fbpx

Na današnji Tarči se bosta soočila Janez Janša in Robert Golob! Janša: Lahko pričakujemo resno soočenje?

Predsednik vlade Robert Golob in vodja opozicije Janez Janša. Vir: STA

“Lahko pričakujemo resno soočenje pogledov na ključne razvojne in varnostne izzive države? Draginja, inflacija, energetika, razbremenitve neto plač, evropska sredstva, policentrični razvoj, evropska energetska politika, ruska agresija na Ukrajino …,” je nekdanji premier Janez Janša povabil k ogledu današnje Tarče na RTVS, kjer bo gostoval skupaj z aktualnim premierjem Robertom Golobom.

Beseda v oddaji Tarča bo tekla o aktualnem dogajanju – torej o predsedniških volitvah, prihajajočem referendumu, ukrepih za reševanje energetske krize, o plačah in še čem. “Kaj bo odločilni faktor drugega kroga predsedniških volitev – vrednote in vizija ali Milan Kučan, Robert Golob in Janez Janša? Politična tehtnica bo izmerila tudi moč vlade, ki jo čakajo trije referendumi in zima, polna izzivov,” se na Facebooku glasi napovednik oddaje, v kateri bosta sodelovala predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša in aktualni predsednik vlade Robert Golob – za slednjega sicer ni opaziti, ali je svojo prisotnost potrdil.

Golob je te dni napovedal, da bo naslednjih šest mesecev prioriteta vlade vojna sovražnemu govoru, tako da v soočenju lahko verjetno brez dvoma pričakujemo debato o tem ter o nedavnem domnevnem napadu na direktorico Inštituta 8. marec. Golob namreč za dogodek krivi dežurnega krivca Janšo in kritične medije, ki naj bi hujskali in pozivali k nasilju. “Napad na Niko Kovač je posledica širjenja sovražnega govora. In ena sama stranka – SDS je zaslužna, da imamo v državi takšno stanje,” je povedal v sinočnji oddaji 24ur. “Vedno smo obsodili vsako politično motivirano ali kakršno koli drugo nasilje. Ali grožnje z njim. In smrtjo. Brez ampak. Brez dvojnih meril. Pa naj gre za poslance stranke SDS ali Niko Kovač,” pa se je glede istega dogodka odzval Janša,  ki je tudi prepričan, da je Golob vojno napovedal samemu sebi – torej nekomu, ki drugače misleče zmerja s fašisti in mračnimi silami. “Hkrati dan, ko se obnovi vojna proti koloradskemu hrošču. Kar prioriteta. Ne energetska in prehranska draginja, ne boj za blaginjo naroda,” je še dodal.

Zanimivo bo tudi slišati, ali bo Golob v Tarči pojasnil katero od svojih kontradiktornih izjav. Tako je med drugim rekel, da na predsedniških volitvah ne nastopajo stranke, temveč ljudje. Nekaj dni pred tem pa je izjavil, da ne bo pustil, da se v predsedniško palačo “zavihti” Anže Logar.

Sara Kovač