni spopad za Holmec, ki je bil eden najbolj intenzivnih spopadov v celotni vojni, zmagali so TO in miličniki. V bitki za Holmec 27.–28. 6. 1991 sta življenje izgubila miličnika Željko Ernoič in Bojan Štumberger. V spomin na bitko za mejni prehod Holmec, kjer so se policisti spopadli z JLA, je 27. junij dan slovenske policije.

Holmec (Foto: Facebook)

Specialna brigada MORiS zavzela skladišče JLA, na Medvedjeku letala JLA ubila šest voznikov tovornjakov
V Borovnici je 23 pripadnikov specialne brigade MORiS brez žrtev zavzelo skladišče JLA. V letu 2016 je na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) predsednik RS s častnim znakom svobode RS odlikoval fante, ki so 28. 6. 1991 izvedli logistično akcijo stoletja. 1991 je TO ustavila oklepno kolono JLA na Medvedjeku. V napadih letalstva JLA je bilo ubitih šest voznikov tovornjakov. V bitki na Medvedjeku je ubit tudi pripadnik TO Franc Uršič, po katerem se od leta 2012 dalje imenuje novomeška vojašnica.

Medvedjek (Foto: Facebook)

JLA napadla več oddajnikov, nad Kočevsko reko pa odvrgla kasetno bombo
JLA je prav tako napadla več oddajnikov RTV, in sicer Kum, Nanos, Krim, Boč, Pohorje in Domžale. Tako so nameravali prekiniti dostop do informacij. Oddajnik na Kumu je tarča enega hujših obstreljevanj, kljub temu pa je uspelo Sloveniji oddajnike ubraniti. Nad Kočevsko reko je bila odvržena tudi kasetna bomba, čeprav je bila njihova uporaba skladno z mednarodnimi konvencijami prepovedana.

Poškodovan objekt oddajnika (Foto: Facebook)

Kučanov svetovalec cinično o slovenski vojski, napadi na civilne tarče ga niso skrbeli
Svetovalec Milana Kučana Neven Borak je pod psevdonimom Veno Karbone v tem času za Dnevnik pisal o “naši klavrni vojaški usposobljenosti”, kot so opozorili pri VSO, pa ga napadi na naše civilne objekte niso skrbeli. Borak je dandanes še vedno univerzitetni profesor ekonomije na Fakulteti za komercialne in poslovne vede (FKPV), Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) in Fakulteti za družbene vede (FDV). Prav tako je bil direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in svetovalec nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki ga je v svojih kolumnah sicer rad kritiziral.

Rok Krajnc

 • Perkele

  Sedaj je SDS že na ravni svojih bratskih HDZ neokomijev, ki vsak mesec slavijo eno bitko iz domovinskog rata. Še dobro, da smo pri nas imeli zgolj 10 dni vojne, drugače bi nam Ivanovi partijci zrihtal armado braniteljev prisesanih na državni proračun.

  • Imperial Commando

   Debil, a nobovci v plenicah pa ne sesajo proračuna? Levaki sam pluvate po SLO, totalni izdajalci.

   • Perkele

    Seveda ga, oboji ste mentalni komunisti, ki bi sesal državo in mahali z zastavicami.

    • Imperial Commando

     In kaj si ti? Boš rekel “sredina” ? SI že s svojimi komentarji dostikrat pokazal kam spadaš. V degenerirane rdečuhe.

     • Perkele

      Težko bi rekel da sredina, neoliberalec.

     • stajerc5

      Po yugozlovenacki, proliv-driska!!

     • Perkele

      Kaj je komi, katero “rodno grud” pa branite ta mesec pred zlobnim kapitalom.

  • Garbage man

   Če bi vedel, da bo danes tako, kot je bi vas takrat neutraliziral za stalno s šeflo, če bi bilo potrebno…….

   • Perkele

    Radikali za sproščanje svoje primitivnosti potrebujete izredne razmere in rat. V tem uživate, ker na drugih področjih niste ničesar dosegli.

