fbpx

[Izjava dneva] Borka za nizek ogljični odtis z letalom na Dunaj, borka za socializem pa na elitni kapitalistični forum

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

“Borka za nizek ogljični odtis z letalom na Dunaj, borka za socializem pa na elitni kapitalistični forum v Davos. Bolj smešno bi bilo samo, če bi šel v Davos Kordiš,” je v zvezi z novico, da ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon odhaja na 53. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, komentiral nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. 

Čeprav vlada še sploh ne vlada eno leto, smo priča kupu nekonsistentnosti. Že na prvi dan novega leta je prišla na plano afera, ki si je predstavniki Golobove vlade ne bi smeli dovoliti. Pred nastopom mandata so se namreč širokoustili, kako pomembna je skrb za okolje in zeleni razvojni preboj. Kakorkoli, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je na novoletni koncert na Dunaj, in kot se je izrazila, “4-urno bilateralno srečanje”, brez pomislekov odpravila kar z vladnim falconom.

Borka zelene politike je s poletom z zasebnim letalom v obe smeri prispevala k temu, da se je ustvarilo do šest ton ogljikovega dioksida. Ko so Klakočarjevo povprašali okrog ogljičnega odtisa, je ta v svojo obrambo dejala: “Seveda je to zelo pomembno vprašanje, a v današnjem času se ogljičnemu odtisu ne moremo popolnoma izogniti. Lahko pa se začnemo voziti s kočijami, pa še takrat ogljični odtis ne bo nič.” Težko je pač pred vesoljno Slovenijo priznati, da so besede eno, praksa pa nekaj povsem drugega.

Oblast protislovij
Klakočarjeva se je sicer pred obiskom novoletnega koncerta na Dunaju spravila nad kapitalistično miselnost podjetnika Joca Pečečnika. S tem se je namreč odzvala na njegovo kritiko, da mora premier Robert Golob in vlada razmišljati manj socialistično. Zanimivo pa je, da je Klakočarjeva, sodeč po fotografijah s koncerta, naravnost uživala med dunajsko smetano. Njen primer samo dokazuje, kako slovenski levičarji doma na ves glas prodajajo zgodbe o izkoriščevalskem kapitalizmu, daleč stran od slovenske javnosti pa uživajo njegove dobrobiti. Mednje spada nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki ne vidi prav nobenih preprek, da se ne bi, čeprav je “zagrizen borec za javno zdravstvo”, odpravil na zdravljenje v kapitalistično Švico.

Fotomontaža: Demokracija

Ne samo Kučan, kot kaže, z veseljem odhaja v kapitalistično Švico na 53. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. “Osrednje teme bodo energetska in prehranska kriza, visoka inflacija ob nizki rasti in visoki zadolženosti gospodarstev, novi izzivi za industrijo, družbene ranljivosti ter geopolitična tveganja,” poroča STA in dodaja, da organizatorji pričakujejo približno 2700 gostov. Med njimi bodo vodilni predstavniki Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne trgovinske organizacije, Nata, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz, južnoafriški predsednik Cyril M. Ramaphosa in njegov južnokorejski kolega Yoon Suk Yeol. Golob se foruma sicer ne bo udeležil, ker naj bi imel druge obveznosti. “Srečanje v Davosu bom izkoristila tudi za številna srečanja na temo slovenske kandidature za Varnostni svet Združenih narodov, je sicer napovedala Fajonova, ki bo sodelovala v več panelnih razpravah.

Sara Kovač