72. let od ugrabitve: Spomin na Andreja Slavka Uršiča ni umrl

Andrej Slavko Uršič / Vir: primorci.si

Danes se spominjamo 72. obletnice ugrabitve časnikarja in politika Andreja (Slavka) Uršiča, zagovornika demokracije, soustanovitelja Slovenske demokratske zveze v Gorici. Bil je prvi urednik tedanjega tednika Demokracija, ki je obsojal vsakršen totalitarizem. 31. avgusta 1947 je na mestu ugrabitve Andreja Slavka Uršiča ostalo motorno kolo, žica in dva nabita samokresa… 

Andrej (Slavko) Uršič je bil rojen 17. oktobra 1908 “pri Jeronovih” v Kobaridu. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, nato pa je 1928 maturiral na gimnaziji v Novem mestu, leta 1943 pa diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti. V dijaških letih je bil član društva Prosveta, kot študent pa se je pridružil Klubu jugoslovanskih akademikov Trsta, Gorice in Istre ter unitarističnemu Jugoslovanskemu naprednemu akademskemu društvu Jadran, ki mu je v začetku 30. let tudi predsedoval. Pred drugo svetovno vojno je bil primorski begunec v Ljubljani, po vojni pa se je umaknil pred komunizmom v Cono A Julijske krajine, ki so jo upravljali zahodni zavezniki. Bil je med ustanovitelji Slovenske demokratske zveze v Gorici. Kot sourednik tednika Demokracija je jasno obsojal vsak totalitarizem, za kar je plačal najvišjo ceno. Spomenk naše zgodovine V nagovoru ob slovesnosti v spomin Andreju Slavku Uršiču je pred dvema letoma v Kobaridu spregovorila profesorica Mira Cencič: “Primorska zgodovina je naš ponos in naša bolečina. Stojimo pred Jeronovo domačijo, ki je spomenik naše zgodovine, simbol krivic, trpljenja, upanja in ponosa,” in predstavila narodno delovanje Jeronove rodbine, ki sega v obdobje preporoda, v drugo polovico 19. stoletja. “Narodno-kulturno je deloval tudi rod Antona mlajšega (1871–1951), ki se mu je v zakonu z Amalijo Volarič rodilo sedem otrok. Za narodno delovanje so bile razmere izjemno težke. Dva totalitarna režima sta dušila in trla to številno družino. Z velikimi črkami sta zapisana v narodnem spominu Antonova sinova Rudi in Andrej,” je nadaljevala Mira Cencič, ki je nadaljevala svoj govor z besedami uporniškem TIGRu, ki je v Kobaridu povezoval večino trdnih kobariških tržanov, tudi Jeronove.

Zvest sredini
Andrej Uršič, po domače Slavko, je v politiki zagovarjal liberalno in jugoslovansko usmeritev in se družil s primorskimi intelektualci sorodnih političnih nazorov: “V silno zapletenih vojnih časih je bil nasprotnik vsakršnega povezovanja političnih strank z italijansko oblastjo. Zavzemal se je za združitev vsega slovenskega ozemlja v obnovljeni Jugoslaviji s spoštovanjem demokratičnih načel in socialne pravičnosti. Njegova politična skupina se je v jeseni 1941 pogajala za vstop v OF, a ni prišlo do sporazuma, ker ni sprejela vodilne vloge komunistov. Andrej je ostal zvest gibanju, imenovanemu Ljubljanska liberalna sredina, ki se je, kot vse sredinske skupine, zavzemala za enoten nestrankarski narodni odpor brez nadvlade komunistične partije. Andrej kot član posebnega primorskega odbora te politične skupine se je povezoval s tržaškimi liberalci in preko njih z goriškimi katoliškimi sredinci. Njegove poti je zvesto spremljala služba VOS-a in skrbno beležila tudi vsebino njihovih pogovorov,” je zapisala prof. Mira Cencič. Ker je Uršič zagovarjal sredinsko politiko, je dobival udarce z obeh strani in se leta 1945 še pravočasno umaknil na Koroško. Ker je menil, da se zaradi čiste vesti in poštenega dela nima česa bati, se je kmalu vrnil v Kobarid, kjer opazoval razmere, in, “ocenjeval posledice politike komunistov do zahodnih zaveznikov, ki je z grožnjami ovirala sodelovanje z njimi in poskrbela, da so jih na skrbno organiziranih protestnih shodih zmerjali z okupatorji in imperialisti. Motila ga je tudi internacionalistična politika slovensko-italijanskega bratstva. Ugotavljal je, da svoboda, o kateri so sanjali, se zanjo borili in umirali naši ljudje, ni prišla v naše domove. Nasprotno, v imenu svobode in demokracije se je širil komunistični totalitarizem, in to z metodo brezobzirnega ustrahovanja. Povsod po Evropi je že zavladal mir, pri nas je še trajala revolucija in zahtevala novih žrtev. Izvajali so se montirani procesi in tihi poboji. Takih razmer kot narodnjak in demokrat ni mogel odobravati.”

