Kmetijsko gozdarska zbornica: Odvzem goveda je bil nezakonit!

Datum:

Slovensko podeželje pretresa dogajanje kmetiji Možgan blizu Krškega. Veterinarska inšpektorica je rejcu brez vsakršnega opozorila krave odvzela, v inšpekcijskem zapisniku pa ni navedla razlogov za odvzem. Rejec je odvzem dojel kot krajo, zato je na policijo vložil ovadbo. Na zadevo se je ostro odzvala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, ki zahteva takojšnjo uvedbo strokovnega nadzora postopka. 

V KGZS ocenjujejo, da je bil odvzem 24 glav goveda pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep. Po zakonu gre namreč na skrajen ukrep, ko gre za ogrožanje zdravja ljudi in živali. V tem primeru ni bilo tako, so navedli v današnjem sporočilu.

“Na KGZS se je obrnil naš član Rudi Možgan iz vasi v bližini Krškega, ki mu je minulo sredo inšpekcija odvzela 24 glav govedi. KGZS je po zbranih informacijah ugotovila, da je odvzem živali pretiran ukrep, saj zanj niso bili izpolnjeni pogoji (živali niso bile shujšane, bile so primernega rejnega stanja, imele so možnost paše, imele so na voljo hrano in vodo). Območje okrog mesta, kjer so živali dokrmljevali, je bilo bolj blatno zaradi vremenskih razmer. Razumljivo pa je, da so živali pri paši v pozni jeseni bolj umazane, vendar to nikakor ne pomeni, da bi to izrazito vplivalo na slabše počutje. Živali res niso bile rejene v povsem optimalnih pogojih, vendar pa niso imele nobenih negativnih posledic zaradi take reje (rane, poškodbe, neprimerni parklji, podhranjenost, vraščene verige … ), imele so se tudi možnost umakniti iz blata na pašnike,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Čreda družine Možgan

V zbornici pišejo, da po zakonu o veterinarskih merilih pooblastilo odvzema živali velja samo v “izjemno nujnih” primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. Ker primer ni bil izjemno nujen, bi moral skrbnik živali najprej dobiti odločbo, da popravi stanje in rok, v katerem mora to storiti. Tudi zakon o zaščiti živali, ki velja od 11. 11. 2023, določa, da se v takih primerih odredi začasen odvzem in oskrba na domu imetnika živali.

Bo inšpektorico doletel nadzor?
V KGZS pišejo, da so z rejcem v stalnem kontaktu, od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pa zahtevajo uvedbo takojšnjega izrednega strokovnega nadzora postopka in ukrepanje v skladu z zakonom ter povrnitev škode.

Moja Dolenjska poroča, da je pri odvzemu inšpektorici Danuši Štiglic pomagala tudi predsednica društva za zaščito konj Natalija Nedeljko. Ta naj bi nedolgo nazaj predlagala predsedniku vlade Robertu Golobu, da dotično inšpektorico imenuje za generalno direktorico uprave. Dnevnik poroča, da naj bi jo Golob tudi nameraval postaviti na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, a naj bi to idejo – zaradi revolta v veterinarskih vrstah.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...