Kdo laže in kaj je v resnici pravi razlog za odpoklic Kajzerja?

Datum:

Po tem, ko se je vlada odločila odpoklicati veleposlanika Toneta Kajzerja, ker je opozoril na sporno ravnanje, zaukazano v depeši, ki ni imela oznake zaupnosti, se odgovorni glede odpoklica zapletajo s svojimi besedami, kar dokazuje, da je bila v ozadju politična igra, kot jo je imenovala zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednik države Borut Pahor pravi eno, Tanja Fajon pa nekaj popolnoma drugega. Kdo vam laže?

Depeša, ki jo je Janez Janša objavil na Twitterju, je namreč razkrila, da je notranje ministrstvo zaprosilo, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve. Nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, pa je pred dnevi poslal pismo predsedniku republike Borutu Pahorju in mu med drugim pojasnil, da niti ni šlo za pravo diplomatsko depešo.

Po odločitvi vlade, da zaradi posredovane depeše odpokličejo Kajzerja, se je oglasil predsednik republike Borut Pahor, ki je v torek podpisal odpoklic veleposlanika in tako klonil pred Golobovo vlado, hkrati pa izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez predhodnega posvetovanja z njim, saj da po že sprejeti odločitvi vlade ni več možnosti za morebitne drugačne rešitve.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in predsednik republike Borut Pahor (Foto: STA)

To je Tanja Fajon včeraj ostro zanikala.  “To ne drži,” je zatrdila. “Ne drži, da predsednik republike Pahor ni bil obveščen ali da ni bilo pogovora.” S Pahorjem se je o odpoklicu veleposlanika na kratko pogovarjala tri dni pred sejo vlade, je dejala. Prav tako so na ministrstvu imeli “kar nekaj pogovorov” s kabinetom predsednika republike, ko so zaradi tega zaprosili za dodatna pojasnila. MZZ je še pred sejo vlade posredoval vse informacije in pravzaprav do dveh dni nazaj ni bilo nobenega indica, da bi predsednik republike ali njegov urad potreboval kakršno koli dodatno informacijo ali da bi imel kakršne koli zadržke, je za RTV dejala zunanja ministrica. Kdo torej laže?

Je to ustrezen ali neustrezen ukrep?
Tako kot Janša tudi Pahor pravi, da gre za nesorazmeren ukrep, saj kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese.  “Kar sem ugotovil pred posvetovanjem z ministrico tukaj v New Yorku, je bilo, da to ni imelo neposrednih škodljivih posledic za zunanjepolitične interese države. Veleposlanik je ravnal narobe in bi bila morda kakšna druga sankcija primernejša kot pa sam odpoklic,” je dejal predsednik in dodal, da v primeru odpoklica veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni bilo t. i. zelene karte, s katero predsednik vlado obvesti, ali se strinja ali ne z imenovanjem ali odpoklicem veleposlanika.

Tanja Fajon (Foto: STA)

Medtem pa Fajonova pravi, da je Kajzer po njenih navedbah kršil posebne obveznosti diplomata, opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov MZZ-ja, ki govori o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam. Po njenih navedbah je kršil  zakon o zunanjih zadevah v delu, kjer gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov ter delovanju s pooblastili. Zakon o zunanjih zadevah predvideva odpoklic veleposlanika v primeru kršitev posebnih obveznosti diplomata, je dejala. “Zunanja ministrica pa je ravnala v nasprotju z ustavo in zakoni Republike Slovenije“, je poudaril Rupel.

Kdo torej laže? In komu bo koristil odpoklic Kajzerja, ki niti za trenutek ni ogrozil varnosti slovenskega depešnega sistema oz. diplomatske komunikacije, saj v depeši ni bilo popolnoma nič novega v primerjavi z dopisom notranjega ministrstva iz 30. avgusta. Ta depeša pravzaprav sploh ni bila diplomatska depeša, ampak zgolj dobesedni povzetek dopisa MNZ, ki je pred tem cele tedne krožil po ljubljanskih ministrstvih, po vseh slovenskih upravnih enotah in drugih javnih ustanovah, je še dejal Rupel.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...