[Komentar] Levica se pri napadu na medije poslužuje totalitarnih metod

Kulturna ministrica Asta Vrečko (Foto: STA)

Izvedeno je bilo zadnje dejanje popolnega nadzora oblastnikov na RTVS, soglasno je bil namreč z mesta v. d. direktorja Televizije Slovenija razrešen še zadnji moteči element, Uroš Urbanija. “Navdušenje stranke Levica, ministrice Aste Vrečko in levičarjev nasploh on soglasju Sveta RTV k razrešitvi v. d. direktorja TV Slovenije Uroša Urbanije je dokaz o ponovni politizaciji nacionalne medijske hiše oziroma političnega kadrovanja”, nedavno naslajanje aktualne politike nad čistko v javnem mediju RTV Slovenija komentira predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak. 

Svet RTV Slovenija je podal soglasje k razrešitvi Uroša Urbanije s položaja vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija. Brez glasu proti”. Tako so v koalicijski Levici pozdravili razrešitev Urbanije in poleg pripeli fotografijo Urbanije s pripisom: “Adijo, Uroš Urbanija!”. “Ta tvit vznesenega slavja je treba skrbno shraniti. Napoveduje fojbe”, je zadevo na Twitterju komentiral nekdanji novinar Miro Petek.

“Ko ena politična stranka navijaško slavi zamenjavo enega direktorja javnega medija, je to kronski dokaz, da gre na RTV Slovenija – znova – za politično kadrovanje (obračunavanje), in čisto nič drugega..”, je prepričan raziskovalni novinar Bojan Požar. Nekdanji minister za razvoj, izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk poudarja, da ogromno pove, da se vladna stranka naslaja nad enoumnostjo odločitve. “Imamo oblast, ki odkrito dela na restavraciji prejšnjega sistema. Njihovi instinkti so totalitarni. Tu pa tam jih uidejo v javnost.”

Urbanija: “Še v najbolj totalitarnih režimih ima vsak obsojenec pravico do takšnega ali drugačnega zagovora”
Okrog četrtkovega dogajanja smo za komentar povprašali Uroša Urbanijo, ki ga je na mestu v.d. direktorja Televizije Slovenije nadomestil dosedanji urednik kulturnih in umetniških programov na TVS Andraž Pöschl. “Sami razlogi, ki si jih je uprava izmislila za izredno odpoved delovnega razmerja, torej razrešitev z mesta v. d. direktorja Televizije Slovenije so že sami po sebi bizarni”, je izpostavil in dodal, da so mu očitali pooblastilo dolgoletni finančnici na RTV brez soglasja nekdanjega generalnega direktorja RTVS. Po besedah Urbanije je šlo v tem primeru za finančnico, ki je bila pomočnica direktorjev televizije skoraj 30 let. “Bila je tudi najbolj izkušena in je to delo opravljala vseskozi, tako, da je to dosti bizaren razlog”, je bil jasen Urbanija.

Enoumje
Urbanija pravi, da je bila včerajšnja seja Sveta RTVS tista, ki ga je najbolj šokirala oziroma začudila. Pričakoval je namreč, da bo dobil možnost zagovora. “Še v najbolj totalitarnih režimih ima vsak obsojenec pravico do takšnega ali drugačnega zagovora. Tega pa mi niso pustili medtem ko je lahko Uprava RTVS pojasnjevala in na seji celo predložila dodatne dokumente, ki jih nisem imel možnosti niti prebrati. Meni niso dovolili do besede”, je bil kritičen.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Že na sami seji je Urbanija to primerjal s povojnimi političnimi procesi. Podobna situacija se je namreč zgodila, ko je eden izmed svetnikov zelo žaljivo spraševal, če ga je kaj sram, kar so naredili v zadnjem letu. “Torej res na nivoju tožilcev ali sodnikov nekdanjega totalitarnega režima. Je pa to seveda vse v kontekstu enoumja, ki se počasi vzpostavlja na RTVS. Kot vidite svet deluje popolnoma enoumno, praktično ni odstopanj.” Soglasno so namreč potrdili njegovo razrešitev, soglasno so potrdili novega v. d. Televizije Slovenija, soglasno pa so pred tem tudi razrešili v. d. generalnega direktorja. Ob tem je spomnil na še eno zelo bizarno situacijo. “Spomnite se, ko je bil v. d. generalnega direktorja  Andrej Grah Whatmough na dopustu, so ga iskali z detektivom. Ker ga niso našli, je celo Inštitut 8. marec razpisal tako rekoč javno tiralico v stilu Divjega zahoda: pripeljite ga živega ali mrtvega. Torej to so vse znaki, kam pravzaprav pluje ne samo RTV, ampak celotna družba”, je izpostavil.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Nobena diktatura, noben totalitarni režim, ne more preživeti dolgo
V zvezi s privoščljivim odzivom stranke Levica je Urbanija povedal naslednje: “Stranka Levica je skrajno ekstremistična stranka. Veselijo se lahko upravičeno, 100 procentno so namreč prevzeli nadzor nad RTV. RTV je njihov, ampak kdorkoli se veseli nad enoumjem, ki se vzpostavlja na RTV, je to veselje (vsaj upam tako) kratkotrajnega značaja. Nobena diktatura, noben totalitarni režim, ne more preživeti dolgo in to velja tudi za stranko Levica, ki je pravzaprav na neki način olastninila RTV.” Na vprašanje, če se namerava pritožiti, je Urbanija izpostavil, da je sedanja predsednica republike Nataša Pirc Musar v teh procesih dala zgled. “Očitno nam je ravnati tako kot je naredila ona”, je zaključil.

