fbpx

Mednarodni škandal: So bili tudi slovenski varuhi “tekovin revolucije” deležni ruskih podkupnin?

Poročilo navaja, da je ruski denar prejela stranka Milorada Dodika, ki je podprl kandidaturo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana. Janković je iz rok Vladimirja Putina prejel odlikovanje in bil večkrat na obisku v Moskvi. (Foto: Zajem zaslona)

Ameriški obveščevalci so razkrili, da je Rusija od leta 2014 namenila vsaj 300 milijonov dolarjev za financiranje prijateljskih ali zavezniških političnih strank in politikov po svetu. Posebej prizadeta naj bi bila Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Madagaskar. Mednarodni mediji Slovenije zaenkrat še ne omenjajo kot ene od prizadetih držav, navkljub močni podpori, ki jo ima Rusija v krogih tranzicijske levice in njenih političnih poganjkov. 

“Poročilo obveščevalne skupnosti navaja, da je Rusija skrivoma nakazala prek 300 milijonov dolarjev in ima namen nakazati še dodatne stotine milijonov tujim političnim strankam ali politikom v več kot v dveh ducatih držav po vsem svetu,” trdijo na ameriškem State Departmentu, ki naj bi svoja razkritja že delili z prizadetimi državami. Med drugim z Albanijo, kjer je ena od političnih strank prejela približno pol milijona ameriških dolarjev samo v letu 2017.

Ameriška obveščevalna skupnost pa naj bi že pred samim razkritjem po tihem obveščala države, ki so bile žrtev ruskega političnega vmešavanja. Specifičnih informacij o nezakonitem financiranju niso želeli razkriti zaradi občutljive narave samih informacij. Povedali so le, da je namen obveščanja prizadetih držav izboljšanje integritete političnega procesa oz. volitev, poroča Deutsche Welle.

Podkupnine naj bi imele dvojno vlogo. Po eni strani je bil namen izboljšati premoženjsko stanje podkupljenih politikov, po drugi strani pridobiti vpliv v političnih strankah, ki jih ti politiki zastopajo ali so v njih vplivni.

ZDA podkupljenim politikom: Razkrinkali vas bomo!
Do deljenja obveščevalnih podatkov je prišlo zaradi Bidnove politike deljenja obveščevalnih podatkov. Ta politika je dobila poseben zagon po februarski invaziji Rusije na Ukrajino in pred njo. “Z osvetlitvijo ruskega prikritega političnega financiranja in ruskih poskusov spodkopavanja demokratičnih procesov, signaliziramo strankam in politiko, da jih lahko razkrijemo in jih bomo razkrili, če bodo na skrivaj prejemali ruski denar,” so posvarili uradniki ameriškega State departmenta.

Milan Kučan v družbi predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. (Foto: družbena omrežja)

Ruski zavezniki v Sloveniji
Slovenija, sicer država, ki uradno spada na t. i. Zahod ima dolgo zgodovino bližnjih odnosov z ruskim političnim vodstvom. Tesno prijateljstvo so stkali že prej omenjeni krogi tranzicijske levice, zbrani okrog Milana Kučana. Številni so prejeli odlikovanja Ruske federacije, med drugim Anja Kopač Mrak, ki je odlikovanje po začetku vojne vrnila, in ljubljanski župan Zoran Janković, ki se ga še vedno oklepa. Onkraj odlikovanj in občasnih fotografij, ki se znajdejo v javnost, gre za prijateljstvo, ki se ga ne obeša na veliko zvon. To pa ne pomeni, da takšna prijateljstva nimajo posledic.

Nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije od ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Te je čutiti vsakič, ko je treba sprejeti pomembne zunanjepolitične odločitve, ki zadevajo Rusijo. Takšno “politično akcijo”, kjer se je v slovenski politiki jasno izrazil ruski interes, smo nazadnje opazili ob ruski invaziji na Ukrajino. Medtem ko se je domala celotni civilizirani svet jasno opredelil kot zaveznik napadene države, je tranzicijska elita organizirala “shod za mir”, kjer so žrtev napada pozvali k brezpogojni predaji v imenu svetovnega miru, sam Kučan pa je po salomonsko krivdo za invazijo razdelil na pol. Kasneje so sledila javna pisma, ki so jih podpisali razni težkokategorniki levice, med drugim nekdanji predsednik države Danilo Türk, pa Aurelio Juri, Spomenka Hribar in podobni. Skratka, standardni cvetober leve inteligence, ki navadno posodi svoje (pa čeprav pogosto postano) ime ruskim interesom.

Gal Kovač