Golob in avstrijski kancler Karl Nehammer na nasprotnem bregu glede zaščite zunanjih meja EU

Slovenski premier Robert Golob in avstrijski kancler Karl Nehammer (Foto: epa)

Slovenski premier Robert Golob se je znašel na povsem nasprotnem bregu kot avstrijski kancler Karl Nehammer. Ob prihodu na zasedanje voditeljev držav članic EU je namreč dal vedeti, da ne verjame v učinkovitost postavljanja ograj kot sredstva za omejevanje nezakonitih migracij. Medtem pa Nehammer vztraja pri nuji, da se s pomočjo sredstev EU zaščiti zunanje meje. 

“Za obsežno okrepitev zaščite zunanjih meja so potrebna sredstva EU. Temu sem zavezan kot avstrijski kancler. Zame je zelo jasno: zavirati moramo azil po vsej Evropi in to začeti izvajati zdaj,” je izjavil Karl Nehammer.

“Slovenske izkušnje kažejo, da ograje ne rešujejo težav migracij. To stališče bom danes zagovarjal. Ne bomo podprli sredstev za postavitev ograj,” pa je danes sporočil slovenski premier Robert Golob in s tem zavzel pričakovano stališče, ki se ga drži od nastopa oblasti. Nova migrantska politika je namreč navkljub povečanemu številu nezakonitih migracij šla v podiranje ograj na meji. Pri tem, da ima Slovenija zelo omejeno število policistov, ki lahko izvajajo naloge varovanja meje.

Že v sredo je odjeknila novica, da kancler Nehammer grozi z blokado sklepne izjave vrha EU, če ne bodo prišlo do konkretnih dogovorov v zvezi s spopadanjem z nezakonitimi migracijami. “Prazne fraze ne bodo zadoščale. Končno je potrebna jasna in nedvoumna zaveza h krepitvi varovanja zunanjih meja in k uporabi ustreznih finančnih sredstev iz proračuna EU,” je povedal za nemški Die Welt.

Nehammer meni, da je napočil čas, da se na dnevni red Evropskega sveta zopet vrnejo migracije. Avstrija skupaj s še sedmimi državami članicami EU krepi pritisk okrog vprašanja migracij. Osmerica, ki je na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovila pismo, si želi sprejetje odločnih ukrepov, ki bi prispevali k zaščiti zunanjih meja EU. Pri tem si po poročanju STA želijo, da bi prišlo do postavitve ustrezne infrastrukture in okrepitve vloge Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex).

Ker se gre Slovenija migrantsko politiko po meri Svobode nedvomno ne preseneča, da se naša sosednja država Avstrija ni odločila za odpravo nadzora na meji s Slovenijo. Golobovi pač preprosto ne razumejo, da nihče ne trdi, da bo ograja sedaj čudežno rešila problematiko čez noč, je pa dejstvo, da bo pomagala pri omejevanju migracij, če bo ta seveda pravilno postavljena in primerno vzdrževana.

Foto: TW Vlada RS

Sara Kovač