Dr. Vinko Gorenak: Policija je danes po 30 letih popolnoma levo politično usmerjena

dr. Vinko Gorenak (Foto: Demokracija)

Obisk dveh uniformiranih policistov na RTVS, ki sta iskala dolgoletnega novinarja Jožeta Možino, poizvedovanje policije pri kmetih okrog udeležbe na kmečkih protestih in celo nedavno poizvedovanje inšpekcije Finančne policije RS pri protestnikih, ki so se odpravili na upokojenski protest, pri marsikomu vzbujajo skrb, da uporaba policije za omejevanje protestov in svobode govora očitno postaja trend. “Nekatere stvari, kot sta denimo zadeva Možina in zadeva sindikat kmetov, ko se je obiskovalo in spraševalo, kdo bo šel v Ljubljano, so stvari, ki se praktično tudi v socializmu niso  dogajale,” poudarja nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki pravi, da mora policija najti načine in postopke, da bo zakonito izvajala naloge.

V primeru obiskovanja kmetov v času pred kmečkimi protesti, da se sprašuje, ali bodo kmetje Janez, Miha, Pepa ali kdo še šli na protest ali ne, je dr. Vinko Gorenak povedal, da tega niti v socializmu niso počeli. “To je tudi popolnoma nenavadno. Kaj pa ima policija s tem, ali bom jaz šel ali ne bom šel na nek protest. Udeležba na javnem zborovanju predstavlja ustavno pravico, in če torej kmetje ali kdorkoli gre na ta javni protest, je popolnoma jasno, da se s tem ravna v okviru ustave, ki mu to dovoljuje,” je izpostavil in dodal, da je bilo to popolnoma nedopustno.

Gre za nedopustno zlorabo policije in policijskih pooblastil
“Spet bom posegel v čas socializma, ko sem vodil lokalno policijo v Celju in temu primerno vem, kako in in kaj se je postopalo,” je v nadaljevanju pojasnil v zadevi Možina. Povedal je, da če bi oni leta 1985 dobili nek nalog za prijetje, aretacijo, zaslišanje ali karkoli nekega delavca za tekočim trakom, potem je tukaj popolnoma jasno, da policija ne more vstopiti v tovarno, torej v podjetje, in tega delavca umakniti s tekočega traku in se z njim pogovarjati, ker bodo nastali napačni izdelki in tekoči trak ne bo deloval. “Gre za to, da če se je policija v socializmu želela pogovarjati z nekim delavcem, obratovodjem na kakršnokoli temo, je morala iti k šefom, ti šefi so lahko nadomestili posameznega delavca za tekočim trakom in šele potem je lahko policija z njim govorila. Sedaj pa da prideta dva policista na RTV in sprašujeta, kje je Jože Možina, zato ker je predvajal neko oddajo, ki nekomu ni bila všeč. Oprostite, gre za nedopustno zlorabo policije in policijskih pooblastil,”  je bil kritičen.

Dolgoletni novinar Jože Možina (Foto: Polona Avanzo)

To se ni dogajalo niti v socializmu
V zvezi s komentarjem policije, ki je glede Možine dejala, da naj bi ta s svojim zapisom vršil pritisk na policijo, je Gorenak vprašal, kdo je tukaj nor? “Ne more Jože Možina pritiskati na policijo, ki šteje 8 tisoč in več ljudi. Kako lahko eden pritiska na policijo? Objavil je dejstvo, ki se je zgodilo, da sta dva policista prišla na RTVS in iskala njega,” je poudaril in dodal, da se tukaj pojavljata dve katastrofi, prvič, da sta policista sploh prišla na RTVS, in drugič, kaj je naredilo vodstvo. Povedal je, da težko oceni, kaj je bil razlog prihoda, ali je to oddaja ali nek sum kaznivega dejanja (v slednje sicer sploh ne verjame). “Skratka, pooblastila so različna, ampak v vseh primerih pa ne more policija priti na javni zavod RTVS in iskati nekega novinarja, kateregakoli, lahko tudi skrajno levega, ampak mora najprej priti do vodstva,” je pojasnil in dodal, da se mora sicer najprej poskusiti rešiti zadevo, nalogo, ki jo imajo izven RTVS, Jože Možina ima namreč naslov, ki je verjetno znan.

