Eno leto od prvega odhoda v Kijev, le tri tedne po ruski invaziji – zgledu so sledili še mnogi državniki

“Da evropska politična delegacija zato, da ukrajinskemu ljudstvu dokaže, da v teh težkih časih niso sami, neposredno obišče mesto, ki se je dobesedno spremenilo v bojišče, je fascinantno,” je pred enim letom zapisal evropski poslanec dr. Milan Zver. Nekdanji poveljnik Nata ameriški general Wesley K. Clark je ta obisk za CNN označil kot izjemen in ga primerjal celo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno. Janez Janša se je za pot v Kijev odločil med prvimi le tri tedne po ruski invaziji na Ukrajino.

Danes mineva eno leto, odkar so se takratni predsednik vlade RS Janez Janša, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński odpravili v Ukrajino, kjer so se kot predstavniki Evropskega sveta v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Denisom Shmyhalom. Četverica je zaradi obiska še danes zapisana v srcih Ukrajincev, kar so jim pred kratkim tudi izkazali z javnim priznanjem na javnih mestih: “Spominjamo se. 15. marec 2022. Prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu”.

“To je nekaj, kar si človek zapomni za celo življenje,” je pred nedavnim povedal predsednik stranke SDS in priznal, da sama pot oziroma sam obisk ni bil najbolj naporna stvar, pač pa je bilo precej bolj naporno prepričati kolege, da je to treba narediti. Na seji v Versaillesu je nagovarjal evropske kolege in obisk utemeljil tudi s slovenskim primerom – ob osamosvojitvi smo povabili številne tuje državnike, pa iz strahu skorajda nihče ni prišel – vendar takrat velika večina ni verjela, da bo Ukrajina obstala. Danes vidimo, da je bila odločitev pravilna, saj se je ukrajinski predsednik odločil, da ostane v svoji državi, Ukrajina tako še do danes ni padla.

Da je bila pot v Kijev pravilna odločitev, danes vidijo tudi tisti, ki so pogumno potezo takrat kritizirali. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je po tem, ko je neprimerno kritizirala Janšev obisk Kijeva, ki je dejansko odražal znak solidarnosti in poguma, pet mesecev kasneje Kijev obiskala tudi sama. Je pa kljub temu pripomnila, da je sama obiskala Kijev v boljših varnostnih razmerah in da pred petimi meseci ni bilo časa za “solistične akcije”. Obisk Fajonove v Kijevu je v resnici predstavljal popolni zasuk od njene dotedanje politike, a pustimo zdaj to.

Foto: zajetje zaslona/statista.com

Janševemu zgledu so sledili tudi mnogi drugi državniki – tik pred obletnico ruskega napada na Ukrajino je Kijev obiskal tudi ameriški predsednik Joe Biden, pred njim so bili tam med drugimi še francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi, nemški kancler Olaf Scholz in romunski predsednik Klaus Iohannis. Na obisku sta bila že lansko leto tudi britanski premier Boris Johnson, kanadski premier Justin Trudeau in še vrsta drugih – letos na primer italijanska premierka Giorgia Meloni in španski premier Pedro Sanchez. Ker zračni prostor nad Ukrajino ostaja zaprt, vsi obiskovalci pridejo v Kijev z vlakom. Po navedbah nekaterih medijev v Kijev sredi aprila odhaja tudi predsednik vlade Robert Golob.

Za hrabrost in iskreno podporo v najbolj temačnih trenutkih ukrajinskega naroda so se prvim obiskovalcev v Kijevu oddolžili s posebno plaketo, kjer so ovekovečena imena v spomin prihodnjim ukrajinskim rodovom. Kot že rečeno pa so v središču Kijeva tudi objavili oglaševalsko kampanjo, s katero so želeli izraziti hvaležnost predsednikom vlad Poljske, Češke in Slovenije za nevarno potovanje v Kijev 15. marca 2022. “Bili so prvi voditelji, ki so obiskali Kijev,” je ob tem spomnil Višegrad24 in čestital pogumnim voditeljem.

Sara Kovač