Neuradno: Na NPU naj bi premestili spornega kriminalista Juriča, zoper katerega teče predkazenski postopek

Kriminalist Dean Jurič (Vir: zajem zaslona, Facebook)

V uredništvu smo prejeli informacije, da na Nacionalni preiskovalni urad prihaja zloglasni obalni kriminalist Dean Jurič. Na tej točki še ni jasno, katero pozicijo bo zasedel, saj nam na novinarska vprašanja še niso odgovorili, je pa povsem jasno, da je Jurič, kakor absurdno se to sliši, star znanec policije. Zoper njega so bila na NPU v preteklosti vložene kazenske ovadbe, zaradi česar je predmet predkazenskega postopka. Če bo res postal uslužbenec NPU, bo torej imel svoboden vpogled v potek postopka zoper njega. V Golobovi Svobodi in Sloveniji, v kateri je notranja ministrica Tatjana Bobnar, je očitno mogoče prav vse. 

Deana Juriča je slovenska širša javnost prvič spoznala v času prejšnje vlade, ko ga je vodstvo policije premestilo z Obale, kjer je bil vodja koprskih kriminalistov, v vodstvo tedaj novoustanovljene Avtocestne policije, kjer se je ukvarjal s kriminaliteto, ki se odvija na slovenskih avtocestah. Najprej je bilo medijsko zgražanje na levi strani, več kot očitne lažne novice, ki jih je ustvarjal 24ur, nato pa so v javnost začele prihajati informacije, ki so Juriča hudo obremenjevale.

Maja prejšnjega leta je v javnosti odjeknil intervju z obsojenim vodjo kriminalne tolpe Kobra Valonom Hoxhajem, ki je zoper vodjo kriminalne policije uperil nezaslišane obtožbe. Jurič naj bi se skupaj s sodelavcem Matjažem Hrovatinom leta 2010 približal vodji kriminalne tolpe Hoxhaju in mu ponudila “poslovno” sodelovanje. Namen sodelovanja naj bi bil, da Hoxhaj  “prodaja njihovo robo, da vodi njihove posle”.

“Vsi na Obali vejo, da oni nadzirajo drogo, a si tega ne upajo povedati na glas. Kdor je bil njim konkurenca in ni hotel z njimi sodelovati, je zdaj v zaporu. Če bi pristal na njihove pogoje, bi bil danes milijonar, ne zapornik,” je bil v intervjuju za TOP TV jasen Hoxhaj. Slednji je domnevno policijsko ponudbo v intervjuju eksplicitno potrdil: “Ne namigujem tega, to trdim!” Hoxahajeva zavrnitev ponudbe naj bi botrovala njegovi aretaciji šest let pozneje in tudi visoki zaporni kazni, ki je sledila. Vodja kriminalistov je nato odgovoril na obtožbe in jih vse po vrsti zanikal in napovedal vložitev kazenskih ovadb in civilnih tožb.

Nekdanja “Kobra” Valon Hoxhaj je Juriča obtožil napeljevanja k zločinu. (Vir: Youtube)

Nato se je v javnosti pojavil dopis, ki sta ga v zaporu napisala David Klemenc in Nysret Hoxhaj (bratranec Valona Hoxhaja), naslovila pa na specializirano državno tožilstvo. V njem sta zapisala, da je bil Matjaž Hrovatin žrtev notranjepolitične spletke. Spomnimo, Hrovatin je bil leta 2019 aretiran na delovnem mestu s strani lastnih policijskih kolegov zaradi suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Policisti so takrat Hrovatinu in njegovemu 67-letnemu očetu zasegli osem posejanih rastlin konoplje, na vikendu pa še manjšo količino posušene marihuane. Hrovatin se je zagovarjal, da konoplja ni bila namenjena preprodaji, temveč za osebno uporabo, saj ima hudo bolnega očeta. Aretacija je bila izredno nenavadna, saj je bil Hrovatin samo leto prej prejemnik uglednega priznanja srebrni red Policije, ki so ga deležni samo najboljši policisti.

Sumljivim okoliščinam aretacije, ki so bolj kot na delovanje zoper kriminaliteto v policijskih vrstah spominjali na notranje boje med možmi v modrem, pa je nato svoje dodal tudi dotični dopis izpod peres Klemenca in Hoxhaja. “Največkrat sva pa debatirala o bivšem kriminalistu Matjažu Hrovatinu, saj je bilo očitno, da je prav on “trn v peti” vodilnim koprskega S. K. P. Vse to, kar so mu naprtili, je bilo z namenom njegove diskreditacije in uničenja njegovega imena, saj so se ga bali, ker so vedeli, da ima obremenilne dokaze zoper njih, in da če ga uspejo odstraniti iz policijskih vrst, njegova beseda več ne bo imela teže in se bo tako glede njih vse pometlo pod preprogo,” je zapisal Klemenc.