“Lahko ga povabijo pisno, pokličejo po telefonu in prosijo za pogovor. Vse to lahko naredijo, ne pa da pridejo na RTVS, vkorakajo v javni zavod in iščejo Možino. To se ni dogajalo niti v socializmu,” je pojasnil in poudaril, da posameznik ne more vplivati na policijske postopke. Policija je namreč inštitucija, ki ima 8 tisoč ljudi, torej specialiste, ki se spoznajo na preiskovanje česarkoli. “Policija moraj najti načine in postopke, da bo zakonito izvedla kakršnekoli naloge”. Povedal je, da ga tukaj sicer tudi izrazito moti, da se v tem primeru nista oglasila ne Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ne vodstvo RTVS. DNS bi po njegovo moralo kričati v javnosti, da se to ne sme dogajati in da ščitijo svoje novinarje ne glede na njihovo usmeritev.

V zvezi z inšpekcijo FURS je povedal, da težko ocenjuje, ali je šlo za naključno ustavljanje nekega avtobusa, ki je bil na poti v Maribor ali ne. Pravi, da bi prej rekel, da ni šlo za naključje. “Ne morem obdolžiti Davčne uprave RS. Upam, da se ne ukvarjajo z avtobusom iz Maribora. Po moji oceni je šlo za to, da je neka patrulja davčne uprave videla nek avtobus, na katerem so bili neki transparenti, zastave, in so sklepali, da potniki odhajajo s protesta pri Ruparju. Ker je bil zagnan vodja patrulje, zagnana preiskovalca, sta se odločila, da se potnike ustavi in začne neke postopke.” Poudarja, da ne more oporekati njihovim pooblastilom, če pa so ta politično motivirana, je to problem.

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

V nadaljevanju je nekdanji minister spregovoril tudi o policiji in njeni politični uravnoteženosti. Po njegovih besedah policisti načeloma delajo do 54 leta starosti, ker imajo dodatno pokojninsko zavarovanje. To pa pomeni, da danes v policiji ni nikogar, ki bi bil zaposlen še v prejšnjem sistemu in milici. “Vsi so novi. Je par posameznikov, ki ne želijo v pokoj in delo podaljšujejo, ampak od 8 tisoč policistov je danes 99 odstotkov ljudi, ki so zaposleni po letu 90. Človek bi torej rekel, da gre za neko pluralno politično uravnoteženost, ampak temu žal ni tako. Policija je kot represivni organ totalno levo politično usmerjena. Policija je danes po 30 letih popolnoma levo politično usmerjena in to je dejstvo.” 

Policija bi morala biti apolitična
Zakaj je usmerjenost policije takšna, je pojasnil s konkretnim primerom iz leta 2010 ali 2011, ko je v policijskem vadbenem centru v Gotenici poveljujoči ali šef izobraževanja 20-letnike, ki so se izobraževali za bodoče policiste, vprašal, kaj se je zgodilo na ta dan 4. maja leta 1980. “Pa so ga debelo gledali. Jaz jih čisto razumem, saj so rojeni leta 90. Potem je on rekel, na današnji dan leta 1980 je umrl tovariš Tito, tvorec nove Jugoslavije, kjer se je odlično živelo, in da je on  zaslužen za samostojno Slovenijo in tisti, zaradi katerega oni danes postajajo policisti in tako naprej. To govoriš o zločincu, ki je dal milijon ljudi umoriti. Saj moraš biti nor,” je povedal in dodal, da je zaradi takšnih reči policija danes levo usmerjena. Gorenak poudarja, da bi morala biti policija popolnoma apolitična in da nobena politična usmeritev, nobeno politično dejanje in noben politični signal ali članstvo ne more vplivati na policijske postopke in tudi ne sme. Ob tem je spomnil na primer iz leta 2012, ko je KPK Janši očital, da ne zna pojasniti 200 tisoč premoženja, Janković pa 2,5 milijona premoženja. “Janšo so preiskovali, Jankovića pa ne. Zakaj ne?” je zaključil.

 Ž. N.