fbpx

[Video] Dr. France Cukjati: “Dolgoletni totalitarizem pohabi tudi tiste, ki nosijo v srcu pravilno orientacijo”

Zdravnik, teolog in politik dr. France Cukjati (Foto: Nova24TV)

“V socializmu (komunizem je skrajna oblika) država vse do potankosti odredi. Kako moraš živeti, kako delati. Ti si samo neka figurica na šahovnici, ki te bodo postavljali od tukaj do tja. Ločili bodo sicer, ene figurice so več vredne, druge so samo kmetje na šahovnici,” so besede, s katerimi je zdravnik, teolog in nekdanji predsednik Državnega zbora RS dr. France Cukjati v oddaji “Pogovori z osamosvojitelji” označil nekdanji sistem. “Jasno, da smo čutili, da to nikamor ne vodi,” je bil jasen.

Na vprašanje, zakaj je tvorba Jugoslavija pričela propadati pri živem telesu, je dr. France Cukjati odgovoril, da so bili med razlogi vsi elementi, ki spremljajo vsak totalitarizem. “Eden izmed razlogov je bil zagotovo ekonomski. Zelo neprijetno je bilo iti po pomaranče in prašek v Avstrijo, slediti restrikcijam za bencin itd. Druga plat je bilo spoznanje, da so eni prvorazredni, drugi pa drugorazredni. Na vseh nivojih se je čutilo, če si bil “naš” ali pa ne.” Če nisi bil na pravi strani nisi imel odprte kariere, bil si bolj odrinjen, težko si dobil kredit in podobno.” To se je po besedah Cukjatija nalagalo. “V podzavest se vtisne, da to pa ni tisto, kar smo si želeli, torej svobodno življenje in enakopravnost. Stare ideje o samostojni Sloveniji so se razvijale. Iz tujine je prihajala tudi literatura na to tematiko, ki je bila prepovedana.” Ko je po besedah Cukjatija pričela nastajati Nova revija, se je gibanje pričelo širiti in prebujati v ljudeh.

“Ljudje so bili pasivni, vdani v usodo. Živeli so v ožjih mejah, kot so mislili, da lahko. Dolgoletni totalitarizem pohabi tudi tiste, ki nosijo v srcu pravilno orientacijo, nazorsko usmeritev. Ko se je jugototalitarizem zaostroval in se je prebujala Slovenija na intelektualnem nivoju, so tudi ljudje dobili pogum.” Cukjati je spomnil na čas, ko je delal v obratni ambulanti v Iskri. “Imel sem dve odlični medicinski sestri, ki sta bili Srbkinji. Ena je bila poročena z višjim oficirjem KOS-a. Prihajal je tudi v ambulanto do žene. Marsikaj je povedala o njem. Iz pogovorov lahko sklepam, da je ves Kosovo preganjal albanske kosovske vojake. KOS je namreč ugotovil, da naj bi osem albanskih vojakov želelo zastrupiti celotno kasarno. Tistih osem vojakov je izginilo, šlo pred vojaško sodišče. Takrat sem čutil zaostrovanje. Ob pogovoru z drugimi sem izvedel, da so tudi drugi čutili enako, da se približuje huda ura.”

“V Sloveniji se je nekaj prebujalo, ob enem pa se je v ozadju Udbe (sam sem bil bolje informiran glede KOS-a) nekaj hudega pripravlja.” Žena tega oficirja je po besedah Cukjatija postala zaskrbljena, tiha. Povedala je, da se bodo izselili, ker po njeno, če bi ostali, bi Slovenci vse poklali. “Tako resno je to rekla, kako sovraštvo zganjamo Slovenci do Srbov. Njeno prepričanje je verjetno temeljilo na prepričanju tega oficirja.” Cukjati je izpostavil, da je ob njeni selitvi spoznal, da se bliža vojna in da je sanitetni material tako pomemben kot je municija. “S pomočnikom direktorja sva sanitetni material cel popoldan nosila v klet in ga skrila v posebnem prostoru. Ta oficir je namreč dobro vedel, kje je ambulanta.”