    • Garbage man

     Ne glede na to da si četniški gnoj, ti neredim uslugo in odgovorim (da ti bo zajčjeusti četnik plačal) ni rat ampak je vojna, jebem ti mamo četniško

     • Perkele

      Opa bre, si že obogaten z našo kulturo, lepo lepo, v takem okolju se je lažje širit, svi vse kužite, nema nikakve potrebe jebat se sa slovenaćkim više.

     • Garbage man

      povej kje se lahko srečava –

  • xtc

   Zato pa so v Oluje dobr razterali Srbske zajce vaše Yugo JNA komu kamerate.

   • Perkele

    Nimaš kej, če bi Srbi brali Nostradamusa, bi se temu izognil.

    • xtc

     Srbske zajce so Hrčki v oluji nalomil po “pra****” in prav je tako.

     • Perkele

      Ja, takrat so jih pol Američani zjebal, da niso uletel v izpraznjeno Banja Luko skupaj z musli kameradi.

 • Garbage man

  Napaka je bila, da se med vojno lahko zgodijo grozote, ki jih ne moreš kontrolirat……………………slovenceljni se pa špilamo fair play………..

 • xtc

  O tem je treba pisat v šolskih učbenikh ne pa o NOB komunistični rdeči drhali,za katero naslednico se je razglašala Titrekova agresorska JNA.

 • est

  In enim se mudi nazaj v zblojeno Yugo ! Nepovabljeni so prišli, dobili so jih po buči in poraženi odšli. Imeli so cilje, zavzeti mejne prehode in letališče in prisiliti Slovenijo, da ostane del skupnosti v kateri nismo želeli več živeti. Plebiscit je bil resna zadeva , ki je politiki niso mogli več negirati, čeprav so nekateri še upali, da obrnejo tok zgodovine. Še dobro, da smo takrat imeli g. Pučnika .

 • Tratovc

  Dobra stran te vojne je bila da smo lohka obdržali orožje in opremo še danes čaka na naslednjo uporabo

 • Imperial Commando

  Treba je omeniti veleizdajalca, za katerega vi tako vneto navijate. In tvoj nick name je žalitev za vse , ki so zares povprečni. Ker povprečni državljan SLO ne časti zločinske zvezde tako kot jo ti.

  • Perkele

   Povprečni državljan ni drugorazreden, vaših 20 % je dno.

   • Imperial Commando

    Sanjski procenti za katerokoli dementno levo stranko :)

 • rubec

  Za mejni prehod Rožna dolina, bi se poklonil znancu Kosmaču in Srečko Lisjaku.

 • Povprečen Državljan

  Bog nam živi Kučana.Brez njega ne bi imeli pravoverni sledilci Velike vodje kaj pisati.

  • Imperial Commando

   Brez “velike vodje ” nebi imeli vi nič za početi v vaših bednih lajfih, tko pa vsaj pljuvate po nečem, pa tudi če sploh neveste zakaj :)

  • stajerc5

   Kucana si lahko peljes s sabo v tvojo ljubljeno fukoyugojebino!

 • večni srb

  Kakšni idioti smo bili šele teritorialci, ki smo verjeli, da branimo svoje domove pred pijanimi norci, pa se je izkazalo, da dmo pomagali fašistom uničiti Slovenijo. Marsikdo danes zato ne more več niti domov, nimamo biti na kaj ponosni, počutim se posiljenega od komunističnih fašistov.
  Velika večina nas je odložila orožje takoj po razglasitvi premirja in dogovoru o umiku stare vojdke iz Slovenije, ubogali smo vaške pijančke in udbaške debile, ki so se igrali z našimi življenji, kot se za dobre vojake spodobi, zdaj smo dobesedno prepuščeni na milost in nemilost domačih izdajalcev in petokolonašev, ki zaposujejo in plačujejo vse v kraju.

