fbpx

Carlova stopila v bran Juriču; Hoxhaj ji je priporočil, naj piše zgolj resnico

Foto: FB

Novinarka RTVS Eugenija Carl je s svojim zapisom na Facebooku razjezila člana družine Hoxhaj – odzvala se je namreč na poročanje medijev, ki so pisali o dopisu, namenjenemu Specializiranemu državnemu tožilstvu – zoper pet kriminalistov je bila že pred časom podana ovadba, na koprski policijski upravi pa so začeli notranjevarnostni postopek, v katerem preverjajo očitke o sumu odklonskih ravnanj policistov, ki naj bi sodelovali s kriminalci. Carlova menda ni prvič stopila v bran Deanu Juriču, po njenem mnenju naj bi za obtožbami stala želja po njegovi diskreditaciji. Ob tem je navedla še nekaj podatkov, ki so po besedah Hoxhaja neresnični – slednji je Carlovi celo priporočil, naj piše zgolj resnico, ker ne bo dovolil, da si “z lažmi pere umazan obraz”.

Avgusta smo v uredništvo smo prejeli dopisa Davida Klemenca in Nysreta Hoxhaja, ki sta bila takrat v priporu, osumljena, da naj bi sodelovala v kriminalni združbi. “Spodaj podpisani Nysret Hoxhaj podajam prijavo zoper kriminaliste s.k.p., in sicer zoper Deana Juriča, Deana Grandiča, Dušana RibašaMitjo Kirbiša in Heidi Fluher,” je navedeno na samem začetku Hoxhajevega dopisa. Ovadbi zoper navedene kriminaliste je sledilo pojasnilo okoliščin oziroma dogodkov, ki obremenjujejo kriminaliste – da so to podatki, ki so lahko znani zgolj nekomu, ki zadeve pozna “od znotraj”, nam je potrdil tudi Matjaž Hrovatin, zdaj že nekdanji vodja skupine koprskih kriminalistov za preiskovanje kaznivih dejanj s področja drog, ki smo ga o dopisih tudi obvestili, v njih je namreč omenjeno tudi njegovo ime.

Danes so zgodbo objavile tudi Slovenske novice, po katerih so nato povzeli tudi na STA, da so na koprski policijski upravi začeli notranjevarnostni postopek, v katerem preverjajo očitke o sumu odklonskih ravnanj policistov, ki naj bi sodelovali s kriminalci. V nečedne posle naj bi bili po navedbah naznaniteljev vpleteni kriminalistična inšpektorica, zaposlena na oddelku za ekstremno nasilje, nekdanji prvi mož koprskih kriminalistov, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije, vodja oddelka za kriminalistično obveščevalno dejavnost, kriminalist iz skupine za prepovedane droge in višji kriminalistični inšpektor. Na Facebooku se je odzvala tudi novinarka Eugenija Carl, ki menda ni prvič stopila v bran Deanu Juriču.

Po mnenju Carlove gre za “čisti spin”
Čisti spin. Ki ga je eden od bivših koprskih politikov prejšnji teden po kuloarjih napovedoval z ‘Boste videli, kaj se bo zgodilo drugi teden’. Novinarski viri v tem članku pa več kot kredibilni. Prijavitelja sta člana zloglasne kriminalne združbe Kobra, trenutno zaprta zaradi kriminalnih dejanj. No, za prijavitelji seveda stojijo tisti, ki se zelo bojijo vrnitve nekdanjega prvega kriminalista, mednarodno priznanega strokovnjaka na področju kriminalitete in organiziranega kriminala Dejana Juriča v Koper, zato ga je potrebno čim bolj diskreditirati. Spomnimo, Hojsovi fantje so ga premestili v “bunker”– avtocestno policijo. Kobre je do rešetk pospremil Jurič in njegova ekipa. Tudi bivšemu županu ni simpatičen. Pa še komu s policije, ki je prosperiral pod bivšo policijsko oblastjo tudi ne. In morda še kakšnemu bivšemu iz policije, ki so ga poklicni kolegi pred leti aretirali, ker je gojil travo? Skratka, popolnoma (tudi) maščevalno inscenirana zgodba, namenjena temu, da se Jurič ne vrne v Koper, in zgodba, ki so jo danes žal nekritično povzeli mediji. Kot papagajski journalizem,” je zapisala Carlova.

S svojim zapisom je razjezila člana družine Hoxhaj – spomnimo, z namenom boljšega razumevanja ozadja zgodbe smo se že prejšnjič vrnili v leto 2016, ko so na Obali z vrsto aretacij razbili kriminalno združbo, ki je bila znana pod imenom Kobra. V Kobri naj bi bili člani izolske družine Hoxhaj. Domnevni vodja Valon Hoxhaj je bil dve leti kasneje zaradi preprodaje drog in prevozov ilegalnih migrantov obsojen na devet let in 10 mesecev zaporne kazni, je poročala Regionalobala. Ta isti Hoxhaj je po petih letih zapora v intervjuju za Top TV nekatere izmed koprskih policistov jasno in glasno obtožil preprodaje drog. Nysret Hoxhaj, ki je podal prijavo zoper kriminaliste, je sicer Valonov bratranec in brat na Carlovo jeznega Liridona.

