fbpx

Gorenak: Policisti za varovanje so visoko usposobljeni, očitki o njihovem delu neutemeljeni

Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

“Policija ima dva policijska sindikata, ki sta bila zelo glasna v času tretje Janševe vlade. Ste ob odstopu Tatjane Bobnar slišali kak njihov odziv. Jaz ne. Seveda je jasno, da ne gre za policijska sindikata, temveč za dve levi politični trobili. Sram naj jih bo,” je kritičen nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki poudarja, da policisti Centra za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave predstavljajo visoko usposobljene posameznike, ki so bili dobri za varovanje papeža, dveh ameriških predsednikov, kraljice Elizabete II. in drugih kronanih vlad ter številnih tujih predsednikov držav in vlade, kot kaže pa niso dovolj dobri za premierja Roberta Goloba. 

Predsednik vlade Robert Golob zadnje dni vneto zatrjuje, kako naj bi potreboval svojo varnostno službo, ki mu bo zagotavljala varovanje, saj le-ta očitno naj ne bi zaupal policiji. Krivda za to, da se je v javnosti pojavila fotografija Goloba in njegovega sina ob obisku Bruslja, naj bi bila namreč po njegovo na policistih Centra za varnost in zaščito Generalne policijske uprave.

Gorenak se strinja s stroko, ki je Golobu odsvetovala organizacijo parapolicijske enote
Daleč od tega, da je šlo v tem primeru za edino takšno izjavi na temo varovanja varovanih oseb. Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak izpostavlja, da je minister za obrambo Marjan Šarec dejal, da so mu kot predsedniku vlade dodelili policiste, ki niso vedeli, kje je Državni zbor RS. Premier Golob pa je v sredo, ko je napočil čas za ogovarjanje na poslanska vprašanja, “evidentno lagal, da je uredba o njegovem varovanju nastala na notranjem ministrstvu in ne v Generalnem sekretariatu Vlade RS”. Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar je namreč po besedah Gorenaka v ponedeljek, 12. decembra letos, v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca stranke SDS Dejana Kaloha jasno odgovorila, da tako notranje ministrstvo kot tudi policija pri nastajanju omenjene uredbe nista sodelovala. “Še več, organizacijo para policijske enote, ki bo oziroma že varuje Roberta Goloba, so z vidika stroke odsvetovali, s čimer se popolnoma strinjam,” je jasen Gorenak.

Gorenak poudarja, da policisti Centra za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave predstavljajo visoko usposobljene posameznike, ki obvladajo vse potrebne veščine za varovanje varovanih oseb, tako tujih, ko so na obisku v Sloveniji, kot domačih varovanih oseb. Omenjeni policisti so uspešno dvakrat varovali papeža, dva ameriška predsednika in kronane glave (tudi kraljico Elizabeto II.). “Da ne govorim o stotinah tujih predsednikov vlad in držav. Za Roberta Goloba očitno to pač ne zadostuje, zato si je omislil svojo para državno policijo, ki bo varovala le njega,” je kritičen nekdanji notranji minister.

Kraljica Elizabeta II. na obisku v Ljubljani leta 2008. (Foto: STA)

Iz policije so na navedbe politikov odzvali in napisali, da “na pavšalne in krivične ocene o delu slovenskih policistov – varnostnikov – ne pristajajo”. Prav tako pa so ob tem dali vedeti, da s para državno policijo Roberta Goloba korektno sodelujejo, četudi se ne strinjajo, da si je Golob umislil novo službo. Omenjeni odziv Gorenak ocenjuje kot preveč nežen. “Ne vem, zakaj taka nežnost,” je pripomnil in dodal, da se mu zdi odziv vodstva v policiji premalo ciljan.

V nadaljevanju je Gorenak navedel nekaj osebnih izkušenj. Spomnil je na leto 2012, ko je bil izvoljen na mesto ministra za notranje zadeve. Izvolitev je namreč pomenila, da sta se že na hodniku Državnega zbora RS ob njem pojavila dva policista. “Seveda sta mi povedala to, kar sem že vedel, da sem od takrat naprej pač varovana oseba.” Kot pravi so mu bili zanimivi prvi kontakti, ki jih je navezal s policisti, ki so skrbeli za njegovo varovanje. “Ja, prosim, hvala, ne vem, prav … to so bile vse njihove besede. Na trenutke se mi je zdelo, kot da imajo omejen besedni zaklad. Toda temu ni tako, gre za izjemne profesionalce, ki svoje delo opravljajo odgovorno in profesionalno in to je vse,” je poudaril in dodal, da jih ne zanima prav nič drugega.

Foto: STA

Vsaka kritika na račun policistov varnostnikov je neupravičena in neutemeljena
Trditev Šarca, novega ministra za obrambo, ki je ne dolgo nazaj dejal, kako njegovi dodeljeni varnostniki naj ne bi vedeli, kje je Državni zbor RS, je Gorenak označil za žalitev policistov varnostnikov in prav nič drugega. “Drugače povedano, to je zahvala Robertu Golobu, da je lahko obrambni minister, čeprav ga je ljudstvo na volitvah poslalo med vaške zabavljače,” je brez dlake ne jeziku pojasnil Gorenak. V nadaljevanju je spomnil, da se mu je le enkrat v času enega leta in meseca dni, ko je veljal za varovano osebo, zgodilo, da so ga policisti varnostniki namesto na glavni vhod hotela v Moravskih Toplicah, kjer so ga čakali sogovorniki, pripeljali na zadnji vhod, ki je bil zaklenjen. “Zato seveda nisem delal nobenega spektakla, nisem obsojal  policistov varnostnikov, čeprav jim je bilo zelo nerodno in so se ne vem kolikokrat opravičili. Dejanski krivec za ta spodrsljaj pa sem bil jaz in ne policisti varnostniki,” je poudaril Gorenak in pojasnil, da bi se pred njim in njegovima varnostnika napotila predhodnica, ki bi poskrbela za natančno usmerjanje policistov varnostnikov.

“Ne glede na vse se popolnoma zavedam, da so policisti varnostniki Centra za varnost in zaščito Generalne policijske uprave visoko usposobljeni in profesionalni,” poudarja Gorenak in dodaja, da je vsaka kritika na njihov račun popolnoma neupravičena in neutemeljena. Gorenak je spomnil, da je v skladu z omenjenimi načeli deloval tudi v času, ko je zasedal mesto ministra za notranje zadeve. Karel Erjavec, ki je tedaj zasedal mesto ministra za obrambo, je namreč v času 2. Janševe vlade posredoval konkretni spisek imen policistov varnostnikov, ki naj bi varovali njega. Čeprav je ta želel, da ga ne bi varoval nihče drug kot tisti, ki jih je navedel, se je moral sprijazniti z dodeljenimi policisti varnostniki. “Njegovi želji nisem ugodil (za to so bili razlogi, ki mi jih je posredovala policija), nisem obremenjeval niti predsednika vlade Janeza Janša, Erjavec pa se je moral sprijazniti z mojo odločitvijo, da ga bodo varovali policijski varnostniki, ki jih bo določila policija in ne on,” je pojasnil.

Gorenak je v svojem zapisu na blogu spomnil, da ima policija dva policijska sindikata, ki sta bila zelo glasna v času tretje Janševe vlade. “Ste ob odstopu Tatjane Bobnar slišali kak njihov odziv. Jaz ne. Seveda je jasno, da ne gre za policijska sindikata, temveč za dve levi politični trobili. Sram naj jih bo,” je zaključil Gorenak.

Sara Kovač