fbpx

36. Stična mladih: Mladi za mlade, svetloba smisla in upanja

(Foto: Nova24TV)

Stična mladih že 36 let zbira mlade iz cele Slovenije in zamejstva, da skupaj praznujejo mladost, vero in se krepijo v pričevanju. Tretja sobota v septembru je sinonom za mlado Cerkev. Srečanje je tudi letos potekalo v organizaciji Skupnosti katoliške mladine v Samostanu v Stični, udeležilo pa se ga je okoli 6000 mladih. Stično mladih je med drugim obiskala tudi kandidatka Slovenske demokratske stranke za predsednico Republike Slovenije Romana Tomc.

“Mislim, da je zelo velik uspeh in zelo lepo, da se je zbralo toliko mladih. Tukaj je res pozitivna energija in le malokrat vidimo toliko razposajenih, mladih, optimističnih, veselih ljudi. Upam, da bo takšno srečanje še velikokrat tukaj v Stični. Velikokrat je že bilo,” je povedala kandidatka za predsednico Republike Slovenije Romana Tomc in dodala, da zaradi oblačnega vremena optimizem in energija nista nič manjša.

Srečanje Stična mladih, z izjemo leta 1999, ko je Slovenijo obiskal papež Janez Pavel II., od leta 1981 poteka neprekinjeno. Tokratno 36. srečanje Stična mladih je potekalo pod geslom “Velike reči mi je storil mogočni”.

Nekaj besed o dogodku nam je namenil tudi podžupan Ivančne Gorice Tomaž Smole: “Vsako leto v začetku septembra prinesejo mladi iz cele Slovenije prav posebno energijo v te posvečene prostore. Mi, ki smo tu doma, jih seveda z veseljem sprejmemo, ker nam to daje upanje, da se bodo naši običaji, naša vera ohranila tudi v naprej in smo zato zelo veseli, da vsako leto pridejo v velikem številu.”

Številni mladi prostovoljci so skozi celo leto ustvarjali vsebine in program srečanja, kjer se je predstavilo veliko organizacij, svojo stojnico je denimo postavila tudi Slovenska demokratska mladina (SDM).

Mladi so se začeli zbirati ob 9. uri. Okoli 9.30 se je pričel program, ki se je delil na izbirni in skupni del. Številni nasmehi na obrazih otrok pa so pokazali navdušenje in veliko pričakovanj. Vrhunec tudi letošnje Stične mladih je bila sveta maša, ki jo je daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. “Izhajam iz poslanice papeža Frančiška, ki je dal tudi naslov “Velike reči mi je storil mogočni”, in sicer papež pravi, naj se mladi premaknejo iz kavča, naj ne ostanejo na kavču, ampak naj se soočijo z realnostjo življenja, kot se je tudi Marija. Mladim sporočam, da na svoji poti življenja niso sami, da je vedno lahko nekdo z njimi. To je lahko njihov prijatelj, tudi učitelji in vzgojitelji, z njimi so tudi tisti, ki so spremljevalci v njihovi vzgoji in iskalci njihove poklicne poti. Z njimi je Cerkev, in kar je najpomembnejše, z njimi je Bog. Za Cerkev na Slovenskem in tudi za vso Slovenijo so ti mladi v Stični resnično pravi biser,” je za Nova24TV povedal murskosoboški škof.

Nekdanja poslanka SDS Alenka Jeraj: “Stična mladih je vedno lep dogodek. Spomnim se, ko sem še kot mladinka prihajala sem, ko sem bila v naši župniji na Igu tudi animatorka in smo se vsako leto res veselili prihoda v Stično. Zdi se mi, da je to za vse te mlade en tak lep začetek šolskega leta, da nekako izročijo šolsko leto Bogu in je to nekako vedno spremljava njihovega življenja. Na vsak način je to prihodnost Slovenije. Veselim se srečanja s tistimi, ki jih poznam, tudi tistimi mlajšimi. Gre za lep dogodek, pomemben za celo Slovenijo.”

Stično mladih je med letom pripravljalo več kot 200 prostovoljcev, vloženih je bilo preko 7000 prostovoljskih ur organizacije, sodelovalo pa je 14 različnih ekip, ki so tudi letos dobro opravili svoje delo in številni se tako že veselijo prihodnje Stične mladih.

Klara Filip