Zahrbtna ugrabitev
Ugrabitev Andreja Slavka Uršiča 31. avgusta 1947, ko je na mestu ugrabitve ostalo motorno kolo, žica in dva nabita samokresa, je pretresla Soško dolino. V gozdu pa so našli njegovo denarnico, na pobočju Matajurja pa del pasu, Andreja Uršiča pa ni bilo nikoli več nazaj, ostala so le ugibanja. “Šušljalo se je, ugibalo, delovala sta razum in domišljija, in tako so nastale razne mogoče in nemogoče domneve: da je končal v roških breznih, da je bil smrtno ranjen, da je njegov grob nekje ob Soči, da so ga ugrabili zavezniki, da so ga odpeljali v Rusijo. Domačini so sumili in obsojali zdaj enega zdaj drugega. Šepetaje so se pojavljala celo imena ugrabiteljev. Poznavalci razmer so dejanje pripisali jugoslovanski tajni policiji, oblasti pa so obupanim domačim podale več lažnih odgovorov,” še piše v govoru Mire Cencič.

Neznani Slavko
Po propadu komunizma pa je resnica o Andreju Uršiču začela počasi prihajati na dan, kar je, kot je dejala Cencičeva, omogočalo odprtje arhivov in skrbno raziskovanje časnikarja Iva Jevnikarja, a dostopno gradivo ni dalo odgovorov na vsa vprašanja. Znano pa je, da je bil v tajnih zaporih Udbe v Ljubljani, po pričevanju dokumentov, zasliševan do jeseni 1948, zaslišanja pa so bila strogo varovana skrivnost pod zaznamko “neznani Slavko”. V tajnih zaporih, večinoma v samici, je Andrej Uršič ostal do domnevne nasilne smrti verjetno novembra 1950. 14. oktobra 2001 je bila na pročelje hiše Jeronoviih v Kobaridu vzidana plošča v spomin na brata Rudija in Andreja (Slavka) Uršiča. Spominska plošča je bila postavljena na pobudo društva TIGR in občine Kobarid. “Narodni mučenec Andrej Uršič ni bil nikoli izbrisan iz seznama živih in njegov grob je še danes znan le njegovim mučiteljem in morilcem. Nihče še ni priznal dejanja, nihče se ni kesal, nasprotno – zagovorniki tako zavrženih dejanj bi radi učili demokracijo za 21. stoletje,” so zvenele besede Mire Cencič.

Demokracija.si

 • Tobias Schreyer

  Zato pa klavci dobivajo lepo plačilo v bogatih penzijah. Naše otroke pa še zmeraj v šoli
  poneumljajo s partizanskim herojstvom. Zgleda da nam ni rešitve.

  • JANEZ GUS

   Eden takih je danes rdečuharski cirkus na Vojslem nad Idrijo.Kao prenos ranjencev.Razumi če moreš.

