fbpx

900 dni od obravnave #IranNLBGate” v Evropskem parlamentu: “Kriminalci so še vedno na begu, mediji pa molčijo!”

Romana Tomc

“Danes mineva 900 dni od obravnave #IranNLBGate v Evropskem parlamentu. Zgodil se je mega kriminal, kriminalci še vedno na begu. Organi pregona tiho, mediji tiho, kolesarji tiho,” je upravičeno zaskrbljena slovenska evropska poslanka Romana Tomc. Prav danes namreč mineva 900 dni, odkar je na njeno pobudo v Evropskem parlamentu potekala razprava o eni največjih afer, ki se je zgodila na slovenskih tleh. Gre za afero, ki bi morala pretresti slovensko javnost in ki so jo s svojim denarjem financirali slovenski davkoplačevalci – afera IranNLBgate.

Gre za desetletje staro afero, o kateri slovenski mediji skorajda molčijo. Še manj pa smo o njej izvedeli od pristojnih organov, ki bi jo morali raziskati in odgovorne posameznike izpostaviti: “Ob zaključku razprave o pranju denarja v največji slovenski banki, Novi ljubljanski banki, je predsednik odbora PANA v Evropskem parlamentu jasno pozval slovenske preiskovalne organe, naj zadevo raziščejo in ji pridejo do dna. A so bila ta pričakovanja prevelika,” pravi Romana Tomc ter dodaja, da še danes za ta kriminal ni nihče odgovarjal. Zdi se, da so slovenske institucije in slovenska pravna država povsem odpovedali, poroča romanatomc.

Afero je med preiskovanjem bančne luknje odkrila preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije, ki jo je vodil dr. Anže Logar. Dokazano je med letoma 2008 in 2010 v Novi ljubljanski banki prišlo do pranja denarja – skoraj milijarda evrov iranskega denarja se je v tem obdobju prelila skozi račune naše največje banke. V času, ko je za to državo veljala prepoved poslovanja: “Primer se je dotaknil tudi takratnega političnega vrha, zato je bilo pričakovati, da ga bodo ti želeli pomesti pod preprogo. Očitno jim to uspeva,” je jasna Tomčeva. Poslanka zgroženo ugotavlja, da se prizadevanja za prikrivanje resnice o spornem poslovanju v NLB nadaljujejo tudi danes.

“Slovenski davkoplačevalci smo s svojim denarjem že večkrat sanirali Novo ljubljansko banko. V NLB in podobnih državnih projektih moramo iskati tudi razloge za nizke plače in pokojnine. Gre za kriminal velikih razsežnosti, pa proti njemu nihče ne protestira. Kje so bili protestniki takrat?” se sprašuje Tomčeva. V nadaljevanju pa še navaja, da so ljudje pred dnevi protestirali proti ukrepom, ki nas postavljajo med najbolj uspešne države v boju proti novemu koronavirusu. Gre za ukrepe, s katerimi si aktualna vlada prizadeva čim bolj omejiti vpliv prihajajoče krize na slovensko gospodarstvo. Pred leti, ko se je v največji slovenski banki dogajal kriminal svetovnih razsežnosti, ni protestiral nihče. Slovenska javnost se očitno ne zaveda, da je bil račun za kriminal v NLB in podobne projekte izstavljen prav njim. Slovenskim upokojencem, zaposlenim, študentom.

Evropski poslanci so pred leti na seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu obravnavali priporočila in povzeli delo, ki ga je odbor opravil tekom svojega mandata. Zaradi obravnave primera pranja denarja v NLB je politična skupina ELS h končnemu poročilu Odbora PANA predlagala dopolnilo, ki poziva države članice, naj nemudoma ukrepajo v primeru prijav pranja denarja in poročanja o sumljivih transakcijah, da bi se lahko izvedle ustrezne preiskave, takoj ko so organi seznanjeni s temi podatki.

Domen Mezeg