Je bil Golobov račun v Romuniji odprt zaradi nizkih davkov?

Foto: epa

Okoliščine odprtja računa Roberta Goloba v Romuniji še naprej ostajajo zavite v tančico skrivnosti. Premier namreč vseskozi vztraja, da naj ne bi sam odprl računa pri banki Raiffeisen v Bukareški. Medtem ko Golob vztraja pri kraji identitete, pa zaposleni na dotični banki poudarjajo in na predstavništvu Gen-I v Bukarešti poudarjajo, da je kaj takega praktičnega nemogoče. Kdor se spozna na situacijo okrog ustanovitve podjetja v Romuniji in pozna podatek, da so lahko za nekatera podjetja davčne stopnje v Romuniji znižajo na vsega en odstotek, se v luči tega povpraša, če se je morebiti Golob iz tega razloga odločil odpreti račun v Romuniji.

Romunija je danes nekoliko dražja, a še vedno ugodna. “To je vsekakor kraj, o katerem morate razmisliti, če želite ustanoviti svoje podjetje. In za nekatera podjetja se lahko davčne stopnje v Romuniji znižajo na vsega en odstotek. To je skoraj tako dobro, kot da bi plačali nič davka, in to vse na evropski celini in povrhu v Evropski uniji”, poudarjajo pri Nomad Capitalistu, kjer se spoznajo na zagotavljanje čim bolj profitabilnega podjetništva v tujini.

Ko se vprašate, ali je Romunija dober kraj za delo ali ustanovitev lastnega podjetja, je najprej treba izpostaviti, da je Romunija sicer sicer daleč od popolnega primera transparentne države, saj korupcija tukaj ostaja težava, raven razvoja pa je nekoliko majhna, a Romunija ponuja občutek svobode, ima ugodno in visoko kakovostno delovno silo, nizko stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb, povrhu pa je še država članica EU. Poleg tega je internet v državi bliskovito hiter — morda najhitrejši v Evropi — in dostop do zunanjega sveta je tako široko odprt.

“Romunija je dom ene najboljših delovnih sil na svetu, ko gre za poslovanje – za vse, od virtualnih pomočnikov do urednikov in spletnih razvijalcev. Ljudje tukaj so razgledani in raven govorjenja angleščine je odlična,” poudarjajo in ob tem dodajajo, da ko so pri Nomad Capitalistu potrebovali pomoč pri nekaterih težavah s spletnim oblikovanjem, so na koncu najeli Romuna. Odnos skupaj z ravnijo poznavanja jezika – ne filipinske ali indijske angleščine, ampak vesternizirane angleščine – je po njihovo prispeval k temu, da je bila odločitev o izbiri naravnost preprosta.

Okrog članstva države v EU izpostavljajo, da če ima človek podjetje v EU, je lahko to korist, ni pa to seveda nujno. “Za mojo posebno situacijo bi pomenilo imeti podjetje v EU le več papirologije, več birokracije in višje davke – tudi glede na razmeroma zmerno obdavčitev v Romuniji. Vendar pa obstaja veliko situacij, ko podjetje v EU dejansko olajša zadeve, ob tem poudarjajo. Tistim, ki izkoriščajo portugalski program oprostitve davkov, je na primer prepovedano prejemati dohodek od podjetij s črne liste. “Katero strukturo podjetja je torej bolje uporabiti kot tisto znotraj iste Evropske unije? Sposobnost dokazati, da dejansko plačujete davke, je odličen način, da se izognete obtožbam o neplačevanju davkov. Države, kot je Romunija, uporabljajo pravne vrzeli za zaračunavanje izjemno nizkih davčnih stopenj, hkrati pa izkoriščajo sistem na način, ki ga podjetja v davčnih oazah, kot sta Sejšeli ali Belize, ne morejo,” navajajo.

Bukarešta (Foto: Freepik)

V Romuniji je nizka stopnja davka od dohodkov pravnih oseb
Čeprav velja, da je ustanovitev podjetja v Estoniji izjemno enostavna, so v Romuniji pri tem ponujene potencialno veliko boljše davčne spodbude za podjetja. Pri Nomad capitalistu izpostavljajo, da ko boste imeli novo romunsko podjetje, boste upravičeni do izkoriščanja skoraj ničelnih stopenj davka od dohodkov pravnih oseb.

