fbpx

Adventni čas je tu: Naj nas vse spremlja vera, upanje in ljubezen

Foto: iStock

Z današnjo prvo adventno nedeljo Kristjani začenjajo adventni čas, ki predstavlja čas pričakovanja in priprave na božič, dan Jezusovega rojstva. Hkrati se z adventom začenja novo cerkveno leto. Po cerkvah in mnogih domovih so pripravili adventne vence, na katerih bodo vsak teden prižgali po eno od štirih sveč in se skozi celoten advent združili v molitvi.

Adventni čas, poimenovan po latinski besedi advent, ki pomeni prihod, se bo zaključil s četrto adventno nedeljo 24. decembra, na predvečer božiča.

Najpogostejše zunanje znamenje tega časa je adventni venec, ki je razširjen tudi med neverujočimi. Spleten je iz zimzelenih vej, ki simbolizirajo življenje in Jezusov prihod. Sveče naj bi bile vijoličaste ali bele, saj vijoličasta barva predstavlja upanje in je tudi sicer najbolj značilna za adventni čas, venci pa naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja.

Bolj kot zunanjo pripravo sicer v Cerkvi v adventnem času poudarjajo duhovno pripravo na prihajajoči praznik. Ta naj bi se kazala v osebni molitvi, prejemu zakramentov, postu in dobrih delih. Hkrati naj bi ta čas nagovarjal k veselju nad lastnim življenje. “Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem,” so poudarili pri Slovenski škofovski konferenci.

Nekateri pravoslavni kristjani, med njimi tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve, zaradi uporabe drugačnega koledarja božič praznujejo 7. januarja. Na božič se pripravljajo s postom, v tem času pa naj ne bi uživali mesa (razen rib) in mlečnih proizvodov.

D. Č.