  Tiste pravljice o tepihovanju Slovenije lahko zadržite za sebe, pri nas je precej oddajnikov, nihče ni ničesar bombardiral, v celi občini se ni zgodil niti en oborožen incident. Vsaj nekaj smo naredili dobro, danes smo vsi živi prav zato, ker nismo posčupači šalabajzerjev in se nismo ustrapili dvigniti glas, ko je sadističnim pijančkom stal kurac od alkoholnega delirija. Osebno sem rešil celo četo teritorialcev, ler nisrm poslušal ukazov ustaša, ki nas je izbral iz skupine in nas je hotel vse žive zasuti v starem rudniškem jašku, potem pa bi verjetno za masovni umor okrivil JNA oziroma srbe. Rekel sem, da se mi čudna komanda ne zdi smiselna in pač ne grem noter, potem so se tudi ostali premislili, pijana žival pa že 30 let živi od dotacij za veteransko društvo in sere klamfe, medtem ko nas večina veteranov ni dobila niti pir in klobaso.

 • stajerc5

  Pa kdo ti je krif, ce ne cekas?

 • skorpijon93

  slovenci učite in sodelujte z Čehi

 • večni srb

  Naša vojna zgodovina je polna hudih nesmislov, ki preprosto ne pijejo vode.
  Recimo bombardiranje šestih RTV oddajnikov. Oddajniki delujejo na elektriko. Zakaj niso preprosto razstrelili celo elektrarno?
  In, če so že trošili staro municijo, zakaj niso podrli celih stolpov? Par raket in rafal velikega kalibra, pa bi bili vsi rešeni pred sovraćno vojaško propagando. Osebno bi se na straći bolje počutil, če mi tisti idiot Kacin ne bi dnevno pral možganov, lahko pa tudi, da nam je šlo na kozlanje od vseh tistih kanistrov sparjenega jabčeka.

  Vojsko itak ne motijo oddajniki, ker brez natančne spektrografije, ne morejo vedeti, če so očitno postavljene antene edini vir pretoka informacij. Za pravo tipino na nevidni fronti, vojdka uporablja posebne motilce signalov, ki naredijo vse,sprejemnike neuporabne in zadušijo cel spekter elektromagnetnih valov, vključno s tistimi talarji za sprejem satelitske televizije, ki so bili takrat tako popularni.

  Še ena malenkost. Naši genuji so se torej odločili, da bodo tanke zaustavili s šleperji. Zakaj jih niso šoferji preprosto parkirali sredi ceste, naši komandirji so bili obveščeni, da bo vojska kidala kložuno z eksplozivi. Če so šalabajzerji vedeli, da bodo barikade letele v zrak, tanki jih bodo pa preprosto obvozili, bi lahko vsaj voznike evakuirali na varno razdaljo, ampak so bili verjetno bolj koristni za volanom.
  Zakaj sem sr v to vpiknil, ker so tudi naši poveljniki TO, ki so po rodu ustapi, pardon, hrvati, vse kar je imelo kakšno vezo s srbi dkrivaj pumpali, če bi šli vozit šleper na barikade, kjer bi nas seveda brez veze razstrelili, kraj pa bi ostal brez dragocenih čjudi in borcev, kakšni neverjetni idioti in safistični psihopati so ukazovali šele na.naši strani.

  In ta konec komentarja, bi rad rekel še nekaj grdega. Zgleda so metali v luft same cigane, če bi kdo od mojih umrl zaradi enega pijanega, sadističnega psihopata, bi do danes preganjal njega in njegovo družino po vsej sodiščih tega sveta. Jebeš tako kanibalsko in nekrofilsko fašistično džamaherijo, jebeš tak gnil narod, ki rudi svoje najboljše ljudi meče kot polena v krušno peč. Smpak o takih podrobnostih se pri nas, niti po 30 letih, še vedno ne pogovarjamo, samo grdo gledamo in čakamo svojih pet minut.

 • Valter BraniSlav

  Rad bi dozivel tako agresijo:
  https://chaturbate.com/realhousewifexxx/

 • samotoje

  Tako je v resnici bilo in vem, da nisem niti za trenutek pomislil, da nam ne bi uspelo. Neven Borak pa je, kot že rečeno, peta kolona. Na take ljudi bi morali biti pozorni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!