Don Liri Hoxhaj je Carlovi na Facebooku odpisal: “Če vas že zanima in če že pišete, vsaj napišite resnico. Kot prvo, akcija Kobre se je začela v Ljubljani in so jo nadaljevali kriminalisti iz PU Koper. Vodja akcije je bil Matjaž Horvatin in ni bil noben Jurič, slednji ni imel v zadevi kobre NIČ.  Za Juričem in Duškotom stojijo obalni šerifi, ki delajo že 20 let vse, kar želijo – za razliko od Kober, ki odgovarjajo za svoja dejanja, dilerji od Juriča in Duškota ne vedo, kako izgleda sodišče oz. sploh kje se nahaja stavba. Če že branite Juriča in Duškota, naredite intervju z Matjažem, naj vam razloži, kako je v Mariboru pri zasegu 240 kg kokaina “zmanjkalo robe” in zaradi tega ne želijo, da Matjaž pride pričat na sodišče? Če pa imate vi osebne probleme z bivšim županom, rešujte sami in ne vmešavajte drugih ljudi! Če pa mislite, da je normalno, da se vodstvo policije, vsi trije skupaj štejejo ca. 180 let, sestane s 24-letnikom in zahtevajo od njega, da gre krast nasad skupaj z njihovim bivšim kolegom, s katerim so 20 let delili isto pisarno – potem nimamo kaj komentirati.  In naj vsak odgovarja za svoje dejanje!!!! Za vas nimam komentarja, ker vas cela Obala zelo dobro pozna. In izbrišite si ta post, ker delate sramoto sebi in lažete sebe.”

Hoxhaj je svojemu komentarju dodal tudi članek, ki je bil bil objavljen v našem mediju – konec avgusta smo poročali, da je na Okrožnem sodišču v Mariboru potekala razglasitev sodbe – kljub temu, da glavne priče niso zaslišali niti enkrat. Pod mizo naj bi bilo namreč dogovorjeno, da se obtožene obsodi, v primeru pričanja ključne priče – nekdanjega kriminalista, ki je v zadevi delal pod krinko – pa bi bili po vsej verjetnosti oproščeni. Koprski kriminalisti v sodelovanju s tožilcem so namreč ponovno delovali na svoj ustaljen način, s podtikanjem in napeljevanjem – torej nezakonito. “Če so bili danes osumljenci obsojeni in če je obramba predlagala zaslišanje tajnega policijskega delavca – z namero izpodbiti zakonitost postopka – gre za absolutno bistveno kršitev, ki narekuje razveljavitev sodbe,” smo zapisali in naknadno tudi prejeli informacijo, da je prvoobtoženemu sodišče izreklo kazen 6 let in 6 mesecev zapora ter denarno kazen v višini 10 tisoč evrov, drugoobtoženemu je sodišče izreklo kazen 5 let in 2 meseca zapora ter denarno kazen v višini 6 tisoč evrov, tretjeobtoženi pa je sodišče izreklo oprostilno sodbo.

Hoxhaj je v komentarju izpostavil odstavek, ki govori o tem, da sta zadevo vodila Dean Jurič in Dušan Ribaš, formalno pa so jo predali kolegom iz Maribora – tako da njuni imeni uradno nista navedeni, čeprav se jih najde v policijskih dosjejih. Ko je Hrovatin zaradi podtaknjene zadeve s sadikami konoplje dobil odpoved, je seveda prišlo do zapleta tudi v dotični zadevi. Hrovatin bi namreč moral pričati v Mariboru, vendar pa Jurič in Ribaš tega nista želela. Tako je bila izrečena sodba, čeprav ključna priča sploh ni bila zaslišana. “Če delamo nezakonito in če podtikamo, očitno ni noben problem,” je delo policije komentiral Hrovatin, ki je ponovno poudaril, da gre za dolgoletni modus operandi koprskih akterjev in še koga.

Na Facebooku se je oglasil tudi Benjamin Isovski, ki je Carlovi zapisal: “Ko smo že pri preverjenih informacijah in novinarskih kodeksih … kriminalci iz združbe Kobra sedijo po zaporih že od leta 2016, odkar je policija to združbo ulovila in pohapsila. Prav tako nista niti Nysret niti David takrat bila nikjer omenjena v tej zadevi, tako da ne vem, od kje vam te dezinformacije. Prav tako nihče od njiju ne sedi zaradi drog, ampak sta priprta zaradi sumov, ki so se za enega od omenjenih že izkazali za neutemeljene in celo podtaknjene … novinarji naj delajo svoje delo in objavljajo čista dejstva, politiko in zarote iz ozadja pa pustite za starce v kafanah, če imate integriteto na nivoju, višjem od njih!” Po naših informacijah Isovski ve, o čem govori, saj je pobližje seznanjen s postopkom Klemenca in Nysreta Hoxhaja.

Sara Bertoncelj