Grims: Če vojaško ne zaščitimo zunanjih meja in vrnemo celotne mase migrantov, bo Evropa izgubljena

Poslanec SDS Branko Grims (Foto: Polona Avanzo)

Med ponedeljkom in sredo je prejšnji teden na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev otoka. Vse to se je zgodilo, čeprav je Evropska komisija s Tunizijo, od koder je tokrat prišlo tudi največ migrantov, podpisala dogovor o zajezitvi migracijskih tokov. Medtem ko italijanska premierka izpostavlja, da bi bilo potrebno za rešitev problematike med drugim poenotiti zakonodajo na področju migracij ter izboljšati sistem za vračanje migrantov na ravni EU, je Evropska komisija prišla na plano z načrtom, ki naj bi pripomogel k reševanju problematike. Predlogi, ki jih je predstavila von der Leyenova, po mnenju poslanca Branka Grimsa v ničemer ne rešujejo problematike, saj gre samo za premeščanje med posameznimi državami. “Nujno in brezpogojno je treba uveljaviti odgovornost in remigracijo. Trdno sem prepričan, da je obdobje, ki je pred nami, zadnja šansa za Evropo in njeno civilizacijo”.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v petek opozorila na nevzdržen migracijski pritisk, EU pozvala k odzivu in napovedala, da namerava njena vlada sprejeti izredne ukrepe za zajezitev pritoka migrantov v državo. EU je med drugim pozvala k ustanovitvi misije, ki bi ustavila ladje z migranti na poti v Evropo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je po ogledu razmer predstavila načrt, ki naj bi pripomogel k reševanju problematike. V okviru načrta EU je pri postopkih registracije, jemanju odtisov, obveščanju in nudenju podpore Italiji pri premeščanju migrantov z Lampeduse predvidena pomoč s strani Agencije EU za azil in Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex). Prišlo naj bi tudi do vodenja okrepljenih pogajanj z državami, od koder migranti prihajajo v Evropo. A pravih in odločnih ukrepov ni bilo na dnevnem redu.

Poslanec Branko Grims, ki že vrsto let opozarja na migrantsko problematiko v Evropi, poudarja, da je stanje na področju ilegalnih migracij za Evropo katastrofalno. Še posebej v Sloveniji. “V času Golobove vlade je prišlo preko meje ilegalno in vdrlo na ozemlje Republike Slovenije sedaj že več kot 60 tisoč nezakonitih migrantov. Ne smemo nasedati in primerjati letošnjega in lanskega leta, ampak je potrebno primerjati mandat gospoda Goloba s prejšnjim,” je poudaril in dodal, da je v dobrem letu dni pod Golobom v Slovenijo vdrlo več migrantov kot pa prej v celotnem mandatu obeh vlad v obdobju pred tem. “S tem, ko je šel Golob podirat ograjo, je dal popolnoma napačen signal, povzročil poplavo ilegalnih migrantov, s tem ogrozil varnost Slovenije in povzročil izjemne materialne stroške ter podobne težave, ki jih to pritegne za seboj. Podobne težave so po celotni Evropi, zlasti na Lampedusi. Tam je sedaj prišlo tudi do upora ilegalnih migrantov, ki sedaj že kar zahtevajo, da se jih takoj pošlje naprej po Evropi.”

Foto: epa

Na evropskih volitvah je potrebno doseči bistven zasuk v desno
Grims v pomorski vojaški blokadi, vojaški zaščiti vseh zunanjih meja EU in pa hkrati remigraciji, torej vračanju celotne mase migrantov, ki očitno zlorabljajo azilno ureditev Evrope, tja od koder so prišli, vidi edino učinkovito rešitev za reševanje migrantske problematike. “Brez tega je Evropa izgubljena. Nimamo se kaj slepiti. V kolikor se bo takšno stanje nadaljevalo, v petih letih Evrope ne bomo več prepoznali, ker to preprosto ne bo več Evropa in potem bo začela Evropa dokončno razkrajati in razpadati,” je opozoril in dodal, da samo upa, da našim otrokom ne bomo pustili takšne zapuščine. Da bi to preprečili, je po njegovo potrebno na evropskih volitvah doseči bistven zasuk v desno, in sicer tako med strankami, torej politično in personalno, ter postaviti ljudi, ki znajo stvarem streči.

 

“Predlogi, ki jih je predstavila von der Leyenova, tega v ničemer ne rešujejo, gre samo za premeščanje med posameznimi državami. Tukaj posebej opozarjam, da je Robert Golob s svojo vlado dal nezakonito soglasje za obvezno relokacijo kot temu rečejo. To dejansko pomeni obvezne migrantske kvote in pa kazni, ki so drakonske za vsakega nesprejetega ilegalnega migranta,” je problematiziral in dodal, da to Evropi ne predstavlja nobene rešitve. Kot poudarja tukaj ne gre za nikakršne uboge begunce ali kaj podobnega, ampak za organizirano invazijo na Evropo. Premeščanje teh ljudi po Evropi po njegovih besedah pomeni, da sami pomagamo pri tej invaziji, ne pa da rešujemo problem. “Rešiti ga je mogoče na samo en način: da se končno začne braniti zunanje meje Evrope, v skladu s tem, kar je nekoč rekel nekdanji ameriški predsednik Ronald Reagan, da torej obstaja samo tista država in tista narodna skupnost, ki ščiti in brani svoje meje, in pa da se hkrati začne izvajati remigracija, da se vso to maso, ki zlorablja azil, s tem zlorablja socialo v Evropi in povzroča varnostne in druge težave, vrne nazaj, od koder je prišla.”

Časa za oklevanje ni več
Grims poudarja, da je zadeva izjemno pereča. “Potrebno je povedati, da se po Evropi ta trenutek skriva približno pol milijona ilegalnih migrantov, ki že imajo veljavne odločbe, da bi se morali vrniti, od koder so prišli, pa se temu izogibajo,” je opozoril in dodal, da so taki ljudje, ki na ta način “izginejo”, najboljši vir za razne kriminalne združbe, za trgovino z drogo, trgovino z ljudmi. “Tega je bilo dovolj in veliko preveč in temu je potrebno narediti konec.” Poleg remigracije in zaščite meja je potrebno po njegovo zahtevati odgovornost vseh, ki so s svojim ravnanjem ali opuščanjem dolžnostnega ravnanja omogočili, da smo prišli do takšne situacije, ki jo imamo sedaj v Sloveniji. “Odgovornost je potrebno zahtevati tako pri nas kot tudi na drugih nivojih. Brez tega Evrope v sedanji obliki čez pet let žal ne bomo poznali več. Evropo je še vedno mogoče rešiti in razvijati naprej. Toda časa za oklevanje ni več. Nujno in brezpogojno je treba uveljaviti odgovornost in remigracijo. Trdno sem prepričan, da je obdobje, ki je pred nami, zadnja šansa za Evropo in njeno civilizacijo,” je zaključil.

Nina Žoher