Dean Jurič (Foto: STA)

Tako Nysret Hoxhaj kot David Klemenc sta nato zoper skupino kriminalistov podala ovadbo: “Spodaj podpisani Nysret Hoxhaj podajam prijavo zoper kriminaliste s.k.p., in sicer zoper Deana Juriča, Deana Grandiča, Dušana Ribaša, Mitjo Kirbiša in Heidi Fluher.” Na podlagi ovadbe pa se je pričel izvajati notranjevarnostni postopek. Več o tem lahko preberete v članku z naslovom Osumljenca v priporu podala prijavo zoper skupino kriminalistov – med njimi tudi Jurič, ki mu je bil očitno napoti Hrovatin

Jurič vpleten v nezakonita podtikanja in napeljevanja?
Kasneje se je pojavila sicer ločena zgodba, v kateri pa sta bila ponovno vpletena tako Matjaž Hrovatin kot Dean Jurič. Prvi bi moral nastopiti kot priča v postopku proti preprodajalcem prepovedanih substanc na Okrožnem sodišču v Mariboru. Tega ni želel storiti, ker ga je sodnik vabil prek Generalne policijske uprave kot zaščiteno pričo, Hrovatin pa je temu nasprotoval. Zaščitnim ukrepom se je odrekel, pričati pa je hotel kot “navadna oseba”, saj je bil v zvezi s primerom deležen groženj policistov, ki naj bi ga zaščitili. Takrat naj bi se med policisti in očitno tudi predstavniki pravosodja pojavila bojazen, da bi Hrovatin poleg štajerskih preprodajalcev kokaina obremenil tudi kriminaliste, ki naj bi enega od obtožencev v primeru, Jožeta Lundra, k zločinu intenzivno napeljevali. Po Hrovatinovi izpovedi, je nekdanji kriminalist prejel neposredno grožnjo kriminalista Dušana Ribaša, ki ga je na neki točki skoraj povozil in mu zagrozil “Pazi, kaj govoriš in kaj boš govoril v Mariboru.” Zadevo proti štajerskim preprodajalcem kokaina sta vodila Dušan Ribaš in nihče drug kot Dean Jurič. Mariborsko sodišče je nato v primeru razglasilo sodbo, ne da bi zaslišali Hrovatina kot glavno pričo. Celotna zgodba dodaja k mozaiku domnevnemu delovanju Deana Juriča, več o njej pa lahko preberete v članku z naslovom: Je na Okrožnem sodišču v Mariboru danes potekala razglasitev sodbe, ne da bi kadarkoli zaslišali ključno pričo?

Novinarka RTV Eugenija Carl (Foto: STA)

V zgodbo se vplete … Eugenija Carl???
Zgodba o kriminalistu Juriču nato doživi še en nenavaden zasuk. V njo se vplete nihče drug kot veleobjektivna in izjemno nepristranska (gre seveda za izredno cinično oznako novinarkinega dela) RTV novinarka Eugenija Carl, ki je Juriča na spletu vzela v bran kot cenjenega strokovnjaka za pregon kriminala, zaradi česar se je pod njeno objavo na Facebooku začela prava besedna vojna med člani družine Hoxhaj in njo. Carlova se je odzvala na zgoraj opisano ovadbo, na podlagi katere so koprski policisti začeli z notranjevarnostnim postopkom. Zapis zapornikov je označila kot “čisti spin”, ki ga je pojasnila tako, da se pač obsojenci bojijo vrnitve Deana Juriča v obalne kriminalistične vrste. Carlova se je z izjavo hotela pokazati kot nekakšna raziskovalna novinarka, izpadla pa kot trobilo nekih lobijev znotraj policije. Pod njeno objavo se je namreč oglasil Don Liri Hoxhaj, ki je Carlovi “zasolil pamet” z dejstvi, da akcije zoper preprodajalce mamil, druščino Kobre, niso vodili koprski kriminalisti, temveč ljubljanski, ki so jim kasneje predali zadevo, na Obali pa zadeve ni vodil Jurič temveč Hrovatin. Don Liri Hoxhaj je v svojem spletnem zapisu ponovno obtožil tako Juriča kot “Duškota” (Ribaša?), preprodaje mamil in dodal ozadje, da imata že dvajset let zaslombo pri obalnih šefih. Hkrati je ponovil zgodbo, da je bil Hrovatin v resnici “namočen” s strani svojih nekdanjih kolegov. Več o tem smo pisali v članku z naslovom Carlova stopila v bran Juriču; Hoxhaj ji je priporočil, naj piše zgolj resnico.

Juričevo bajno premoženje
Dean Jurič seveda vztrajno zanika vse obtožbe, in kot smo že zapisali, je zoper (po njegovih navedbah) krive ovadbe napovedal sodne postopke. A v oči bode ne glede na Juričeve navedbe o nedolžnosti njegovo bajno premoženje. Na Obali sta si namreč s soprogo, kandidatko za županjo občine Ankaran Maja Prodan Jurič, privoščila vilo, ki je po Juričevih lastnih besedah vredna okrog 2 milijona evrov. Gre seveda za nepremičnino, ki se niti približno ne ujema z Juričevimi uradnimi prihodki, niti tistimi od njegove žene. Zaradi tega so se že večkrat pojavila namigovanja domneve, da Jurič ni vpleten le v “narko” posle, temveč v celotno plejado ilegalnih aktivnosti od prostitucije do tega, da so zase zadržali kose zaseženega orožja. Niti ena od teh zadev pa zaenkrat še ni prišla do sodišča. Več o kriminalistovem bajnem premoženju lahko preberete tukaj: Obalni kriminalist Dean Jurič si je privoščil dvomilijonsko vilo, po razkritih informacijah portala Prava.si to ne preseneča

Juričeva vila v Ankaranu. (Foto: Google maps)

No, ob vsem tem pa se očitno nekomu v državi (morda celo predsedniku vlade) zdi smotrno, da Deana Juriča premesti v Nacionalni preiskovalni urad. Tako bi izginila še zadnja možnost, da bi se domnevno nezakonite aktivnosti obalnega kriminalista preiskale. To bi bilo sicer odlično za Juriča, zato pa toliko slabše za vladavino prava, ugled policije in življenje vseh državljanov in državljank Republike Slovenije.

Gal Kovač