Jelko Kacin: V zelo kratkem času gre pričakovati drugačno držo držav do migracij

Nekdanji minister za informiranje Jelko Kacin (Foto: STA)

Ko se po besedah Jelka Kacina zgodi tak pretres in v kratkem času izgubi življenje več kot tisoč ljudi, kot se je to zgodilo v primeru Hamasovega napada na cilje v Izraelu predvsem v neposredni bližini Gaze, to zagotovo popolnoma spremeni medijske prioritete. “To je prva tema, ki seveda dosedanje prve teme potisne na stranski tir. Da bi bila stvar še bolj bizarna, je dejstvo, da je več kot 260 ljudi izgubilo življenje na festivalu, ki je bil posvečen miru, v neposredni bližini meje z Gazo, in so mladi ljudje, ki so se udeležili tega festivala, prve žrtve tega napada.”

“To seveda pretrese celotno svetovno javnost, tako politično kot tudi, če smem uporabiti termin civilno, hkrati pa, ko se ocenjuje, kaj to pravzaprav prinaša za prihodnost, je potrebno vendarle povezati nekatere dogodke, ki so se zgodili pred tem nepričakovanim in presenetljivim napadom, ki je presenetil izraelsko obrambo, izraelsko politiko, predvsem pa prebivalce, ki živijo v neposredni bližini Gaze,” je v nadaljevanju izpostavil Kacin in dodal, da je bil prejšnji ponedeljek, pred tednom dni, voditelj Hamasa na politični ravni v Moskvi na pogovorih z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, hkrati pa se je zgodilo tudi srečanje z iranskim vrhom. Obe ti dve državi sta po njegovih besedah pravzaprav tisti, ki sta najbolj zainteresirani, da se v Izraelu odpre nova fronta in verjetno vsaka od teh strani pričakuje, da bo potem manj pritiska tako na Rusko federacijo oziroma na Rusijo na eni strani kot tudi na Iran na drugi strani.

Napad na Izrael (Foto: epa)

“Rusija je do vratu in čez zapletena v spopad v Ukrajini, ki se bo kmalu dogajal že skoraj dve leti, in če so največji zavezniki Izraela, predvsem ZDA in Evropa, prisiljeni pomagati Izraelu, potem morda v Moskvi, predvsem pa v Kremlju, kdo računa na to, da se bodo dobave vojaškega materiala, predvsem orožja in streliva v Ukrajino, zmanjšale oziroma upočasnile,” izpostavlja Kacin in ob tem opozarja, da je moral biti po vsej logiki na drugi strani Iran, ki je glavni dobavitelj, oskrbovalec z orožjem in strelivom Hamasa, konzultiran in je moral zagotoviti potrebno orožje in hkrati obljubiti tudi podporo za naprej.

Izrael bo poskušal trajno uničiti Hamas kot grožnjo za državo
Kacin izpostavlja, da vse to vpliva na način razmišljanja vseh nas v Evropi in na severni polobli v zavezništvu, v Evropski uniji. Ljudje so seveda vse bolj zaskrbljeni zaradi teh dejstev, ki so se v tem tednu zgodila v Izraelu. “To, da pobijejo udeležence Festivala za mir, da jih ugrabljajo, jih imajo za talce, in upajo, da bodo s tem lahko iztržili tudi izpustitev svojih zapornikov iz izraelskih zaporov, je preračunljiva in vnaprej dobro premišljena strategija. Vendarle je potrebno upoštevati, da bo Izrael poskušal ne le osvoboditi talce, in bo pri tem bolj previden, kot bi sicer bil, ampak bo pri tem poskušal trajno odstraniti Hamas kot grožnjo za Izrael”, je pojasnil in poudaril, da sicer v Izraelu že desetletja niso imeli toliko mrtvih v enem dnevu, kot se je to zgodilo sedaj. Iz tega razloga bo moral po njegovem generalštab izraelskih obrambnih sil na popravnem izpitu pokazati, da je kos tem izzivom. “To, kar se je zgodilo je bilo popolno presenečenje za izraelsko vojsko, izraelsko obrambo, politiko, in iz teh razlogov še enkrat poudarjam, da morajo v tem trenutku izraelske oborožene sile vključno z obveščevalnimi službami dokazati, da je mogoče sovražnika premagati na vojnem polju,” je prepričan. Na političnem ga namreč preprosto ni mogoče, ker ima ta podporo v palestinskem prebivalstvu, predvsem v Libanonu in Siriji.

