fbpx

Obsedenost s totalitarnimi simboli med predstavniki državnih institucij je naravnost škandalozna: Še en policist je ljubitelj rdeče zvezde!

Policist Darko Pehan v sredini. (Foto: bralec Nova24TV)

V uredništvo Nova24TV smo prejeli fotografijo, na kateri med drugimi z rdečo zvezdo na titovki pozira tudi policist Darko Pehan. Videti je, da je to še en v vrsti primerov zaposlenih v državnih institucijah, ki še 30 let po razpadu komunistične Jugoslavije častijo simbole totalitarnega režima.

V ponedeljek, 27. septembra 2021, smo na Nova24TV poročali, da spomine na komunistične čase rad obuja predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristijan Mlekuš. Ta je na družbenih omrežjih namreč objavil fotografijo, na kateri pozira skupaj z otrokom, ki je oblečen v pionirčka z rdečo zvezdo na titovki.

Kakor vse kaže, podobna nostalgična čustva do propadlega totalitarnega komunističnega režima goji tudi Mlekušev kolega Darko Pehan. V uredništvo Nova24TV smo namreč prejeli fotografijo, na kateri tudi Pehan pozira domnevno oblečen v pionirčka s titovko temne barve, na kateri je pripeta rdeča zvezda.

Nič bolje niti v pravosodju
Niso pa zgolj policijski sindikalisti in uslužbenci tisti, ki se jim v Sloveniji še po 30 letih od razpada toži po Jugoslaviji. Pionirska uniforma s titovko in rdečo čepico je popularna tudi v pravosodju. Ena takšnih je okrožna sodnica v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk, za katero rdeči zvezdi primerno veljajo posebna merila. Kakor smo poročali aprila 2021, se je nekdanja predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani jeseni 2020 znašla v aferi zaradi domnevne zlorabe službenega vozila v zasebne namen. Navkljub vpletenosti Pavlič Pivkove v kazenski postopek pa je še naprej lahko opravljala svoje delo na okrajnem sodišču.

Titova pionirka, sodnica Vesna Pavlič Pivk na sredini (Foto: Demokracija)

V Sloveniji je tudi sicer prisotna neka obsedenost s čaščenjem komunističnih simbolov. Zahvala za to gre ravno uspešni indoktrinaciji komunističnega režima, ki se je začela s pionirčki ob vstopu v osnovno šolo. Da je naveza med pravosodno in politično vejo še kako živa, potrjujeta tudi stečajni sodnik Matjaž Štok in podpredsednik mariborskega sodišča Slavko Gazvoda, ki sta se leta 2019 udeležila tradicionalnega srečanja podpornikov SD v Mariboru. Na skupni fotografiji z evroposlancem Milanom Brglezom je Gazvoda celo poziral v majici z rdečo zvezdo.

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na pikniku Socialnih demokratov. (Foto: Twitter)

Kako komentirajo Pehanovo poziranje s titovko in rdečo zvezdo, smo vprašali tako na policiji, Ministrstvu za notranje zadeve kot Sindikatu policistov Slovenije. V SPS so nam odgovorili, da Pehan ni član njihovega sindikata, na ostale odgovore še čakamo.

Ivan Šokić