Janša: Leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform

Janez Janša ob prvi obletnici vlade Roberta Goloba.

Ste že tankali najcenejši bencin v Evropi” je prvak opozicijske SDS ob pričetku vprašal zbrane novinarje ob jutrišnji obletnici zaprisege vlade Roberta Goloba. Janševa ocena prvega leta vladanja je v vsebinskem smislu “leto izgubljenih priložnosti, leto bohotenja birokracije in antireform, še posebej, ko gre za razbremenitev plač ali padanje standarda upokojencev.

Simbolno gledano pa je po njegovem prepričanju to leto tudi leto vračanja v socialistično Jugoslavijo in žal tudi leto obujanja zloveščega duha državljanske vojne. “V političnem smislu pa je to leto padanja mask.” Zbrane je namreč vprašal, ali kdo pozna še kako evropsko državo, “kjer ministrica za pravosodje vroče objema, po oznaki predstavnice stranke Vesna, največjega gangsterja v državi?” “Pozna še kdo kakšno državo, kjer zadnji predsednik komunistične stranke na pručko posadi predsednika vlade in mu prijazno svetuje?” Težko bi po njegovem našli tudi evropsko državo z opozicijsko stranko z osmimi poslanci, ki se proda za nekaj dobro plačanih funkcij v državnih podjetjih in za obljubljeno mesto ustavnega sodnika.

Janša je nadaljeval, da je zadnje leto leto neizkoriščenih priložnosti glede na težave s katerimi se srečuje Slovenija. Prav tako je tudi leto, ko je bilo še veliko zagona iz časov, ko je bil Slovenija po krizi epidemije, med najhitreje rastočimi gospodarstvi v EU. Vodjo opozicije je danes še posebej presenetila izjava ministrice Tanje Fajon, ki je izjavila, da so oni pridobili 3 milijarde nepovratnih evropskih sredstev. Fajonovo je spomnil, da so ta pogajanja bila končana pred skoraj tremi leti, pod neko drugo vlado. Ji je pa svetoval, naj si pogleda, “kje je danes Slovenija po investiranju evropskih sredstev in kje bila pred enim letom.

Na novinarsko vprašanje o rekordnih dobičkih v lanskem letu, je Janša pojasnil, da ti niso rezultat vlade, ki je nastopila 1. junija lani. Spomnil je, da je bila gospodarska rast v prvi polovici lanskega leta še enkrat višja kot rast ob koncu leta, ko je že vladala Golobova vlada. Predsedniku vlade je zato hvaležen, ker je dejal, da so “normalizirali državo”. Danes je tudi povedal, da je zanj normalen prostor tam, kjer vlada dialog, vendar samo z “zdravimi silami“.

Golob se boji sodelovanja
Na novinarsko vprašanje o novem društvu dr. Anžeta Logarja je Janša odgovoril, da premierja Roberta Goloba ni zmotilo dejstvo, da je Logar član SDS, temveč ga je zmotilo ime – Platforma sodelovanja. Ta namreč poudarja bistvo, za katerega se vselej zavzema SDS, Golob pa je ponovil govorico izključevanja, ki so jo v opozicijski KUL ponavljali posamezniki, ki so danes del stranke Svoboda. Janša je spomnil, da so v KUL celoten nastop gradili na izključevanju in upa, da bo pogovorov o ključnih temah v prihodnje čim več. O dveh poslancih SDS v Logarjevem društvu je Janša pojasnil, da to še ne pomeni manj članov za poslansko skupino. Je pa Logar na seji poslanske skupine tudi pojasnil namen društva – bistvo pa je platforma sodelovanja, kar Slovenija nujno potrebuje in si za to SDS tudi vedno prizadeva.

Janša je tudi pojasnil, da potekajo pogovori o sodelovanju SDS z listami, ki so na lokalnem nivoju in volitvah v občinske in mestne svete dosegle dobre rezultate, “kar ni nobena skrivnost.” Ko bo karkoli zrelo za podpis pogovorov bo javnost o tem tudi obveščena. Hkrati je poudaril, da upa, “da bo koalicija zdržala dovolj dolgo, da bo večina tistih, ki ne gredo volitve, sposobna ocenit razliko med sedanjo in prejšnjo vlado, še posebej, ko pogledajo v svoje denarnice. In se nato zrelo odločijo.

Z izjavo o “največjem gangsterju v državi” je spomnil na besede predstavnice zelene stranke Vesna in sicer da to ne velja samo v primeru spornega kanala C0. Kot je dejal, bo preiskovalna komisija pomagala in celo nadomeščala organe, ki bi morali sicer po zakonu in logiki stvari opravljati svoje delo. Dodal je še, da če bi se podobnega projekta kot Zoran Janković, v Mariboru lotil Franc Kangler, bi že zdavnaj končal za rešetkami.

O dogajanju na mednarodnem področju, kjer Slovenija kandidira za nestalno članico v Varnostnem svetu OZN je Janša odgovoril, da če bi bile zadeve normalne v civilizacijskem smislu, potem tega vprašanja ne bi bilo. Slovenija namreč kandidira proti Belorusiji, ki je zaveznica agresorske Rusije. Spomnil je na vse deklaracije proti Rusiji, ki so dobile večjo podporo, kot jih Slovenija potrebuje za izvolitev. Janša verjame, da se slovenska diplomacija trudi in da je izvolitev samoumevna, zato bi bil presenečen, če bi glasovi za izvolitev na koncu umanjkali. “To pomeni, da smo v zadnjem letu storili nekaj zelo narobe.”

Pomen osvobajanja medijev, kot ta termin uporablja premier Robert Golob, je Janša povedal naslednje: “Ta vlada osvobaja medije, kot je komunistična stranka osvobodila slovenijo, pred nekaj manj kot 80 leti.” Po tej osvoboditvi je po mnenju Janše na ozemlju naše države nastalo 700 morišč, ki se jih še vedno odkriva in mrtvi še vedno niso pokopani. “To je pomenila osvoboditev,” je pojasnil in dodal, da je ta prinesla ravno nasprotno od tega, kar je pomenila. Kot je dodal za konec, je tudi osvoboditev medija terminologija, ki v to sfero ne sodi in tisti, ki jo uporablja, misli ravno obratno.

Sara Kovač