 

Pospešena ureditev političnih razmer v ZDA je logična posledica Hamasovega napada
Logična posledica Hamasovega napada na Izrael bo po mnenju Kacina pospešena ureditev političnih razmer v ZDA. “Namreč ko gre za Izrael, so tako demokrati kot republikanci enotni v tej podpori, zato je pričakovati, da bodo v najkrajšem možnem času tudi doma konsolidirali razmere, pri tem mislim predvsem na to, da bi na čelo kongresa vendarle izvolili predsedujočega.” V tem trenutku predstavniški dom namreč nima predsedujočega, ker so republikanci uspeli odstaviti svojega predsednika, na drugi strani pa Kacin verjame, da je sedaj praktično ničelna možnost, da bi se, ko gre za ameriški proračun, zgodilo to, česar so se najbolj bali, da bi se ZDA znašle brez proračuna in bi velik del javnih uslužbencev ostal doma brez možnosti nadomestila za nazaj, takrat ko bi bil proračun sprejet. “V takih razmerah bodo ZDA zagotovo imele operativno vodstvo, tako kongresa, senata kot predsednika, in imele bodo proračun, ki bo omogočil tudi neposredno finančno in vojaško pomoč Izraelu v vojni s Hamasom.”

“Kitajska bo po vsej verjetnosti izkoristila te razmere, da se predstavi svetovni javnosti kot miroljubna, mirotvorna, posredniška država,” pravi in dodaja, da je pričakovati, da se bo najvišji kitajski vrh, ne le zunanji minister, ampak predvsem kitajski predsednik pozval obe strani, naj odložita orožje, naj se odrečeta prekomerni uporabi sile. S tem bosta poskušali popraviti svojo lastno podobo v očeh svetovne javnosti.

Pričakovati je, da se bo pokazala jasna potreba, da vse države odločno in učinkovito kontrolirajo svoje meje
Ker se v času nestabilnih razmer na Bližnjem vzhodu odvijajo migracije v Evropi, smo Kacina povprašali tudi okrog vpliva dogajanja na varnost najstarejše celine. “Večina migrantov, ki prihajajo v Evropo, tudi prek Slovenije ali Lampeduse in Italije, so ekonomski migranti. Logična posledica tega bo, da bodo v ekonomskih migrantih mnoge politične opcije in velik del prebivalstva videle tudi vojaško, lahko rečemo tudi teroristično grožnjo. To je realno pričakovati, da se bo odnos do ekonomskih migracij zaostril, predvsem pa se bo pokazala jasna potreba, da vse države odločno in učinkovito kontrolirajo svoje meje. Tudi Slovenija,” je pojasnil uvodoma in dodal, da na drugi strani seveda tudi drži, da Evropa tudi v prihodnje potrebuje delovno silo, da bodo migracije v Evropo nekaj trajnega v naslednjih desetletjih, da pa je po njegovem hkrati potrebno razviti tudi mehanizme, ki bi preprečili, da se med njih infiltrirajo tudi ljudje, ki za naše države, evropsko skupnost, zavezništvo, za naše gospodarstvo lahko predstavljajo tudi varnostno grožnjo.

Foto: epa

Kacin še pojasni, da gre v zelo kratkem času zagotovo pričakovati drugačno držo držav do migracij, predvsem pa bo prišlo do preobrata pri varovanju meja – da morajo biti zunanje meje Evropske unije strogo zavarovane. “Tako kot so se do vprašanja migracij opredeljevale in ukrepale nekatere vlade vključno z našo, od tega trenutka naprej ne bo več sprejemljivo ne za Evropsko unijo in tudi ne predvsem za domačo javnost,” je še dodal.

N. Ž.