   • JANEZ GUS

    Govor bo imela komunistična agitatorka Lara Jankovič,pomagal pa ji bo rdečko iz PANVITE.

    • Franc Šink

     Kaj ni ta rdečko osemenjevalec svinj ?

     • JANEZ GUS

      Svinja osemenjuje svinjo.

    • JANEZ GUS

     Sram vas je lahko veteranov vojne za Slovenijo,da se družite z Turnškovo rdečo zvezdo ,ki so jo nosili agresorji na Slovenijo.Lepo je vas barabin Lipič pripeljal žejne čez vodo.. Ko sem videl,kaj Kurčan namerava sem takoj izstopil. in šel v VSO.

  • pupa

   Vsak raziskovalec izginotja gospodaAndreja Slavka Uršiča bi moral najprej ugotoviti kdo od takratne tajne policije je bil zadolžen za območje Kobarida, če tisti ni več živ je prav gotovo dobil naslednika, ki je bil zadolžen za prikrivanje zločina. Morda so celo še živi.
   Nič se ni zgodilo brez domačih izdajalcev in ti obstajajo še danes. Tudi na teh forumih jih kar veliko sedi v “temnih plaščih in s temnimi očali”.

 • Mojca pokraculja

  Hvala krscanarjem, da so izglasovali zaprtje, bolje rečeno uničenje , arhivov!

  • Janez Kepic-Kern

   Naivčina !
   Saj se vseeno – točno ve
   . kaj vse slabega so exKP, ZK – počeli. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Janez Kepic-Kern

    ŠE TU
    PONAVLJAM.
    Tudi
    t.i. KP STALINISTIČNI=PARTIJA=T.I.. “PARTIZANI”,
    T.I VOS, OZA, KNOJ T.I. “HEROJI – zdaj leta 2019. večinoma trohnijo
    podobno
    kot njihove – protistalinistične žrtve
    v
    NEOZNAČENI ALI “SKRITIH” GROBOVIH !
    razloge – naj napiše – kdor jih – ve. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

    PONAVLJAM.
    Je pomembno.
    “LJUBITI DOM – ŽIVLJENJE DATI,
    ZA BOLEČINO VE LE ZEMLJA – MATI”

    To je napis na obzidju pokopališča v Komendi
    – namenjen zamolčanim
    – v glavnem s strani ex KP STALINISTIČNIH T.I. “PARTIJA-PARTiZANOV, VOSA, OZNE, KNOJA” ITD.
    nesodno polit pomorjenim Slovencem, ji so bili domačini iz okoliša Komenda.
    In ki so bili v veliki večini pošteni in delovni ljudje, ki niso želelii nič drugega kot normalno živeti, biti kmetje, obrtniki, podjetniki, trgovci itd.
    – nekaterim je uspelo priti v Kanado, v ZDA, v Brazilijo in v Argentino – kjer so bili v veliki večini priznani, pozitivni, delovno in življenjsko uspešni ljudje.

    Njih “bolečine” in smrti ljudje iz okoliša Komende
    – seveda – ne bomo – nikoli – pozabili !

    Zanimivo pa je,
    da so zelo poskrbeli
    ZA TO, DA BI BILI “POZABLJENI” – EX KPS, KPS “MAČKOVCI”, VOSOVCI ITD., ki so nesodno morili nasprotnike nam Slovencem vsiljevanega
    – baje
    “svetloprihodnostnega” – STALINIZMA-KOMUNIZMA”.
    Danes na internetu in verjetno v arhivih zainteresirani
    – ŽE RES TEŽKO NAJDE OSNOVNE PODATKE O OSEBAH –
    – kot so bili – t.i. KP, OF – VOSOVCI
    in razni medvojni in povojni “lokalni, samohvalni – “stalinistični heroji”.
    Za nekatere “STALINISTIČNE HEROJE”
    so njih potomci – celo tako zelo poskrbeli,
    DA SE NE VE, KJE SO NJIH GROBOVI !
    Pred kratkIm sem bil
    prav
    presenečen,
    DA SO Z INTERNETA UMAKNJENI PRAV VSI PODATKI,
    O POKOJNIH EX KP STALINISTIH, ki so bili po 2. vojni strah in trepet – svojih okolišev.
    Ki sem jih nekatere – zelo dobro
    – OSEBNO POZNAL.
    Zdaj pa
    podobno kot njih žrtve – trohnijo
    POZABLJENI IN NESPOŠTOVANI
    V
    NEOZNAČENIH — GROBOVIH. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Mojca pokraculja

    Naivčina ? ! Jim zato krščanarji držijo štango ?

