fbpx

Na današnji dan leta 1991: Sovražna JLA raketirala oddajnike na Krvavcu, Nanosu, Boču, Krvavcu, Kumu, v Domžalah in na Pohorju!

Foto: Twitter

Čeprav lahko po Sloveniji nenehno na raznovrstnih srečanjih, proslavah in koncertih srečujemo nasmejane levičarje, ki paradirajo s simbolom rdeče zvezde in jugoslovanskim zastavami v rokah, je dejstvo, da je rdeča zvezda simbol sovražne JLA, ki je po tem, ko je Slovenija razglasila samostojnost, pričela z izvajanjem agresije nad novoustanovljeno državo. Na današnji dan, 2. julija 1991, je JLA raketirala oddajnike na Krvavcu, Nanosu, Boču, Krvavcu, Kumu, v Domžalah in na Pohorju.

JLA je z namenom onemogočanja obveščanja slovenske in evropske javnosti izvedla napade na oddajnike z letalskim raketiranjem, medtem ko se je oddajnika Pohorje lotila z obstreljevanjem s topovi iz mariborske vojašnice. V napadih so bili poškodovani vitalnih deli, med katere je mogoče šteti antenske sisteme, stavbe, stolpe, napajalne in energetske vode ter drugo opremo.

Preberite tudi: Na današnji dan 1991 je polkovnik JLA Popov napadel Gornjo Radgono in ubil dva civilista; leta 2017 ga je slovensko sodstvo oprostilo in mu dosodilo odškodnino

Eden izmed oddajničarjev na Krvavcu se je ponovno rodil
Na oddajnikih je bilo v času napadov 37 oddajničarjev in nekaj zaščitnih enot TO, poroča STA. Eden od oddajničarjev na Krvavcu je imel veliko srečo, saj ga je izstrelek zgrešil za pol metra. So ga pa doletele poškodbe, saj je bil sunek močan, zato ga je s silo vrglo na tla. Na Nanosu med oddajničarji ni bilo poškodovanih, saj so se pravočasno zatekli v kletne prostore, so pa rane utrpeli prisotni pripadniki TO in oskrbnik koče.

Foto: Twitter

Napad na Kumu se sicer ni končal tragično za oddajničarje, je pa poškodbam podlegel teritorialec. V Domžalah, kjer bodo napad na oddajnik drevi obeležili z odkritjem spominskega obeležja, je raketa padla na prostor, kjer se je nahajal eden izmed oddajničarjev, a ta na srečo ni utrpel poškodb. Poškodovanih ni bilo tudi pri obstreljevanju pohorskega oddajnika in oddajnika na Boču, slednji namreč ni imel osebja. Ni potrebno posebej poudarjati, da je v napadih na oddajniško mrežo nacionalne radiotelevizije nastala velika škoda, in sicer v vrednosti okrog 5,1 milijona evrov.

Foto: Twitter

Mig prebil zvočni zid nad Ljubljano
Na današnji dan se je Milan Kučan skupaj s slovenskim vodstvom srečal v Beljaku s tedanjim zunanjim ministrom Nemčije Hans-Dietrichom Genscherjem. Pestro je bilo tudi dogajanje v Ljubljani, ob 14.01 se je namreč v Ljubljani oglasil zračni alarm, minuto pozneje pa je mig prebil zvočni zid nad Ljubljano. Letalo je streljalo tudi na Ljubljanski grad. Sledilo je raketiranje mosta v Brežicah, s posledicami pa so jo odnesle tudi vasi Žejna, Čatež, Mrzla vas in novi most čez Savo.

Štiri letala so krožila nad Slovensko Bistrico, skupino letal je bilo opaziti nad Celjem. Mig nad Dravogradom je nekaj odvrgel in nadaljeval pot proti Ljubljani, kjer so letala letela v nizkem letu. V Radgoni so potekali boji, v katerih so bile uničene hiše in del gradu, na Hrušici se je razvnelo streljanje, spopadi pa so potekali tudi v Ormožu in Ajševici. Na ta dan ob 20.20 je pri Fernetičih letalo prebilo zvočni zid.

Sara Kovač