fbpx

Aktualna anketa razkriva: SDS ostaja nepremagljiva – še naprej vodi pred vsemi strankami, podpora vladi nadvse nizka

Foto: STA

Aktualna raziskava javnega mnenja o aktualnih dogodkih v Sloveniji, ki jo je opravila agencija Parsifal, razkriva, da je stranka SDS nepremagljiva – in to kljub temu, da se je v zadnjem tednu soočala s kritikami s strani levičarjev, ker je najela legalen kredit in ga tudi v celoti vrnila. Očitno so volivci v tem spinu prepoznali napad na največjo opozicijsko stranko pred volitvami, v SDS pa korektne politike, ki izposojeno tudi vrnejo. Slabo kvečjemu kaže Miru Cerarju in njegovim ministrom, saj večina še vedno ne podpira njegove vlade. 

Anketo je omenjena agencija opravila med 8. in 11. januarjem, v kateri so vprašanja zastavili kar 717 polnoletnim prebivalcem Republike Slovenije. Povprečna starost anketirancev je 48,8 leta, večina jih ima dokončano poklicno šolo. Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije, sledita podravska  in savinjska regija. In kakšne so ugotovitve? Preverite v nadaljevanju.

Med drugim je bilo eno od vprašanj, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo. Večina anketirancev, kar 16,1 odstotka, bi volila SDS, sledita SD s 14,8 odstotka in Lista Marjana Šarca s približno odstotkom manj. Velik delež je neopredeljenih, saj kar 12,9 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volili.

Večina anketirancev (16,1 %) bi volila SDS, sledita SD (14,8 %) in Lista Marjana Šarca (13,9 %).

Če bi upoštevali samo opredeljene volivce, jih bi večina (23,8 %) volila SDS, sledita SD (21,9 %) in Lista Marjana Šarca (20,6 %).

Povprašali pa so tudi o podpori vladi. Večina anketiranih, kar 56,1 odstotka, ne podpira sedanje vlade Mira Cerarja, podpira jo zgolj 37,3 odstotka, kar pa ni presenetljivo, saj Cerarjeva vlada do zdaj ni ravno blestela med slovenskim narodom. Cerar si je zaradi nespoštovanja odločb sodišč prislužil celo ustavno obtožbo, Janša pa je v svojem govoru v Državnem zboru RS na dan ustavne obtožbe naštel še več Cerarjevih grehov, ki bi si prav tako zaslužili ustavno obtožbo ali še kaj hujšega.

M. S.