Aleš Hojs: Jankoviću zloraba zakonodaje in poslovnika ne predstavljata težav

Ljubljanski župan Zoran Janković (Vir: STA)

“Trenutno smo v stanju “svobode”, ko je med Zoranom Jankovićem in državo enačaj. Zoran Janković je zdaj država, saj smo videli, kaj je vse izjavljal, od Fondovih blokov naprej, da je bil prepričan, da so tiste parcele njegove, njegovi zadolženi družini se odpisujejo milijonski krediti, pa se nič ne zgodi, to, kar se dogaja v mestnem svetu je pa samo dodatna demonstracija tega, da sta Gibanje Svoboda in Lista Zorana Jankovića eno in isto“, je dejal predsednik MO SDS Aleš Hojs, ki je komentiral viden demokratični deficit v vodenju Zorana Jankovića. Ta namreč za doseganje svojih ciljev uporablja vsa sredstva, četudi to pomeni zlorabo položaja in zakonodaje.

Zoran Janković formalnopravno kanala C0 ne more dokončati, saj nima ustrezne dokumentacije za ta odsek in to bi bila gradnja na črno – ampak očitno tako deluje v tem trenutku ta avtokratska država pod vodstvom kraljice in skakača,” je dejal predsednik MO SDS Aleš Hojs in dodal, da so “vsi sistemi tako očitno povezani in  skorumpirani, da si dovolijo vse, dokler se ljudem enkrat ne bo zmešalo”. Hojs upa, da se bodo ljudje v čim večjem številu udeležili tudi današnjega protesta proti Jankoviću ob 14.30 pred Mestno hišo v Ljubljani.

“Tukaj gre, konkretno na primeru gradnje kanala C0,  za zlorabo zakonodaje. Zakonodaja res dopušča pridobitev gradbenih dovoljenj per partes, to, recimo, največkrat vidimo v cestogradnjah, v nekih linijskih objektih, kjer nimate še vseh zemljišč, kar pa ne pomeni, da lahko pred koncem dobite kakršno koli uporabno dovoljenje, da zaključite gradnjo drugače, kot da imate v bistvu za celoto vsa dovoljenja, torej tudi okoljevarstveno soglasje,” je pojasnil Hojs. Glede na to, da gre očitno za zlorabo zakonodaje in manipuliranje s členi pri navedenem primeru, gre za podobno zadevo tudi pri zlorabi členov poslovnika, meni Hojs.

Gre za zlorabo zakonodaje in poslovniške dikcije
Kot smo že poročali,  župan Janković v mestnem svetu ne dovoli razprave za Ljubljančane eksistenčnih temah. Poslovnik mu namreč omogoča, da prekine vsakršno razpravo na njegovo zahtevo, vendar je bil ta člen po besedah Hojsa namenjen za demokratične namene, kar je v nadaljevanju tudi pojasnil. “Ta člen poslovnika je namenjen temu, da se določena razprava prestavi na drug termin, v kolikor bi za nadaljevanje razprave potrebovali tudi mnenje države”, pojasnjuje Hojs in dodaja, da je “ta člen tam zapisan v demokratičnem duhu in z njim ni nič narobe, si pa nihče ni predstavljal, da bo kdaj na županskem mestu tak avtokrat, kot je župan Janković, in da bo vse zakonodajne in poslovniške navedbe zlorabil.”

Verjetno obstaja več členov, ki bi se jih dalo zlorabiti. Tega se običajno ne dela, ampak pri gospodu Jankoviću je to drugače, on zlorablja vse, kar lahko. Le poglejmo njegovo družino, ki zlorablja insolventno zakonodajo in osebni stečaj, po vsem tem je vsem lahko hitro jasno, da potem njemu ni težko zlorabiti tudi poslovniške dikcije v čisto druge namene, kot je bilo prvotno mišljeno,” je zatrdil Hojs.

Sin ljubljanskega župana Damijan Janković (Foto: STA)

Dejstvo je, da ima Janković na svoji poziciji danes veliko več pristojnosti, kot so jo imeli župani pred njim. To je potrdil tudi dr. Dimitrij Rupel, ki je bil v svoji bogati politični karieri tudi sam ljubljanski župan, “jaz sem bil župan Ljubljane v popolnoma drugačni situaciji, župan in mestni svet sta bila ločena, prostorske in gradbene zadeve so bile v rokah Holdinga, ki je s tem neodvisno upravljal”, je dejal dr. Rupel in dodal, da pa je že “jasno, da je Janković mali diktator oziroma podeželski šerif. Prvič, občina ima veliko denarja za razliko od časov, ko sem bil jaz župan. Danes ima on svoje davke, svoje redarje in ostalih sto tisoč stvari, ki jih mi nismo imeli“, je pojasnil dr. Rupel.

Janković gradnjo lahko konča le na črno
“Janković formalnopravno kanala C0 ne more dokončati, saj nima ustrezne dokumentacije za ta odsek in to bi bila gradnja na črno – ampak očitno tako deluje v tem trenutku ta avtokratska država pod vodstvom kraljice in skakača,” je dejal Hojs in dodal, da so “vsi sistemi tako očitno povezani in skorumpirani, da si dovolijo vse, dokler se ljudem enkrat ne bo zmešalo”.

“Nosilec posega lahko izvede poseg le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa v danem primeru še ni bilo izdano,” je  Ministrstvo za okolje 6. 3. 2023 zadevo predalo Inšpektoratu RS za okolje in energije ter naravne vire in prostor. Torej je povsem znano, da Janković za gradnjo kanala C0 nima niti okoljevarstvenega soglasja, kar pa je le ena od ključnih zadev, ki bi jo potreboval za “zakonito” gradnjo na tem odseku. To je potrdila tudi predstavnica ministrstva za naravne vire, ki jo je poslanka SDS Anja Bah Žibert v DZ jasno vprašala, ali se brez okoljevarstvenega soglasja lahko gradi, ta pa je bila jasna, da ne.