fbpx

Afera Patria: Sporni sodniki ne bodo izločeni

Foto: STA

Sodnica Silvana Vrebac Arifin se ne bo izločila iz senata, saj je bil njen mož na Jankovićevem shodu povsem naključno in ni bil v vlogi podpornika. “Čeprav je ploskal in naj bi stal v bližini Jankovića, še ne pomeni, da je očitno vnet podpornik obdolženčevega političnega nasprotnika,” se je glasila obrazložitev Antona Panjana, predsednika višjega sodišča.

V zahtevi obdolžencev Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča v zadevi Patria zahtevi za izločitev sodnikov Milana Štruklja, Silvane Vrebac Arifin in Mateje Lužovec višje sodišče ni ugodilo. Janez Janša je preko zagovornika vložil pritožbo zoper sklep o zastaranju zadeve Patria, s katerim je bil sodni postopek končan brez epiloga, kot ga je zahtevalo ustavno sodišče.

Janša je v pritožbi navajal, da je senat v isti sestavi že odločal o pritožbi proti obsodilni sodbi na prvostopenjskem sodišču, ko so bili obdolženi prvič po krivem obsojeni, in da navedeni ne bodo zmogli odločati nepristransko, saj je ustavno sodišče razveljavilo tudi njihovo takratno odločitev. Na navidezno nepristranskost so vplivale tudi sodnice Barbara Klajnšek in Vesna Rakočević Bergant preko svojih javnih objav, zaradi česar ni mogoče razumno izključiti, da takšno izražanje ne more imeti vpliva.

Partner sodnice vnet podpornik Jankovića
Janša je v pritožbi še navajal, da je bilo na posnetkih jasno ugotovljeno, da je partner sodnice SIlvane Vrebac Arifin sodeloval na predvolilnem shodu Zorana Jankovića in mu navdušeno ploskal ter celo skakal od veselja. Prav tako naj bi avtomehanik, pri katerem sodnik Štrukelj servisira avto, dobil Štrukljevo izjavo, da je bila za obsodbo Janše, Črnkoviča in Krkoviča “komanda z vrha”.

Sodnik Štrukelj je v obrazložitvi izjavil, da gre za absurdne navedbe, saj naj bi bile komande z vrha v našem pravosodju izključene in nemogoče in kaj takega v svoji 39 letni sodniški karieri še ni doživel. Prav tako je dodal, da nikoli ni vozil avtomobila znamke Audi, svoj avto pa servisira pri pooblaščenem serviserju.

Mož se je ob Jankoviću znašel naključno
Sodnica Silvana Vrebac Arifin je v zagovoru dejala, da vedno sodi le po zakonih, ustavi in lastni vesti ter znanju. Njen mož naj bi se na predvolilni konvenciji Zorana Jankovića znašel kot mimoidoči in povsem naključno. “Čeprav je ploskal in naj bi stal v bližini Jankovića, še ne pomeni, da je očitno vnet podpornik obdolženčevega političnega nasprotnika.” Prav tako po njenih besedah ni bil nikoli član stranke ali v osebnem kontaktu z Jankovićem.

Panjan: Janša ni uspel dokazati dokazov za izločitev sodnikov
Predsednik sodišča Anton Panjan je ocenil, da pritožnik Janša ni uspel utemeljeno pojasniti, kako naj bi navedene okoliščine vplivale na odločanje sodnikov, bodisi ni uspel dokazati verodostojnosti zatrjevanih okoliščin. Pavšalne in anonimne trditve ne predstavljajo navedb iz zakona. Za odločitev so po njihovem mnenju uporabili merila najstrožje presoje, zato ni izločil nobenega od navedenih sodnikov.

M. P.