Biščak: “Dokler bo večina Slovencev ovc, do takrat bo ta vlada imela volno
Za komentar dogajanja smo se odločili povprašati predsednika Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jožeta Biščaka. “Navdušenje stranke Levica, ministrice Aste Vrečko in levičarjev nasploh ob soglasju Sveta RTV k razrešitvi v. d. direktorja TV Slovenije Uroša Urbanije je dokaz o ponovni politizaciji nacionalne medijske hiše oziroma političnega kadrovanja. Ampak levica to soglasno odločitev svetnikov, ki je v nebo vpijajoče enoumje brez neke kritične distance, imenuje “depolitizacija”. Kar ne preseneča”, je izpostavil Biščak in dodal, da prebujena postmodernistična levica, ki je v tem primeru uporabila povsem totalitarne metode, zavaja z besedami, njihov jezik pa pušča ideološke prstne odtise. “Ko, denimo, govorijo o “depolitizaciji”, pravzaprav mislijo na “politizacijo””, je pojasnil Biščak in dodal, da pomen besed tako obrnejo, da tisto o čemer govorijo, pravzaprav pomeni diametralno nasprotno od tistega, kar beseda v resnici pomeni. “In ljudje jim pri tem nasedajo; nasedajo jim, čeprav je vsakemu, ki mu je ostalo vsaj malo zdravega razuma, jasno, da (milo rečeno) manipulirajo. Ampak, saj veste: dokler bo večina Slovencev ovc, do takrat bo ta vlada imela volno.”

Jože Biščak (Foto: Polona_Avanzo)

Edina prava depolitizacija bi bila privatizacija nacionalne medijske hiše
Da imajo (še posebej ta Svet RTV, ki je nekakšna udarna pest levice na nacionalni televiziji) povsem totalitarna nagnjenja, se je po besedah Biščaka pokazalo, ko Urbaniji niso dali niti priložnosti, da bi povedal svojo plat zgodbe. “To jasno kaže, da skušajo v kali zatreti kakršenkoli drugačen pogled na svet ali dogajanje, ki ni v skladu z njihovimi preferencami. Niti slišati ga nočejo. Pluralnost, ki jo je dosedanje vodstvo skušalo ponovno uvesti na Kolodvorsko ulico 2 (kar je tudi v skladu z veljavno zakonodajo), se tako poslavlja. In levičarji si niti ne trudijo si več skrivati, da jih žene sovraštvo do desnice, maščevanje in želja po uniformnosti mnenj in stališč na RTV Slovenija.”

“Ampak, kot se že večkrat povedal, pa bom še enkrat: Politika tistega, kar je v samem temelju politično (RTV Slovenija je v lasti države, z državnim premoženjem upravlja vlada, ki je politični organ), ne more depolitizirati”, je izpostavil in dodal, da bi bila edina prava depolitizacija privatizacija nacionalne medijske hiše.

Tino Mamić, odgovorni urednik tednika Domovina in podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP):

“Vlada je na nacionalni RTVS izvedla brutalno kadrovsko čistko. Tako kot je premier Robert Golob obljubil po izvolitvi, so najprej spremenili zakon, potem pa zamenjali celotno vodstvo državnega medija. Medijska svoboda je padla pod nivo, ki je bil v času zadnjih let komunizma, saj je danes cenzure in samocenzure na RTVS več kot leta 1988. Med novinarji vlada strah. Če Svet, pa tudi kakršenkoli drug skupščinski organ, odloča soglasno, je to na moč nenavadno. Če pa se nad odločitvijo vodstva RTVS navijaško oglašajo politične stranke, bi morali zazvoniti vsi alarmi. Pričakujem, da bodo tudi politiki o tem kršenju ustavne kategorije svobode govora obvestili pristojne mednarodne inštitucije, posebej Svet Evrope in Evropski parlament.”

Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. (Foto: sta)

Za komentar okrog naslajanja politike nad čistkami na javni RTVS smo povprašali tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Ko odgovor prejmemo, ga objavimo naknadno.

Ž. N.