Golobova vlada sprejela zelo nevarno odločitev za našo državo

Foto: STA

Slovenija se je kot kaže pridružila skupini držav članic Evropske unije na čelu z Nemčijo, ki se zavzemajo za to, da bi se okrepilo glasovanje s kvalificirano večino v skupni zunanji in varnostni politiki EU, češ da naj bi to prispevalo k temu, da bi Evropska unija postala bolj učinkovit globalni akter. Glede na to, da takšen način odločanja prispeva tudi k temu, da bodo imele manjše države še manj moči odločanja, se marsikdo upravičeno vpraša, le kdo si je tega domislil.

V četrtek, 4. maja, se je devet držav članic EU, vključno s Slovenijo in Nemčijo, odločilo za vzpostavitev nekakšne vključujoče Skupine prijateljev, ki se zavzema za krepitev glasovanja s kvalificirano večino v skupni zunanji in varnostni politiki EU. Zavzemajo se torej za odpravo odločanja s soglasjem v Svetu glede zadev s področja zunanje in varnostne politike.

Iz sporočila za javnost je mogoče razbrati, da je cilj te Skupine prijateljev, da se poveča učinkovitost in hitrost zunanjepolitičnih odločitev EU. “V ozadju ruske agresije proti Ukrajini in vse večjih mednarodnih izzivih, s katerimi se sooča EU, so člani skupine prijateljev prepričani, da je treba procese odločanja v zunanji politiki EU prilagoditi, da bi okrepili EU kot globalnega akterja.  Izboljšano odločanje je ključno tudi z vidika drugih prihodnjih nalog EU,” ob tem poudarjajo.

Niso specificirali, za katera področja zunanje politike bi morala veljati kvalificirana večina
Skupina prijateljev želi po njihovo doseči pragmatičen, konkreten napredek v procesih odločanja o vprašanjih zunanje in varnostne politike na podlagi predpisov, ki jih že vsebuje Pogodba o EU. “Člani skupine bodo redno preučevali in tesno sodelovali z vsemi članicami EU ter se usklajevali z institucijami EU,” navajajo in dodajajo, da je članstvo v skupini odprto za prav vse države članice EU, ki imajo v interesu, da se izboljša procese odločanja v zunanji politiki EU, zlasti z glasovanjem s kvalificirano večino. Iz skupne izjave, ki jo je objavilo nemško zunanje ministrstvo, pobudnice sicer niso specificirale posebnih področij zunanje politike, kot so denimo vojaška pomoč ali sankcije, za katera bi morala veljati kvalificirana večina in ne soglasje.

Omenjena Skupina prijateljev, kamor so se pridružile Slovenija, Nemčija, Belgija, Finska, Francija, Italija, Luksemburg, Nizozemska in Španija, poudarja, da bo pregledno posredovala izsledke svojih razprav vsem državam članicam. Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell pozdravlja pobudo, saj moramo po njegovo postopke prilagoditi trenutnim in prihodnjim časom, da bi okrepili EU kot zunanjepolitičnega akterja. “EU mora postati hitrejša in bolj sposobna ter učinkovita v svoji sposobnosti odločanja in ukrepanja, da se sooči z vse bolj negotovim geopolitičnim okoljem,” pri tem navaja po poročanju Euronewsa. “Še naprej verjamemo, da bi večja uporaba glasovanja s kvalificirano večino na področju zunanjih odnosov lahko prinesla precejšnje koristi in omogočila hitrejše in učinkovitejše odločitve v obrambi naših interesov in vrednot,” je še dodal.

Zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell (Foto: epa)

Komentatorji menijo, da podpora Nemčije in Francije, dveh največjih in najvplivnejših gospodarstev v bloku, nedvomno dajejo kampanji pomemben zagon v smislu verodostojnosti in prepoznavnosti. Ob tem pa slednji izpostavljajo, da je ironično, da teh devet držav pobudnic ne uspe doseči kvalificirane večine, saj je za to potrebnih 15 držav članic, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. 

Opaziti je mogoče, da slovensko zunanje ministrstvo o pridružitvi tej pobudi ni podalo izjave za javnost ne na svoji spletni strani in ravno tako ne na Twitterju. Na ministrstvo smo zato naslovili vprašanje o tem, kdo je bil tisti, ki je sprejel odločitev o pridružitvi omenjeni skupini držav članic EU. Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno. V zvezi z odločitvijo Slovenije se je kritično oglasila nekdanja slovenska komisarka Violeta Bulc, ki meni, da to predstavlja zelo nevarno odločitev, zlasti za Slovenijo in njej podobne države. Za komentar smo se odločili povprašati tudi slovenska evropska poslanca Romano Tomc in dr. Milana Zvera.

Romana Tomc: Največ bodo izgubile majhne države
Evropska poslanka Romana Tomc je izpostavila, da sicer drži, da imamo v zadnjem času težave s sprejemanjem soglasja v Evropski uniji, a je potrebno biti po njeno pri kvalificirani večini zelo previden, ker to pomeni nujno preglasovanje določenih držav. “Posledično to pomeni tudi nespoštovanje nekaterih držav, ki imajo drugačne poglede. Dejstvo pa je, da bodo pri tem največ izgubile majhne države, zato se sama ne bi nikoli zavzela oziroma se ne zavzemam za kvalificirano večino. Menim, da to škoduje slovenskim interesom v smislu upoštevanja našega stališča,” je poudarila.

Romana Tomc (Foto: arhiv Demokracije)