Sta se Golob in Gabrova na počitnice odpeljala z zasebnim letalom – na naše stroške?

Premier Robert Golob in Tina Gaber sta bila septembra opažena na počitnicah na Lošinju. Ob sebi nista imela varovanja. (Foto: Twitter)

Premier Robert Golob in njegova Tina Gaber sta bila septembra opažena na hrvaškem otoku Lošinju, v tem mesecu pa se je vlada na veliko vozila z najetimi zasebnimi letali. V kabinetu predsednika vlade še vedno niso pojasnili, ali sta se zaljubljenca na naše stroške peljala na zasebno pot na morje. 

Kot smo poročali, je v poplavnem avgustu premier Robert Golob za polete z zasebnimi letali, ki jih država najema pri podjetju Janez let, porabil 39.300 evrov. Še 34.500 evrov so plačali podjetju Flycom. Dodatnih 22.200 evrov je za reaktivce avgusta podjetju Janez let plačalo še zunanje ministrstvo Tanje Fajon (SD). Skupaj je tako avgusta kabinet Roberta Goloba po aplikaciji Erar dvema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov. Seveda se bo predsednik vlade izgovarjal, da mora kot pomemben funkcionar pač veliko potovati, mediji pa mu bodo takšno zgodbo z veliko hvaležnostjo pokrili (noben od pomembnih večinskih medijev o razkritju spletnicasopis.eu do danes ni poročal).

Kabinetu predsednika pač ni prepovedano najemati zasebnih letalskih prevozov, tudi takšnim, ki pričajo zelene politike, saj vemo, da je vsakoletni Davos prav tako poln zasebnih reaktivcev.

Je Golob potoval zasebno?

Večja težava bi nastala, če bi Golob kakšnega od letalskih prevozov najemal v zasebne namene. Požareport poroča, da ko pogledamo, kje se je poleti potepal premier, skorajda ni več dvoma, da sta Golob in Tina Gaber vsaj en vikend septembra na Mali Lošinj potovala z najetim zasebnim letalom (Janez let d.o.o.) na davkoplačevalske stroške. Seveda bi potrditev takšnega razkritja Goloba najbrž takoj prisilila k odstopu ne glede na to, kako zaščitniški so do njega mediji. Spomnimo, da so pred leti subvencionirane letalske karte morebitnega premierskega stolčka stale Gregorja Viranta, ki je takrat s svojo Državljansko listo visoko kotiral, čeprav ni šlo za zasebne prevoze.

Zasebno letalo Cessna Citation I/SP družbe Janez Let (Foto: Björn Huke/Planespotters)

Ker gre za zelo vroč kostanj, je tako zaenkrat še razumljivo, da so njemu naklonjeni “depolitizirani” mediji tiho – Siol o tem ne poroča. Prav tako ne portala 24ur in javna MMC (rtvslo.si). Tudi nobeden od dnevnikov (Delo, Večer, Dnevnik, Svet24) na svojem spletnem portalu ne poroča o razkritju o ceni avgustovskih poletov – kaj šele o potencialu zasebnih letov na počitniške destinacije.

Vprašanja za kabinet premiera in KPK

V kabinet premiera smo zato poslali naslednja vprašanja:

“Po poročanju nekaterih medijev je predsednik vlade avgusta za najem letal porabil 73.800 evrov davkoplačevalskega denarja. Prosili bi za specifikacije vseh letov od junija do današnjega dne (namen poleta, destinacijo, ceno poleta in naročnika), kjer je bil predsednik vlade eden od potnikov. Nekateri viri trdijo, da je predsednik vlade letel tudi na zasebne počitnice – med drugim so ga 10. 9. 2023 opazili na Malem Lošinju, 8. 9. 2023 – se pravi dva dni pred tem – pa naj bi poletel z zasebnim letalom podjetja Janez Let. Je bil polet zasebne narave?”

Vprašanja smo naslovili tudi na Komisijo za preprečevaje korupcije (KPK):

“Predsednik vlade je avgusta za najem letal porabil 73.800 evrov davkoplačevalskega denarja. Prosili bi za specifikacije vseh letov avgusta in septembra (namen poleta, destinacijo in ceno poleta). Nekateri viri trdijo, da je predsednik vlade letel tudi na zasebne počitnice – med drugim so ga 10. 9. 2023 opazili na Malem Lošinju, 8. 9. 2023 – se pravi dva dni pred tem – pa naj bi poletel z zasebnim letalom podjetja Janez Let. Boste primer preiskali zaradi suma morebitne korupcije?”

Jelka Godec: Vlada naj pojasni nenavadno povečanje stroškov najema zasebnih letal za kabinet Roberta Goloba

V zvezi z razkritji je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Iz medijev in aplikacije Erar je razvidno, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob za polete v mesecu avgustu 2023 z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju Janez Let d.o.o., porabil 39.300 evrov. Za polete z zasebnimi letali, ki jih Republika Slovenija najema pri podjetju FLYCOM Aviation d.o.o., pa v istem obdobju še 34.500 evrov. Skupaj je tako za avgust 2023 Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije po aplikaciji Erar obema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov.

Po lanski menjavi Vlade Republike Slovenije je strošek najema letal za Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba porastel že na 41.700 evrov. (Za primerjavo: v letu 2020 je Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa 9.500 evrov.) Nenavadno povečanje stroškov za najem zasebnih letal od navedenih podjetij pokaže tudi aplikacija Erar.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije prosim za naslednje podatke in odgovore:

1. Seznam vseh poletov z zasebnimi letali podjetij Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. od 1. 6. 2023 do 30. 9. 2023. Pri tem prosim za specifikacijo podatkov o odhodu in prihodu letala, relaciji poleta, seznam potnikov ter stroške za vsakega od poletov.

2. Ali je bil namen teh poletov službenega ali zasebnega značaja?

3. Če je bil namen poleta služben, me zanima, ali je Vlada Republike Slovenije o tem sprejela kakšen sklep na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (namen, stališče in delegacija) – kakšno stališče je bilo predstavljeno, kdo je bil član delegacije in kakšni so bili zaključki?

4. Če je bil namen poleta zasebne narave, prosim za podatek o pravni podlagi poleta, razlogih najema, namenu obiska, potnikih in stroških, ki so pri tem nastali – uporaba službene oziroma poslovne kartice …?

5. Kakšni so bili stroški glede varovanja v zvezi z omenjenimi poleti?

6. Kdaj je bil nazadnje sklenjen sporazum za najem letal pri podjetjih Janez Let d.o.o. in FLYCOM Aviation d.o.o. in kakšni so bili predvideni stroški za najem letal?

I. K.