fbpx

Pritiski na policijo terjali davek: podpora vlade je padla; Goloba je po priljubljenosti prehitel ta politik

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Predsednik vlade in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob skuša v javnosti ohranjati vtis, da navkljub aferi po njegovem sporu s Tatjano Bobnar, ki je do nedavnega zasedala mesto ministrice za notranje zadeve, ostaja vse v najlepšem redu. Ker je ta javno izpostavila resno problematiko poskusa pritiska vladajoče politike na policijo, rezultati decembrske raziskave Vox populi za časnika Dnevnik in Večer dokazujejo, da Golobu in vladi podpora pada, saj prevladuje prepričanje, da je bil odstop Bobnarjeve utemeljen. 

Potem ko je podpora vladi novembra narasla z 51,7 odstotka (oktober) na 56,3 odstotka, je ta sedaj pričela padati. Kot uspešno jo namreč ocenjuje 49,3 odstotka vprašanih, neuspešno pa kar 41 odstotkov vprašanih. 9,7 odstotka anketiranih je bilo neopredeljenih. Časnik Dnevnik navaja, da gre za najnižjo izmerjeno podporo vladi Roberta Goloba.

Golobovo Gibanje Svoboda še naprej prednjači pred drugimi strankami, a se je podpora stranki nekoliko zmanjšala. Za Gibanje Svoboda bi na volitvah, če bi bile to nedeljo, glasovalo 29,2 odstotka vprašanih. Novembra bi zanjo glasovalo 31,3 odstotka vprašanih. Na drugo mesto bi se uvrstila največja opozicijska stranka SDS, sledile bi stranke NSi z  8,9 odstotka glasov, SD z 8,2 odstotka glasov in Levica s 5,2 odstotka glasov. Vsem strankam se je tako nekoliko znižala podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem. 1,7 odstotka vprašanih bi volilo druge stranke, neodločenih pa je 18,7 odstotka. 6,5 odstotka vprašanih sploh ne bi odšlo na volitvah. Vsem strankam se je nekoliko znižala podpora glede na prejšnji mesec.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se je zaradi politizacije policije uprla in odločila za odstop. (Foto: STA)

Večji del vprašanih na odstop gleda kot na utemeljen
V zvezi z odstopom Tatjane Bobnar z mesta ministrice za notranje zadeve je večji del vprašanih (45,3 odstotka) ocenil, da je bil njen odstop glede na informacije, ki so znane, utemeljen. 29,1 odstotka jih meni, da je bil odstop neutemeljen, 25,5 odstotka pa je takih, ki so glede zadeve neopredeljeni. Rezultati kažejo, da očitno ljudje le ne nasedajo slepo besedam samo zato, ker prihajajo iz Golobovih ust. Pismi Bobnarjeve in v. d. direktorja policije Boštjana Lindava, ki sta pricurljali v javnost, sta namreč nazorno razkrili pritiske vladajoče politike na policijo, ki je sicer pred volitvami vneto zatrjevala, kako naj bi ji bi bila pomembna zgolj strokovnost in nič drugega. Da je šlo v tem primeru za lažne obljube, se je že izkazalo kaj kmalu, ko je nova vlada pričela z intenzivnimi kadrovskimi čistkami.

Na vprašanje glede zaupanja policiji je 64 odstotkov vprašanih v raziskavi Ninamedie, opravljeni med 12. in 14. decembrom, odgovorilo, da policiji zaupa ali popolnoma zaupa. 10,3 odstotka je bilo takih, ki policiji ne zaupajo ali ji sploh ne zaupajo, 24,9 odstotka vprašanih pa policiji niti ne zaupa. 0,8 odstotka je bilo takih, ki glede zadeve niso opredeljeni oziroma niso podali odgovora, poroča STA.

Poslanec SDS Anže Logar (Vir: STA)

Golob nič več drugi najbolj priljubljeni politik v državi
Predsednik republike v odhodu Borut Pahor ostaja najbolj priljubljen politik na lestvici priljubljenosti politikov. Predsednik vlade Robert Golob ni več na drugem mestu, spodnesel ga je namreč poslanec stranke SDS Anže Logar, ki se je potegoval za mesto Pahorjevega naslednika. Golobu, ki zaseda tretje mesto, sledi Tatjana Bobnar, ki se je v znak protesta zaradi politizacije policije odločila, da nemudoma odstopi. Afera je imela nedvomno pozitiven vpliv na priljubljenost Bobnarjeve, prej je namreč zasedala 12. mesto. Bobnarjeva, ki je doživela največji vzpon priljubljenosti v tem mesecu, je prehitela tudi evropsko poslansko Ljudmilo Novak in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki sta pristala na petem in šestem mestu. Po priljubljenosti pa sledijo: ljubljanski župan Zoran Janković, predsednica stranke SD Tanja Fajon, predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič in prvak NSi Matej Tonin.

Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak v zvezi z rezultati ankete, ki jo je za Dnevnik in Večer izvedla Ninamedia, meni, da je Golob kiksnil. S tem je imel v mislih ravnanja, ki so privedla Bobnarjevo k odstopu z mesta notranje ministrice. Ljudje so se namreč glede na rezultate več kot očitno postavili na stran Bobnarjeve, ne pa Goloba, ki se je sicer zapletel v cel kup laži okrog ustanavljanja lastne varnostne službe, ravno tako pa se brez argumentov spreneveda okrog očitka pritiska politike na policijo. Zavedati pa se moramo, da so pred nami še težki čas, kar bo vlado postavilo še na dodatno preizkušnjo. Pričakovati torej je, da bo podpora padala tudi v prihodnje. Doslej se namreč vlada v očeh gospodarstva ni niti slučajno izkazala. Visoke cene položnic in osnovnih živil pa so vedno večja težava za družinske proračune.

Sara Kovač