Rupar na shodu, kjer se je po njegovih besedah zbralo 28 tisoč ljudi: Ne želite si, da iz te množice naredimo upokojensko stranko!

Pavel Rupar je na Trg republike že drugič pripeljal množice nezadovoljnih.

Že pred 15. uro se je na Trgu republike v Ljubljani zbrala množica upokojencev iz vse Slovenije, ki zahteva dostojne pokojnine. Po navedbah glavnega govornika protesta Pavla Ruparja, se je zbralo 28 tisoč ljudi.

“Shod naj pokaže, da smo lahko enotni, zaželene so slovenske zastave. Pokažimo jim, da zmoremo biti prijatelji, složni kot en narod! Narod, ki se je vedno boril, upal in obstal!” je pred protestom sporočil Rupar, ki pravi, da mu ni mar, koga je kdo volil, od kod je prišel, katero stranko preferira in ali je veren ali ne. “Borimo se za pokojnine, za nas!” je poudaril.

Rupar se je RTVS zahvalil za predvajanje shoda, policistom ter redarjem za zagotavljanje varnosti. “Naslednji shod bo že konec meseca! In ne 1. aprila, da predsednik vlade ne bo mislil, da se zafrkavamo.” Za konec so vladajočim namenili pesem Planica, Planica …

15.57 Andrej Peterle, član iniciative Glas ljudstva: “Želim si, da bi zadnja leta svojega življenja preživel lepo in koristno! Upreti se moramo skrajnemu ukrepu, evtanaziji!”

RTV Slovenija je predvajanje končala še pred koncem shoda.

Rupar je pred množico pokazal mapo, ki vsebuje predlog zakona za 20- odstotni dvig pokojnin do 1000 evrov. “Prvič v zgodovini države in protestov! Za vložitev predloga v DZ potrebujemo 5000 podpisov! Če boste šli vsi na upravne enote oddat podpis, bo teh več kot 30 tisoč.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

15.49 Robert Pavlič, ustanovni član Društva 1. oktober: “Zahteve, ki smo jih brali, so za nas imperativ. Vse bo šlo po vrstnem redu. To bo temelj za novi zakon, ki se nanaša na pravičen dvig pokojnin. Najnižjim največ, najvišjim pa tudi nekaj.

Med drugim se v novi zakon zapiše dedovanje borčevskih pokojnin!”

Foto: posnetek zaslona RTVS

15.43 Igor Črnoga, predsednik Društva 1. oktober: “Članstvo v društvo bo prostovoljno! Črnoga je namenil nekaj krepkih vladajočim: Čas ni več naš zaveznik. Sami bomo pripravili zakonodajo, če nas bodo še naprej ignorirali! Tresla se je gora, a rodil se je ptič. Ali naj slišijo nas ali pa naj odplešejo! Nad vami ni samo plavo nebo, ampak smo mi in ni nas malo!

Foto: posnetek zaslona RTVS

15.35 Rupar: “Koga briga Tina Gaber in rdeči čevlji Urške, če je narod lačen! Naš denar mora biti v pokojninski blagajni, če seveda ni pokraden in izropan! Če ste čez noč dobili milijardo za pokritje v HSE, ga boste pa še za penzije! Denarja je dovolj! Najdite ga in ga namenite upokojencem! Če ste odprli nova ministrstva, imate tudi za upokojence. Zanje ste rezervirali 500 milijonov evrov. Ne, gospod predsednik, vašega blefiranja je DOVOLJ!

Ne želite si, da se iz te množice naredi stranko upokojencev! Ne boste nas izrinili, dokler ne boste slišali naših zahtev! Šele začeli smo. Dobljene so prve bitke. Naslednjič se bomo videli čez en mesec! Do takrat se bo zgodilo še marsikaj!”

Rupar je namenil nekaj besed mamicam in očetom: “Po krivem so me sodile sodnice tipa Urške Klakočar Zupančič, a obupal nisem! Ne bom se več pustil poniževati in etiketirati! Tudi vi storite enako! Kdo pa mislijo, da so oni? Iz te agonije bomo prišli še bolj ponosni, predvsem pa ZMAGOVALCI!”

Rupar je spomnil, da tudi bolni niso sami: “Postanimo prijazen narod, sovražiti se ne smemo več! Rupar se je s solzami v očeh zahvalil vsem na shodu in pred TV ekrani!”