Kaj se torej kvalificira kot “mikro podjetje?” Kriteriji so precej preprosti: 1.000.000 evrov prometa ali manj v preteklem davčnem letu. Do nedavnega je bil ta znesek omejen na precej nižji znesek od 100.000 evrov, kar je v bistvu pridržalo režim nizkih davkov za mikropodjetja, za resnično mala podjetja, in ne za podjetnike, neodvisne od lokacije, ki vodijo resna mednarodna podjetja. Vendar se je to spremenilo, saj si Romunija po njihovih besedah prizadeva pritegniti podjetja in spodbuditi rast delovnih mest. Končni rezultat za vas je, da če je vaša bruto prodaja – ne dobiček – nižja od 1.000.000 evrov, lahko kot mikropodjetje uživate v močno nižji obdavčitvi z davčnimi stopnjami od 1 do 3 odstotkov (1 odstotek, če formalno zaposlujete vsaj enega romunskega delavca vključno z ustreznim plačilom socialnih prispevkov; 3 odstotke, če ne zaposlujete nikogar (ta zahteva je bila včasih strožja, vendar je bila omiljena). Plačali pa boste tudi komaj 5-odstotni davek na dividende).

Romunija je iz tega razloga po njihovo veliko bolj privlačna kot Estonija, kjer podjetja ne plačujejo nič davka, dokler ne razdelijo denarja, nato pa plačajo od 14 do 20 odstotkov. Ker romunska davčna shema za mikropodjetja temelji na prometu, je treba vsako četrtletje vložiti eno davčno napoved, v kateri se prijavi lastne prihodke, a to je tudi vse. “Lahko izhajate iz prometa ali vključite davčne olajšave. Zakoni so se nenehno preoblikovali, večinoma v korist lastnika podjetja, zato se posvetujte z nami, preden poskusite vzpostaviti tovrstno strukturo,” poudarjajo pri Nomad Capitalistu. Okrog omejitve davčne oprostitve sicer obstajata dve veliki izjemi, ki omejujeta možnost nizkih davčnih stopenj za romunsko podjetje. Največ 20 odstotkov letnega prometa lahko predstavlja dohodek iz upravljanja ali svetovanja. To pomeni, da ne morete opraviti kup storitvenega dela za drugo podjetje. Ne morete sodelovati v bančništvu, pozavarovalnicah, kapitalskih trgih, igrah na srečo ali naftnih ter plinskih poslih. Po njihovem mnenju je najboljša vrsta podjetja za uporabo te strukture proizvodno podjetje z zdravimi maržami in željo po zaposlitvi nekoga v Romuniji.

Edini frustrirajoči del poslovanja v Evropi – vključno z Romunijo – je po njihovih besedah davek na dodano vrednost (DDV). Evropska unija si je namreč močno prizadevala zagotoviti, da podjetja, ki prodajajo prek spleta, zlasti tista, ki prodajajo digitalne izdelke, pobirajo in odvajajo DDV. Romunski prag za DDV – raven, na kateri morate pobrati DDV – je 49.000 evrov; ni izjemno nizka in skladna z državami, kot je Gruzija.

Golob, ki vztraja pri stališču, da računa v Romuniji ni odprl sam, ampak mu je nekdo ukradel identiteto, je javnost seznanil, da kraje identitete ni prijavil romunski policiji, ampak tamkajšnjem tožilstvu. Zanimivo pa je, da ko je ekipa RTVS na dan, ko je peščica političnih aktivistov na RTVS stavkala, šla po sledi primera, in ugotovila, da zaposlenim na Gen-I in banki v Romuniji pravijo, da je praktično nemogoče odpreti bančnega računa z ukradeno identiteto. Tujec, ki želi pri njih odpreti račun, potrebuje namreč kar dva osebna dokumenta – potni list in osebno izkaznico, s čimer dokaže, da je to on. Obstaja sicer tudi možnost odprtja računa na daljavo, pri čemer je prav tako treba pokazati oba osebna dokumenta prek spletne kamere, hkrati pa je potrebno tudi digitalno potrdilo SIGEN-CA.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ana Horvat