fbpx

8. 2. 1991: Dan, ko je propadel poskus dogovora o prihodnosti Jugoslavije

Minister za kulturo Andrej Capuder (foto: Nace Bizilj, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije)

Na Prešernov praznik je slovenske ceste prekrila snežna odeja, ki je prinesla kar nekaj zastojev in težav v prometu. Težave in nesporazumi pa so se že dalj časa kopičili tudi v kulturi. V medijih je bil na Prešernov praznik opazen sovražen odnos do ministra za kulturo.

Nesoglasja v kulturi

Član slovenskega predsedstva Ciril Zlobec je na celjskem večeru negativno ocenil govor ministra dr. Andreja Capudra ob podelitvi Prešernovih nagrad. Capudrova razlaga o tem, da je bila dotedanja slovenska kultura preveč prilagojena enostranski politiki, mu ni bila všeč. Zlobec je trdil, da so bili Prešernovi nagrajenci zmeraj najbolj pokončni ljudje iz kulture in umetnosti. Capudrov govor so obsojali tudi v skupni izjavi strokovnih društev s področja kulture. Marijan Zlobec je v Delu zapisal: “Sedanji ukrepi slovenske vlade in parlamenta so za kulturo v katastrofalnem razmerju …” Pritisk na ministra je v tem času krepil tudi režiser Dragan Živadinov, ki je prek NSK 8. februarja sporočil, da že 15. dan gladovno stavka.

Dan je minil v podeljevanju nagrad raznim ustvarjalcem. V Mariboru je županja podelila Glaserjeve nagrade. Dnevnik Borba je arhitekturno nagrado podelil Borisu Podrecci za prenovitev cerkve sv. Donata v Piranu. Na ljubljanski univerzi so podelili 12 Prešernovih nagrad za najboljša umetniška in znanstvena dela študentov. Tem je prorektor Boštjan M. Zupančič priporočal predvsem pokončno držo in zvestobo samemu sebi.

Boštjan M. Zupančič (Foto: STA)

Propad poskusa dogovora o prihodnosti Jugoslavije

V Beogradu se je odvijala neuspešna seja zveznega predsedstva o prihodnosti Jugoslavije. Predstavniki iz Hrvaške se seje niso udeležili, ker je bil za isti dan v Beogradu napovedan miting žensk usmerjen proti hrvaškemu legitimnemu vodstvu. Slovenski predsednik Milan Kučan je podprl odziv hrvaških predstavnikov in je sejo predčasno zapustil. Pred odhodom pa je nakazal, da bo Slovenija začela formalno sprejemati postopke za razdružitev od Jugoslavije. Predsednik zveznega predsedstva dr. Janez Drnovšek je zatrdil, da bo glede na dogajanje tako rešitev predlagal v slovenski skupščini. Drnovšek je na seji ostal do konca, na tej seji so nazadnje sprejeli sklep, da seje uradno sploh ni bilo.

Novinarska konferenca o slovenski zunanji politiki

Predsednik vlade Lojze Peterle in zunanji minister dr. Dimitrij Rupel sta predstavila rezultate prizadevanj k slovenski samostojnosti. Peterle je zatrdil, da je po zaslugi zunanje politike stališče Slovenije deležno vse večjega razumevanja v tujini. Na to je kazalo tudi vse več ponudb za odpiranje predstavništev slovenske vlade v tujini. Govorca sta podala tudi naslednje usmeritve in odgovore: “Slovenija bo na zvezni ravni predložila sporazumen dogovor za razdružitev naše republike od federacije. Razlogi za tako odločitev so predvsem gospodarski, kar razume tudi tujina. V prihodnosti vlada zagovarja priključitev k Evropski gospodarski skupnosti. Obstaja pripravljenost tujih držav, da po razglasitvi, priznajo samostojnost Slovenije.”

Pokojnine bodo

Delegacija upokojencev je v pogovorih s predstavniki vlade med drugim zahtevala, da se jim izplača 14-odstotna uskladitev pokojnin za november in december. Predstavniki vlade so jim obljubili redno izplačevanje pokojnin, izplačilo uskladitve so šteli za upravičeno, a dodali, da denarja za to pač ni.

Ibrahim Rugova v Sloveniji

Na povabilo Liberalne demokracije Slovenije je v Slovenijo prišel predsednik Demokratične stranke Kosova Ibrahim Rugova. V pogovorih s predstavniki slovenskih strank je opozarjal na probleme kosovskega gospodarstva in represijo srbskih oblasti.

Matej Kavčič

Vir: Ukom