Glede procesa osamosvajanja je Cukjati dejal, da je vedel, da bodo težave. “Vedel pa sem tudi, da če ne bomo tega storili hitro, potem ne bomo nikoli. V Demosu na Vrhniki se je čutila odločna enotnost: Naj se zaostruje, ne bomo se pustili. Načrtovali smo kaj bomo naredili, ko bodo prišli tanki. Teritorialna obramba se je dobro organizirala, sodelovali smo. Vsa obramba, ki se je pripravljala je bila izjemno strokovna, problem pa je bil, ker ni bilo dovolj orožja.”

Ponorelost je čedalje bolj agresivna, očitna in zaskrbljujoča
Prejšnja oblast je po besedah Cukjatija imela do potankosti izdelane vse mehanizme vladanja. Od medijev, Udbovskega prisluškovanja, zasledovanja. “Ker ni bilo lustracije, vsaj v primeru sodstva ne, ostane mentaliteta v ljudeh. Preveč ljudi je, ki so v tisti komunistični mentaliteti lepo živeli. Dokler vsa tista omrežja (Udbomafija) delujejo, stvari ne “zalaufajo”. Depala vas je bil izraz ob koncu Demosa. Prejšnje omrežje je pokazalo svojo moč in ponovno prevzelo vso oblast. Tako žal je in to nam še naprej sledi.”

Ponorelost je po prepričanju Cukjatija danes čedalje bolj očitna, agresivna in zaskrbljujoča. “Agresivnost, izvoz laži, uvoz laži, pozivanje k umoru politika in njegove družine. To je odraz, da ni nobenega obrambnega mehanizma več. To se blagoslavlja, državno tožilstvo, sodstvo ne vidita težav. Delovanje KPK glede Vesela, kjer se navaja, da je vse v najlepšem redu. To je prav, če to počnejo ljudje, ki nasprotujejo Janezu Janši. To je neverjetno! Tisti, ki so odgovorni za delovanje pravne države, vladavino prava ne storijo nič,” je kritično poudaril Cukjati.

Foto: Vlada RS

Dokler bo samo nekaj procentov medijskega prostora zajela neka druga opcija, torej ne skrajno levičarska, ki je sposobna lagati, podtikati, izvajati medijski umor, imela tako velik delež finančne pomoči in dostopa do pranja možganov prebivalstva, toliko časa se po besedah Cukjatija ne bomo pobrali. “Pluralnost medijev in svoboda govora je osnovno izhodišče, da se lahko volivci normalno odločijo za opcijo, ki bo naredila to kar oni želijo. Govoriti o pravici svobode govora, da drugim ne pustiš izreči kaj želijo, kaj mislijo, to seveda ni svoboda govora. Pri nas se ravno to dogaja.” 

Dr. France Cukjati je slovenski zdravnik, teolog in politik. Leta 1964 je vstopil v jezuitski red. Kasneje je začel študirati medicino in jo po izstopu iz jezuitskega reda leta 1978 tudi dokončal. Najprej se je zaposlil v obratni ambulanti v Litostroju, nato pa v ambulanti Iskra v Stegnah. Leta 1991 je postal direktor ZD na Vrhniki, tri leta pozneje pa je dobil koncesijo za zdravnika zasebnika. Aktivno je sodeloval tudi pri ustanavljanju Zdravniške zbornice in bil štiri leta njen generalni sekretar. V obdobju Bajukove vlade ga je Andrej Bručan, takratni minister za zdravje, imenoval za državnega sekretarja za osnovno zdravstvo.

Na parlamentarnih volitvah leta 2000 je bil na listi SDS izvoljen za poslanca v Državnem zboru RS, dve leti pozneje pa je postal vodja poslanske skupine. V Državni zbor RS je bil izvoljen tudi leta 2004, skoraj z dvotretjinsko podporo je bil izvoljen na mesto predsednika Državnega zbora RS. Trenutno je predsednik Zbora za republiko.

Nina Žoher