Bolgarija Sloveniji ponuja sodelovanje pri gradnji novih reaktorjev v jedrski elektrarni Kozloduj

Jedrska elektrarna Kozloduj v Bolgariji (Foto: epa)

Bolgarija je Sloveniji ponudila sodelovanje pri gradnji novih reaktorjev v jedrski elektrarni Kozloduj v Bolgariji. To pomeni, da bi Slovenija lahko sodelovala kot kupec energije ali kot investitor. Ravno tako pa ponujajo tudi usposabljanje strokovnjakov.

Vse bolj je jasno, da je jedrska energija tista, ki bo lahko zadovoljila naraščajoče potrebe po elektriki. Navkljub temu se gradnja drugega bloka nuklearke vse bolj odmika v prihodnost. Pred meseci je premier Robert Golob namreč napovedal, da bo po trenutni zakonodaji gradnja drugega bloka nuklearke končana nič prej kot leta 2047. Bolgarija kot kaže prehiteva Slovenijo, saj ima ta v načrtu, da v jedrski elektrarni Kozloduj postavi dva nova ameriška reaktorja.

“Projekt povezujemo z dolgoročno napovedjo povpraševanja po energiji, ki zajema obdobje vsaj do leta 2050. Kaže, da bosta dva nova reaktorja skupaj s podaljšanjem življenjske dobe obstoječih zadostovala za zagotavljanje osnovne obremenitve, dokler ne bo sprejeta odločitev, kako se bo razvijala naša energetika od sredine stoletja dalje,” je po poročanju Euractiv pojasnil bolgarski premier Nikolaj Denkov.

Pripravljeni pomagati pri usposabljanju strokovnjakov
Bolgarska vlada je v torek sporočila, da je bolgarski premier Denkov na dvostranskem srečanju v okviru 18. strateškega foruma na Bledu premierju Golobu ponudil sodelovanje. Ravno tako pa je Bolgarija Sloveniji pripravljena pomagati na področju usposabljanja strokovnjakov za jedrsko energijo.

Foto: X Vlada RS

Julija letos je sicer Grčija izrazila svoj interes za vlaganje v gradnjo novih reaktorjev v jedrski elektrarni Kozloduj, z alternativno možnostjo sklenitve 20-letne pogodbe o odkupu proizvedene električne energije. Zdi se, da Bolgarija trenutno napreduje pri projektu širitve jedrske elektrarne Kozloduj. Država je namreč za namene izvedbe študije izvedljivosti izgradnje reaktorjev v elektrarni Kozloduj z uporabo ameriške tehnologije AP-1000 izbrala ameriško podjetje Westinghouse. Ameriško podjetje velja za absolutnega favorita za gradnjo jedrske elektrarne, potem ko že vse od leta 2014 poskuša vstopiti na bolgarski trg.

Nova bolgarska vlada je zelo aktivna v pogajanjih na področju jedrske energije v okviru zmanjševanja energetske odvisnosti od Rusije. V začetku julija se je Ukrajina pričela resno pogovarjati o nakupu dveh jedrskih reaktorjev ruske izdelave od Bolgarije, saj bi lahko to Kijevu pomagalo pri soočanju s pomanjkanjem električne energije. S tem pa bi Bolgarija prodala opremo, za katero gredo milijoni za namene ohranjanja. Del pogovorov o morebitnem dogovoru je potekal v Sofiji med prvim julijskim obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Bolgariji.

N. Ž.