  • Stric iz ozadja

   Hvala ljudstvu, ki ni odslo na referendum.

   • Mojca pokraculja

    Ljudstvo je treba prepričat, da gre volit za pravo stvar. Ludamila je naredila ravno obratno, prepričala jih je, naj ne gredo.

 • Antonius

  Danes se spominjamo tudi, da je bila na današnji dan pred 92 leti ustanovljena protifašistična organizacija TIGR.
  ZZB, Franta in Šarec, odpravite se na Menino planino in se z vašimi virtualnimi bitkam proti fašističnemu in nacističnemu okupatorju vred požrite med seboj.
  Pa na veleizdajalca, Turnška, Makarovičevo in vsaj še Janeza Stanovnika ne pozabite.

 • Franc Šink

  Prevlada ene stranke nujno vodi v diktaturo.

 • JANEZ GUS

  Vse te murgelske na brzino sklavfane stranke so muhe enodnevnice.

  • FRANC3

   Zato pa Slovenija vztrajno tone.

 • E moj Šarko

  Jebo vas Slavko

  • Imperial Commando

   Jebo te Sarko

 • rrrrr

  Tempora mutantur et nos mutamur in illis (časi se spreminjajo in mi z njimi ).
  A tudi to žal ne velja za čas v Sloveniji in Slovence. V šestedetih letih se pri nas ni veliko spremenilo..Kot je bil takrat list Demokracija edini opozicijski list proti Brozovi brutalni diktaturi, je danes list Demokracija spet edini ( sic !) opozicijski list proti prikriti Kučanovi demokraturi. Takrat je Brozova Udba neodvisne urednike in neupogljive novinarje še lahko brezobzirno zapirala in morila , tako danes Kučanova reinkarnirana Udba ekipo današnje Demokracije preganja veliko bolj sofisticirano. Ne ugrablja in ne ubija. Ne, zato pa njihovo pošteno novinarsko delo preganja na svojih sodiščih, s svojo milico in z lastnim Društvom novinarjev. ..In s svojo medijsko minstream mašinerijo za pranje pobebavljenih , nizkočelnih bralcev in gledalcev.
  Da so tedaj ljudje še lahko gledali stran ( sicer pod smrtno pretnjo), ko je Brozova samooklicana drhal brez razloga umorila A. Uršiča, je skoraj razumljivo. A da smemo danes spet gledati v tla, ko Kučanova, z volilno prevaro instalirana vseobsegajoča drhal, spet brez razloga , neodvisne urednika in novinarje Demokracije vlači pred sodišča, jim za fantomske prekrške nalaga drakonske kazni, svojim kolhozom in sovhozom prepoveduje oglaševanje in s tem preživetje, ni več razumljivo. …

  Ne bodimo šajskerli ( pardon, drekači) in po svojih močeh podprimo Demokracijo. Novinarji, niste sami, ampak smo trdno z vami !.

  Vsi razumni s tega portala

 • Janez Kepic-Kern

  HIMNA
  “BRATOM ORLOM”
  V POČASTITEV VRLEGA SLOVENCA ANDREJA SLAVKA URŠIČA. L.R. J.K.K. KOMENDA
  P.S.
  “DVIGNITE ORLI KRILA PONOSNA,
  SOVE SE SKRIVAJO V NIZKE TEMINE,
  VISOKO, PONOSNO – OREL LETI.

  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2019/07/himnaOrlom.m4a

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!