Foto: posnetek zaslona RTVS

15.25 Rupar: “Tu smo, da pokažemo, da smo en narod in da nas politične stranke ne zanimajo in da smo vrh glave siti delitve na komuniste in fašiste, na Janševe in Golobove, ker želimo živeti v miru in da smo prijatelji med seboj.  Imamo zaslužen in privarčevan denar v pokojninski blagajni! Nismo socialni problemi, da nas bi predsednik Zdusa Janez Sušnik pošiljal na socialno.”

Rupar je nekaj krepkih namenil tudi vladajočim: “Nikogar ni tu! Jenullovim ste namenili čas, med nas pa ne upate priti. Zakaj ste nas pustili same? Radi vam sporočili, kar nam pripada: poštene pokojnine! Očitno še niste dovolj budni, dvig pokojnin za 5,3 odstotka, naš poraz in naša stiska. Prva uskladitev pokojnin je posmeh za upokojencem. To, kar smo dobili včeraj na račun, je višje od decembrskih pokojnin za 0,0 odstotka. Tistim malim, do 1000 evrov na mesec bomo izborili še za 12 odstotkov višje pokojnine! Rupar je spomnil tudi na obljubljenih 1000 evrov pokojnin propadlega politika Karla Erjavca: Nihče se ni spraševal, katera mafija je stala za tem.”

15.14 Drugi govorec je izpostavil, da bi v mnogih državah vlade odstopile pri takem številu nezadovoljnih ljudi. “Mi ne želimo, da odstopijo in odidejo, saj niso pokazali še ničesar. Nismo zadovoljni. Želimo, da se enkrat za vselej zaključi izčrpavanje naše pokojninske blagajne. Nam upokojencem vrnite, kar smo dali, ko smo dali, ko smo delali v mladih letih.” 

15.10 Dvig pokojnin za 5,2 odstotka je bil označen kot sramoten v luči dejstva, da je inflacija več kot 10-odstotna. “Zato smo tu, ker se norčujejo iz nas in vesel sem, da je Pavel, ki nas je zastopal v Tarči, zaznal namen oddaje in odšel iz studia ponosno in pokončno. Borili se bomo za naše zahteve, za takojšnji dvig vseh pokojnin. Zlasti tistih najnižjih. Usklajevanje z inflacijo na vsaka dva meseca. Povprečna neto pokojnina naj bo vsaj 750 evrov. Vpis 13. pokojnine v ustavo, obvezni letni dodatek v enotni višini 750 evrov. Plačevanje obveznega dodatnega zavarovanja in RTV-prispevka naj tistim z najnižjim pokojninam plača država, vdovska pokojnina naj bo v višini 100 odstotne višine pokojnikove, če se zanjo odloči. Te zahteve smo poslali vsem odgovorim, pa niso odgovorili nič! Konec je norčevanja iz nas!”

Foto: posnetek zaslona RTVS

Foto: Nova24TV

15.08 Eden od pobudnikov civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije je izpostavil, da so do tega trenutka še vedno brez sogovornika, s popolno ignoranco predsednika vlade Roberta Goloba in ministra Luke Mesca, poslanskih skupin vladajoče koalicije. “Skratka, kot da nas ni. Tukaj smo v večjem številu kot 1. februarja, ker tisti prej omenjeni, ki bi jim moralo biti mar, za nas plešejo v krogu brez učinka in rezultata. Predsednik vlade nima časa za množico upokojencev”. Slišati je bilo kritiko na račun oddaje Tarča, ki je postregla s diskreditacijo.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Foto: posnetek zaslona RTVS

15.00 Rupar je vse prisotne pozdravil na shodu upokojencev. Prav tako tudi tiste, ki so pred televizijskimi ekrani. “Po prvih podatkih nas je 28 tisoč. Mnogi niso mogli priti zaradi različnih težav. Rakavim bolnikom, vsem bolnikom v bolnišnicah, vsem v domovih za ostarele in tistim, ki so doma, sporočamo, da mislimo na njih.” Nato so prisotni zapeli slovensko himno.

Udeleženci shoda so s seboj prinesli tovrstne transparente. (Vir: Nova24TV)

Pred protestom so v Državni zbor predložili zakon. Pripravili so namreč spremembo pokojninskega zakona, ki bi še v tem letu dvignil pokojnine do tisoč evrov za 20 odstotkov, do 1500 evrov za 10 odstotkov in nad 1500 evrov za 5 odstotkov. Če bi prišlo do napovedane izredne uskladitve, bi bilo tako treba zvišati še najnižje pokojnine za 10 odstotkov. Vsaj 750 evrov bi morala po njihovo znašati vsaka pokojnina.

Več sledi …