fbpx

[Ekskluzivno] Marta Kos odstopila od kandidature po Kučanovem posredovanju! To ji je ponudil v zameno!

Milan Kučan je Marti Kos ponudil mesto veleposlanice v Washingtonu v zameno za odstop od predsedniške kandidature. Globoka država namreč že ima svojo predstavnico, ki ji ne kaže najbolje. (Foto: STA)

Po tem, ko Marta Kos odstopila od svoje napovedane kandidature za predsednico države, smo v medijih ugibali, kaj bi lahko motiviralo njeno odločitev. Vse do danes, ko smo prejeli namig, da ji je Robert Golob po posredovanju Milana Kučana v zameno za odstop obljubil eno najimenitnejših političnih imenovanj – mesto veleposlanice v Washingtonu. 

Pri tem pa je seveda velika težava. Ambasadorsko mesto ni prazno, zaseda ga ambasador Tone Kajzer, na katerega se sedaj z vso silo pritiska, da predčasno odstopi, veliko pred koncem njegovega mandata. Spomnimo, na ambasadorsko mesto je bil imenovan šele novembra leta 2020.

Kot se zgodba razpleta, je predsednik vlade v tej kravji kupčiji največji osmoljenec. Odstop njegove paradne kandidatke v prid Kučanovi Nataši Pirc Musar so mediji v glavnem zaznali kot njegov prvi politični poraz, a za razliko od njega, bo odstopljena kandidatka vsaj prejela tolažilno nagrado. In to kakšno! Postati ambasador Slovenije v Združenih država Amerike je prav gotovo vrhunec kariere vsakega diplomata. Država na ta mesta kadruje le svoje najboljše diplomate, vsekakor pa ne takih, ki jih bremenijo hude afere in celo obtožbe o nekorektnem opravljanju svojega dela.

V bitki za “špicenkandidatko” levice na predsedniških volitvah je zmagala Kučanova kandidatka Nataša Pirc Musar, saj se želi globoka država izogniti debaklu na volitvah. (Foto: STA)

Ni bila dovolj dobra za Bern, bo pa za Washington!
Spomnimo, strici iz ozadja Marte Kos niso “odstopili” kar tako. Kandidatka za predsednico v prvi vrsti ni nikoli korektno naslovila vzrokov, ki so botrovali njenemu odstopu iz mesta veleposlanice v Švici. Po uradni razlagi naj bi odstopila sama zaradi nestrinjanja z zunanjo politiko takratnega ministra Anžeta Logarja. Gre seveda za lase privlečen izgovor. Marto Kos je namreč doletel izredni inšpekcijski nadzor po tem, ko jo je zaradi neprimernega vedenja prijavilo lastno osebje. Pri tem je treba omeniti, da se ni prvič soočila s takšnim očitkom. Nadzor nad njenim delom je bil sprožen tudi med njenim vodenjem veleposlaništva v Berlinu.

Kasneje je podrobnosti nadzora želel izvedeti raziskovalni novinar Bojan Požar, a žal neuspešno. Iz Ministrstva za zunanje zadeve so mu sicer poslali dokumentacijo o nadzoru, a skoraj povsem cenzurirano, očitno z namenom, da dognanja nadzora ostanejo skrita.

Nasploh pa je nenavadno, da si je Kosova zaželela ravno Washington. Krogi, iz katerih izhaja, pa tudi njena javna stališča jo v geopolitičnem smislu umeščajo veliko bližje Rusiji kot Združenim državam. Opazovalci domače politike bomo težko pozabili, kako je v času, ko je Rusija zahodu grozila z jedrskim orožjem, izjavila, da si do Rusije ne smemo zapreti vrat.

Če se “kravja kupčija” posreči, je Marta Kos zadela terno. (Foto: STA)

Ovaduhinja za UDBO
Posebna zgodba pa je tudi njeno mladostniško delovanje. Arhivski dokumenti Službe državne varnosti jasno dokazujejo, da je bila udbovska ovaduhinja, kar se je sicer trudila zanikati, češ, da gre za neavtentične dokumente. To je seveda laž. Marta Kos je imela Centralnem registru SDV dosje s številko 0014000-05448, dokumenti, ki to navajajo, pa so se kot avtentični potrdili tako v sodnih dvoranah kot s strani Arhiva RS.

Še en osmoljenec
V tej kravji kupčiji “par excellence” pa naj bi po naših informacijah obstajal še en osmoljenec. To je dolgoletni diplomat in strokovnjak za mednarodne odnose Vojko Volk, danes državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Tudi on si je namreč zaželel tega Kajzerjevega sedeža, a so očitno prevladali politični interesi. Zaradi tega pa naj bi bil izjemno užaljen.

Gal Kovač