Afera nezakonitih vpogledov policistov v mape poslancev dobila epilog: Dokaz, da sta Šarec in Črnčec kontrolirala celo lastne ministre!

Damir Črnčec in Marjan Šarec. (Foto: STA)

Portal Politikis razkriva, da je zaradi nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke Karla Erjavca in še približno dvajsetih drugih oseb, bila policistu izrečena kazen pet tisoč evrov. Vpogled policista v osebne podatke Erjavca datumsko sovpada z afero Marjana Šarca. Nedovoljeno vpogledovanje se je odvijalo pod takratnim notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, zaradi česar je bila uvedena tudi notranja preiskava.

Koprsko okrožno sodišče je zaradi nepooblaščenega vpogleda v osebne podatke triindvajsetih oseb, med njimi takratnega obrambnega ministra Karla Erjavca, policistu novogoriške postaje za izravnalne ukrepe Zdenku Kabaju dosodilo enotno denarno kazen v višini pet tisoč evrov.

Policist je v podatke vpogledal 16. junija 2019, ko je bil razporejen v Center za tujce v Postojni. V računalniško zbirko osebnih podatkov se je prijavil s svojim geslom ter vnesel šifro, ki pomeni kontrolo brez postopka. Ker je iskal podatke o varovani osebi, takratnem ministru za obrambo Erjavcu, je sistem na to tudi opozoril in poizvedovanje ni ostalo neopaženo.

(vir: Utrip Ljubljane)

Tožilstvo mu očita prekršek, ker za vpogled v osebne podatke ni pooblaščen. Policisti lahko osebne podatke uporabljajo le za opravljanje nalog določenih z zakonom, a v tem primeru policist ni opravljal policijskih nalog, ampak le brskal po policijskih evidencah zato, da bi se s podatki o ljudeh sam seznanil. O morebitnem drugačnem ozadju na sodišču niso govorili, še navajajo.

Policist je krivdo priznal
Policist je na predobravnavnem naroku krivdo priznal. Sodišče pa ga je zaradi kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov obsodilo na enotno denarno kazen v višini pet tisoč evrov. Plačati mora tudi stroške sodnega postopka in sodno takso. Pred kratkim so ga povabili tudi na sejo parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe v zadevi Franc Kangler. Tam je na vprašanja predsednika komisije poslanca Dejana Kaloha o tem, zakaj je nezakonito gledal v evidence in to samo teden dni pred interpelacijo dejal, da je slučajno slišal po radiu o tej interpelaciji in so ga potem “zasrbeli prsti”. Po razglasitvi sodbe sta se obe strani odpovedali pritožbi, tako da je sodba že pravnomočna.

Na Twitterju se je odzval tudi Kaloh, ki ugotavlja, da so v primeru Kanglerja opravili odlično delo, in da so začele stvari prihajati na plano. “Policista Kabaja smo na komisiji zaslišali pred tremi tedni, zdaj pospešeno padla sodba sodišča v Kopru. In ultimativni dokaz, da sta Šarec in Črnčec kontrolirala celo lastne ministre,” je pojasnil.

Je to povezano tudi z ostalimi vpogledi v mape poslancev po naročilu Črnčeca?
Vlada Marjana Šarca je za seboj pustila afero, ki še ni doživela svojega epiloga, razkril pa jo je poslanec NSi Jožef Horvat. Horvat je pred meseci na seji med razpravo pokazal list papirja in pojasnil, da kaže podatke o tem, kako mu je policija v času prejšnje vlade sledila. “Po mojem emšu. Neverjetno,” je dejal. Dodal je, da je bilo največ vpogledov v njegove podatke ob nastanku aktualne koalicije, v drugi polovici februarja in začetku marca. “Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo,” je dejal poslanec NSi. Poslanci so kasneje zahtevali vpogled v omenjene mape, policija pa je sprožila notranjo preiskavo. Kot je poudaril Kaloh, pa so se že takrat pojavljale glasne govorice, da je bil v omenjene vpoglede v mape poslancev vpleten Damir Črnčec, ki je bil v Šarčevi vladi svetovalec za varnost.

Sara Rančigaj