Izjava civilne iniciative Prebudimo Slovenijo ob ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve

Vlasta Doležal Rus (Foto: Bogomir Štefanič/druzina.si)

“Menimo, da bi moral biti nacionalni muzej ena osrednjih ustanov oblikovanja nacionalne identitete,” so v civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo sporočili v svoji izjavi za javnost in poudarili, da sta tudi naša osamosvojitev in država dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti. “Zato rotimo odgovorne, predvsem ministrico za kulturo, druge odločujoče politike in muzejske delavce, da ohranijo Muzej osamosvojitve in ga nadgradijo v pravi nacionalni muzej,” so še pozvali.

Po prevzemu oblasti leve politične opcije z Gibanjem Svoboda na čelu so v slovenski prostor vnesli velike spremembe, s katerimi se skuša uveljaviti prevrednotenje vrednot v sozvočju s skrajno levico. Nova oblast izvaja revolucionarni “pohod skozi institucije” in pri tem zamenjuje kadre in grobo uvaja svojo politično agendo. Najvidnejši primer takega posega nove vlade na področje kulture je ukinjanje samostojnega Muzeja osamosvojitve, ki je komaj začel delovati. “S tem vlada sporoča javnosti, da omalovažuje pomen osamosvojitve in lastne državnosti ter spodjeda korenine nacionalne identitete,” so prepričani v civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo.

V civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo menijo, da sta osamosvojitev in samostojna država največji politično-zgodovinski dosežek slovenskega naroda in kot tak tudi njegovo zgodovinsko vrednotno središče. Nam Slovencem se je tako izpolnilo tisočletno hrepenenje po tem, da si “sinovi Slave prosti vóljo vero in postave”, kot so v iniciativi ob slovenskem kulturnem prazniku povzeli Franceta Prešerna. Kot so opozorili, v prestolnici države nimamo stalne razstave, ki bi na enem mestu prikazovala družbeni in kulturni razvoj Slovencev. Nimamo torej stalne razstave o nacionalni zgodovini. Slovenski šolarji tako v središču države ne morejo v nobenem muzeju videti zgodbe o nastanku in razvoju svojega naroda in ne o tem, kako je nastala, rasla in se uresničila njegova državnost, so še opozorili v civilni iniciativi.

(Foto: Matic Štojs Lomovšek)

“Menimo, da bi moral biti nacionalni muzej ena osrednjih ustanov oblikovanja nacionalne identitete. Zato so slovenska država in njene institucije dolžne skrbeti za ohranjanje slovenstva, enkratne slovenske kulture in ceniti zgodovinski razvoj našega naroda kot čudovit cvet v “raju pod Triglavom”. Naše naravno okolje, naša enkratna kultura, naša osamosvojitev in država so dediščina, ki je nikakor ne smemo zapraviti. Dolžni smo jo spoznavati in predati naslednjim rodovom. Zato rotimo odgovorne, predvsem ministrico za kulturo, druge odločujoče politike in muzejske delavce, da ohranijo Muzej osamosvojitve in ga nadgradijo v pravi nacionalni muzej,” so v civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo še zapisali v izjavi za javnost, pod katero se je podpisala predsednica Vlasta Doležal Rus.

Sara Bertoncelj