Poklon pogumnim mladim Slovencem v Pekrah: Tako so vihteli z zastavo Slovenije z izrezano zvezdo, totalitarnim simbolom!

Pogumni otroci so leta 1991 izrezali komunistični simbol iz jugoslovanske zastave. (Foto: Twitter)

“Pekrski najstniki so 23. maja 1991 nosili zastavo Slovenije, s katere je bil odstranjen simbol oboroženih zaščitnikov nedemokratičnega režima. Peter Smolič je namreč pred tem s prijatelji postavil tankom živo oviro, jih zaustavil in izrezal totalitarni simbol,” je spomnil izvrsten poznavalec grbov Aleksander Hribovšek ob obletnici pekrskih dogodkov.

Predsednik Heraldično, genealoško in veksilološkega društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek, je v svojem tokratnem zapisu spomnil na pogum slovenskih najstnikov, ki so si drznili ponosno nositi zastavo Slovenije “s katere je bil odstranjen simbol oboroženih zaščitnikov nedemokratičnega režima”. 

Nekaj pa je o pomenu in vsebini samih dogodkov, v svojem včerajšnjem nagovoru v Mariboru, povedal tudi premier Janez Janša: “Vidim znane obraze, ki ste bili takrat bodisi naborniki bodisi tiste, ki ste z orožjem v roki branili prvo generacijo slovenskih fantov, ki so prvič v zgodovini v mirnem času služili domovini.”

“V resnici ni šlo za dogodke, ampak je šlo za uverturo obrambe Slovenije, uverture vojne za Slovenijo, šlo je za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom, med slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo in JLA na drugi strani, za merjenje moči med enotami, ki smo jih ustanavljali za to, da bi lahko zgodovinsko odločitev slovenskega naroda na plebiscitu zavarovali z realno silo in seveda med enotami, ki so to hotele preprečiti.” 

Domen Mezeg