Berishaj ovaden, primer je nevaren in zahteva preiskavo s podpisi NSi

Zoper Martina Berishaja so na Kosovu vložili kazensko ovadbo. (Foto: FB)

Demokratska zveza Kosova (LDK) je vložila kazensko ovadbo zoper veleposlanika Kosova na Hrvaškem Martina Berishaja zaradi napačne izjave parlamentarni preiskovalni komisiji skupščine Kosova. “Primer je zelo resen in nevaren in le redko kdo upa govoriti pred kamero,” pa je iz Prištine sporočil direktor Nova24TV Boris Tomašič, ki se je tja – tokrat v vlogi novinarja – z ekipo odpravil po sledeh sumljivih transakcij družbe Gen-I. Poslance stranke Nova Slovenija je prosil, da podpišejo zahtevo za preiskavo v Sloveniji. Se bodo odzvali? 

“Kosovski parlament je ustanovil dve preiskovalni komisiji, ki raziskujeta sumljive posle Gen-i v času, ko je bil direktor Robert Golob. Zakaj Državni zbor ni še niti ene,” je Boris Tomašič tvitnil iz Prištine ter sporočil, da sogovorniki na Kosovu pravijo, da gre za bistveno večjo zgodbo kot zgolj nakazila Martinu Berishaju. “Preiskovalna komisija tu nima možnosti pregledati vseh nakazil iz Genija. Zato so mi rekli, naj javno prosim poslance stranke Nova Slovenija, da podpišejo zahtevo za preiskavo v Sloveniji,” je še zapisal ter poslance NSi prosil, da omogočijo preiskavo v Državnem zboru.

“Pomenljiva je bila izjava, da policija niti v Sloveniji niti v tujini od Gen-i ni izkazala interesa za vpogled v pogodbe. Vprašanje je, kakšne usmeritve policiji daje tožilec,” se je po sinočnji Tarči odzval nekdanji generalni direktor Policije dr. Anton Olaj, oglasil pa se je tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs, ki je zapisal, da novinarji Tarče na RTVS še pravega naslova v Prištini ne znajo poiskati, kako bodo potem raziskali, kam je odteklo več milijonov evrov. “So pa razkrili za milijonske transakcije res nekaj najpomembnejšega: GEN v Beogradu nima table na poslovni hiši. Še Klaudijo Stroligo je to ocenil kot ključno,” je še (sarkastično) pripomnil.

Žal se premier Robert Golob sinoči ni želel udeležiti Tarče, kjer bi lahko pojasnil, čemu je bil namenjen oziroma kam je izginil denar, ki ga je Berishaj pridno dvigoval z računa svojega podjetja – in ga po nekaterih informacij celo nosil nazaj Golobu. Predsednik uprave Gen-I Maks Helbl je na začetku povedal, da so že nekaj časa čakali na možnost, da pojasnijo zadeve.0 Vendar tudi tokrat ni pojasnil ničesar, razen da ne sme razkrivati pogodb hčerinske družbe. Pojasnil ni niti tega, s kakšnim namenom je družba Gen-i leta 2019 kreditirala svoje hčerinsko podjetje – po mnenju nekaterih mimo regulatorjev. “Očitno predsednik vlade g. Golob ni upal priti pojasnit svojih milijonskih poslov v GEN-i v Tarči na nacionalni TVS, imel pa je čas za prijazen obisk konkurence,” je komentiral direktor TVS Uroš Urbanija, Golob se je namreč pojavil v informativni oddaji komercialne televizije, kjer se sporne teme seveda ni dotaknil.

Za parlamentarno preiskavo balkanskih poslov Roberta Goloba in Gen-I potrebuje Slovenska demokratska stranka podpise NSi.

Kot smo že pisali, v sinočnji Tarči niso imeli najbolj srečne roke pri izbiri gostov – če so seveda imeli željo po tem, da bi se karkoli razkrilo. Tomašič sicer meni, da je bila včerajšnja Tarča kljub slabi izbiri gostov zlata vredna. “Čeprav so poskušali oprati Goloba, so v resnici veliko priznali. Bom razložil v ponedeljek na Nova24TV,” je napovedal in ob tem tudi razkril, zakaj je Zijad Bečirović, direktor IFIMES-a, tako zavzeto branil Goloba: “Martin Berishaj je eden izmed ustanoviteljev Fimesa, ki ga vodi Bečirović in ga financira Gen-I. Vse jasno.Po naših informacijah Tomašič v Prištini ni našel zgolj nabiralnika, pač pa je danes prišel še do nekaterih zanimivih podatkov.

Zoper Berishaja vložili kazensko ovadbo
Demokratska zveza Kosova (LDK) je medtem vložila kazensko ovadbo zoper veleposlanika Kosova na Hrvaškem Martina Berishaja zaradi napačne izjave parlamentarni preiskovalni komisiji skupščine Kosova. Poslanec LDK Driton Selmanaj, hkrati predsednik parlamentarne preiskovalne komisije glede upravljanja energetske krize s strani kosovske vlade, je povedal, da je bil Berishaj obveščen o pravnih posledicah, ki jih lahko ima oseba, če poda lažno izjavo. “Posebnemu tožilstvu Kosova smo vložili kazensko ovadbo zaradi netočnega in neresničnega pričanja, ki ga je veleposlanik Martin Berishaj dal pred to komisijo 17. novembra, ko je bil na zaslišanju preiskovalne komisije. Da bi zaščitili dostojanstvo kosovske skupščine, da bi zaščitili dostojanstvo te republike, ne moremo tolerirati situacije, ko veleposlanik pride in laže pred komisijo,” je dejal poslanec, ki je poudaril ,da so predložili vso potrebno dokumentacijo in zdaj čakajo, da se razkrije resnica

Sara Bertoncelj