Evropski poslanec zelenih pozval Komisijo, naj glede kanala C0 izvede revizijo

Po tem ko je minuli teden sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz obiskal gradbišče C0, je danes Evropski komisiji predlagal, naj glede kanala C0 izvede revizijo in preveri, ali ima projekt, ki se gradi z evropskimi sredstvi, vsa potrebna dovoljenja, vključno s presojo vplivov na okolje.

Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke (European Green Party – EGP), Thomas Waitz, se je minuli teden mudil v Sloveniji na obisku Vesne – zelene stranke, ki je v postopku pridružitve EGP. V okviru svojega obiska se je seznanil tudi s problematiko poseganja v načela okoljske demokracije ob gradnji kanala C0 ter z nevarnim posegom v okolje na področju ljubljanskega vodonosnika, ki lahko ogrozi oskrbo vseh prebivalcev območja s pitno vodo.

Presenečen nad ravnanji, povezanimi s projektom, se je odločil na Evropsko komisijo nasloviti pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo na kraju samem, da se zagotovi, da sredstva EU ne bodo vložena v projekt, ki ne bi imel bistvene dokumentacije in dovoljenj, vključno s presojo vplivov na okolje. Od komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira pričakuje preverbo vseh morebitnih nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju tega projekta. V svojem dopisu evropski komisarki se je Waitz skliceval na številne zaskrbljujoče informacije, ki jih v obdobju od lokalnih volitev 2022 prejema iz Slovenije v zvezi z ravnanjem Mestne občine Ljubljana, glavne upravičenke do EU sredstev za projekt “Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja” (C0).

“Danes sem predlagal Evropski komisiji, da izvede dodatne preglede in revizijo na kraju kanalizacijskega kanala C0, da se zagotovi, da sredstva EU niso vložena v projekt brez bistvenih dovoljenj, vključno s presojo vplivov na okolje,” je Waitz sporočil na Twitterju. Sopredsednik Evropske zelene stranke je prejšnji teden obiskal tudi nekaj lokacij ob gradbišču, kjer so njemu in predstavnikom Vesne županovi “varnostniki” tudi odkrito grozili s fizičnim nasiljem, so v sporočilu za javnost spomnili v zeleni stranki Vesna.

Sara Bertoncelj