fbpx

Januarja bodo upokojenci doživeli hladen tuš: pokojnine bodo nižje kot decembrske!

Foto: Pixabay

Vlada Roberta Goloba se rada širokousti, kako naj bi trdo garala v boju zoper draginjo in energetsko krizo in delala vse, kar je v njeni moči. Med drugim je bilo mogoče slišati hvalisanje, kako niso pozabili niti na upokojence. Marsikdo je tako na račun bombastičnega poročanja dobil občutek, da je prišlo do stalnega zvišanja pokojnin. Resnica pa je povsem drugačna, saj bo upokojence že januarja na računu pričakala nižja pokojnina kot v mesecu decembru.  

V mesecu novembru in decembru je bila pokojnina višja na račun začasnega zvišanja pokojnin za 4,5 odstotka, potem ko je bil sprejet zakon za ublažitev draginje. Dodatni denar je bil tako pokojninski blagajni nakazan iz državnega proračuna, kar je mesečno naneslo približno 22 milijonov evrov, je poročal STA.

Upokojence se je manipuliralo, da gre za izredno povišanje pokojnin
Da vladajoča struktura ne skrbi za stalno zvišanje pokojnin, je pred časom sicer že opozoril nekdanji minister in poslanec SDS Zvonko Černač. Ta je namreč opozoril, da v tem primeru ne gre za uskladitev pokojnin, ampak za draginjski dodatek. Ker je bilo za dodatek vse skupaj dorečeno na hitro in nepremišljeno, so tisti z najnižjimi dohodki dobili 13 evrov, tisti z najvišjimi pa kar 150 evrov. Glede na to, da je jasno, da iz dneva v dan težje prebijajo najrevnejši, najverjetneje ni treba posebej poudarjati, kako zgrešeno je bilo vse skupaj dorečeno in izvršeno. Na račun nerazumne dodelitve dodatka je sicer kritičen tudi Černač, ki zavzema prepričanje, da bi morali tisti z nižjimi pokojninami dobiti najvišji draginjski dodatek. Tisti z najvišjo pokojnino, ki znaša 3.300 evrov, ga namreč ne potrebujejo. “Poleg tega gre za manipulacijo z upokojenci, saj je draginjski dodatek prikazan kot izredno povišanje pokojnin,” je še dodal kritično.

Pokojnina, zagotovljena za 40 let pokojninske dobe, je bila novembra višja, ta se je namreč zvišala s 653 evrov na 682 evrov. Januarja drugo leto pa bo vnovič izplačana ponovno v višini 653 evrov. Upokojenci, ki prejemajo omenjeno višino pokojnine, bodo torej dobili okoli 29 evrov nižjo pokojnino, v mesecu decembru pa bo pokojnina znašala še toliko kot novembrska pokojnina (682 evrov). Nič čudnega torej ni, da je bila opozicijska stran (stranki SDS in NSi) kritična nad idejo koalicije, cene živil, storitev, elektrike in plina so namreč bistveno višje kot v času pred krizo.

Foto: Pixabay

Koliko natančno se bo zvišala redna uskladitev, še ni znano
Februarja drugo leto bo napočil čas za izvedbo redne letne uskladitve pokojnin. Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je ob sprejemu posebnega zakona, s katerim je bil upokojencem začasno dodeljen solidarnostni dodatek, napovedal, da bo uskladitev znašala približno 4,9 odstotka. Član strokovnega sveta za gmotni položaj upokojencev pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) Erik Hofbauer je za Večer povedal, da se vsako leto pokojnine redno usklajujejo 60 odstotkov z rastjo plač in 40 odstotkov z rastjo življenjskih stroškov (inflacijo) v preteklem letu. Po njegovih besedah bodo šele s 15. februarjem znani potrebni statistični podatki, ki so nujni za natančen izračun višine redne uskladitve. Kot kaže,  pa na podlagi dostopnih podatkov podobno kot Juvan ocenjujejo, da bi redna uskladitev v novem letu morala znašati vsaj 4,9 odstotka. Najmanj 5 odstotkov pa bi morala uskladitev znašati po prepričanju Sindikata upokojencev Slovenije (SUS). Upokojenci bodo torej morali počakati na februar.

Marsikdo, ki se je aprila letos odpravil na državnozborske volitve in je pričakoval, da bo Gibanje Svoboda prineslo odrešitev in dobrobit navadnega človeka postavila v ospredje, lahko sedaj vidi, da so stvari povsem drugačne kot v času prejšnje vlade, ki se je zavedala pomena pomoči najšibkejšim, kamor še posebej spadajo upokojenci z najnižjimi dohodki. Dejstvo je, da si upokojenci z začasnim dvigom pokojnine tako ali tako niso mogli pomagati kaj dosti, cene živil v trgovini so šle naravnost v nebo, zato je težko razumeti, čemu so si sploh privoščili tolikšno norčevanje iz tistih z najnižjimi pokojninami.

Sara Kovač