Janša: Smo edina stranka, ki je ustvarjala koalicije tudi z levimi strankami

Datum:

“Smo edina stranka, ki je ustvarjala koalicije tudi z levimi strankami,” je v intervju za hrvaški časopis Jutarnji list izpostavil prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Spregovoril je o aktualnih vprašanjih (od migracij do vojne v Ukrajini in izraelsko-palestinskega konflikta) in zavrnil namigovanja o pomanjkanju vodstva v stranki, aktualno vlado Roberta Goloba pa okrcal na račun njenega delovanja na področju gospodarske politike. 

Uvodoma se je Janez Janša dotaknil svojega nedavnega poziva k zakonitemu oboroževanju. Kot je povedal, je tudi sam lastnik orožja, do katerega je prišel legalno. Poziv k legalnemu oboroževanju pa po njegovih besedah ni zgolj posledica varnostnih groženj, ki jih prinašajo nezakoniti migranti, ampak tudi splošne situacije v državi. Kot je poudaril, je naša država dandanes v slabšem vojaškem položaju kot pred tremi desetletji.

Nezakonite migracije radikalen način spremenile zahodni način življenja
Grožnja nezakonitih migracij po mnenju nekdanjega premierja nikakor ni pretirana. Slednje so namreč na radikalen način spremenile zahodni način življenja in okrepile “militantne, protiteroristične jedre v evropskih metropolah”. Kot je poudaril, je nujno, da se razlikuje med migracijami, ki so zakonite in nezakonite, zagovarja pa tudi  krepitev meja EU in spoštovanje schengenskega sistema.

Janša meni, da je zelo pomembno, da se spoštuje zunanje meje Unije in pomaga vsem tistim, čigar življenje je v resnici ogroženo. Problema pomanjkanja delovne sile se je po njegovem treba lotiti z legalnimi migracijami, ne pa nezakonitimi.  Meja med Hrvaško in Bosno in Hercegovino namreč ne predstavlja zgolj hrvaške meje. Na vseh državah članicah schengenskega območja je odgovornost za varovanje te meje. Janša je zaskrbljen na račun velikega števila nezakonitih prehodov meje v Slovenijo, še posebej iz sosednje Hrvaške. Kot pravi, obstaja potreba po bolj poostrenem nadzoru meja.

V zvezi z zadnjim mandatom na funkciji predsednika vlade je povedal, da so bili tedaj navkljub oporekanju opozicije vloženi napori v izboljšanje varnosti meja. Temu primerno so bile tedaj bistveno nižje številke nezakonitih prehodov meje. Stališče premierja Roberta Goloba do migracij je primerjal s pristopom nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel iz leta 2015. Sam je zaskrbljen zaradi trenutne situacije, v Ljubljani je namreč prišlo do porasta kriminala vključno s posilstvi, ki jih zakrivijo tujci, še posebej tisti, ki prihajajo iz Maroka. Kritičen je bil do policije in ji očital pomanjkanje transparentnosti, ko gre za poročanje o primerih.

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: epa)

V nadaljevanju intervjuja je Janša izrazil obžalovanje na račun odziva Zahoda v zvezi z vojno v Ukrajini. Odziv se mu je zdel namreč prepočasen in nezadosten. Kot napoveduje, se nam obeta dolgotrajen konflikt, v katerem bo življenje izgubilo še precej vojakov, ne da bi katera od strani uspela doseči pomemben napredek na fronti. Ukrajinci bodo po njegovo največji poraženci vojne, a posledice bodo občutne tudi v zahodnih državah.

Bližnji vzhod bo po njegovih besedah zaradi energetskih virov pomemben za Unijo, spomnil pa je tudi na leto 2008 in zamujeno priložnost, da bi se Ukrajina pridružila zvezi Nato. Spregovoril je tudi o Severnem toku in problematiki energetske odvisnosti ter pozdravil glasovanje Hrvaške, ki za razliko od Slovenije v Generalni skupščini ZN ni podprla sprejetja Jordanske resolucije. V zvezi s širitvijo EU na Zahodni Balkan je izrazil skepso glede volje EU za širitev, pri čemer je izpostavil notranje konflikte znotraj Unije. Meni sicer, da je pomembno, da države na Balkanu pridejo do članstva, in se vprašal o realnosti njihovega polnopravnega članstva, zlasti BiH, saj je za to potrebno doseči soglasje prav vseh držav članic EU.

SDS je pripravljena na sodelovanje
V odgovoru na vprašanje glede možnega četrtega mandata je Janša izpostavil, da ima stranka SDS koalicijski potencial, saj trenutno na anketah dosega 35 odstotkov glasov. SDS je po njegovih besedah pripravljena za sodelovanje. V intervjuju je izrazil tudi kritiko aktualne vlade na področju gospodarske politike, kjer je posebej izpostavil slabe kazalnike inflacije (7,1 odstotka) in slab gospodarski razvoj. Janša je zaskrbljen na račun birokratskih ovir in hiranja gospodarstva. 

Prvak opozicije je izrazil prepričanje, da do vojne v Ukrajini ne bi prišlo, če bi predsednik ZDA ostal Donald Trump. Tekom njegovega štiriletnega mandata namreč ni prišlo do nobene vojne. Trumpu pripisuje tudi zasluge za stabilizacijo odnosov na Bližnjem vzhodu, še posebej približevanje Izraela in Savdske Arabije. Prepričan je, da je njegova administracija prispevala k večji varnosti sveta. A je opozoril, da je tudi v primeru Trumpove izvolitve težko napovedati, kaj se bo v zvezi z aktualnimi konflikti zgodilo na področju svetovne varnosti.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...