Na črni listi State Departmenta se je znašel tvorec afere in konstrukta o Janši kot avtorju “non-paperja”

Nekdanji direktor bosanske obveščevalne službe OSA Osman Mehmedagić. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Ameriški State Department je na svojo črno listo dodal ime Osmana Mehmedagića Osmice, tvorca afere in konstrukta o Janezu Janši kot avtorju “non-paperja”, kar je bilo prek njegovega sodelavca t. i. “novinarja” Avda Avdića in POP TV-ja plasirano v slovensko in bosansko javnost. Avdić je sarajevski novinar, ki je predstavljal referenčnega sogovornika provladnega portala Necenzurirano, ki je skupaj z ostalimi osrednjimi mediji skrbel za ustvarjanje psihoze okrog dokumenta, čigar avtorstvo so pripisovali Janši. Pri Necenzurirano pa so z namenom blatenja šli celo tako daleč, da so objavili dokument, ki naj bi dokazoval obstoj famoznega non-paperja. A avtentičnosti na njihovo žalost pač ni bilo mogoče nikakor potrditi. 

Ameriški podsekretar za terorizem in finančno obveščevalno službo Brian E. Nelson je pojasnil, da Osman Mehmedagić “Osmica” spada med posameznike, ki predstavljajo grožnjo regionalni stabilnosti, institucionalnemu zaupanju in težnjam tistih, ki si prizadevajo za demokratično upravljanje na Zahodnem Balkanu. “Združene države Amerike bodo še naprej ciljale na tiste, ki ohranjajo korupcijo in spodkopavajo povojne sporazume in institucije, vzpostavljene kot del težko pridobljenega Daytonskega mirovnega sporazuma”. Državljan Bosne in Hercegovine je po njegovih besedah v uradni vlogi generalnega direktorja Obveščevalno varnostne agencije BiH zlorabil državno telekomunikacijsko podjetje v korist Stranke demokratične akcije (SDA), ki predstavlja eno največjih političnih strank v BiH. Mehmedagić je uporabil državno telekomunikacijsko podjetje BH Telecom za zbiranje mobilnih podatkov o politikih BiH, ki niso povezani s SDA. Naročil pa je tudi posamezniku, naj spremlja enega od vladnih uradnikov, poroča U.S. Department of the Treasury.

Dopisnik časopisne hiše Delo iz Bruslja Peter Žerjavič je tisti, ki je pred približno dvema letoma na Twitterju objavil zapis, kako naj bi se v bruseljskih krogih šušljalo o obstoju tako imenovanega non-paperja o Balkanu, ki naj bi ga pripravil tedanji premier Janez Janša in naj bi temeljil na etničnem razumevanju meja. Janša je omenjeno navedbo nemudoma zanikal in pojasnil, da se je s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom nazadnje srečal leta 2020. “Težko bi mu tako februarja ali marca letos karkoli fizično predal, kot piše obskurni splet, ki ga navajate. Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” je tedaj napisal. Kaj kmalu po tem, ko je Žerjavič zgodbo lansiral v javnost, je napisal: “Očitno spet dan bruseljske zmede. Zdaj v Evropskem svetu pravijo, da ne morejo potrditi, da so prejeli non-paper …”

“Tudi mene so te dni zasuli klici in številna zaskrbljena sporočila iz BiH, ki opozarjajo, da skuša PV Janša s predlogom o mirnem razpadu BiH dokončati načrt Milošević-Tudžman o oblikovanju velike Srbije in Hrvaške. Tako neodgovorno ravnanje lahko povzroči novo vojno na Balkanu,” se je tedaj odzvala predsednica stranke SD Tanja Fajon. Čeprav sta tako Janša kot Bruselj zanikali navedbe, so naši levičarski mediji in politiki non-paper pripisali Janezu Janši, ki naj bi z njim na novo zarisoval meje med državami nekdanje juge, zlasti na območju Bosne in Hercegovine. Marsikdo je že tedaj pomislil, da je bila afera za namene političnega blatenja slovenske oblasti skonstruirana v tujini, saj je Žerjavič delil novico bosanskega portala politicki.ba., katere avtor je bil Sead Numanović, ki je tik pred volitvami v Evropski parlament leta 2014 za Dnevni Avaz spisal hvalospev Fajonovi. Napisal je namreč, kako naj bi bila njena izvolitev za evropsko poslanko dobra tako za Slovenijo kot tudi za Bosno in Hercegovino.

Še posebej zgovorno je bilo poročanje portala Necenzurirano. Primož Cirman in Vesna Vuković sta namreč objavila ekskluziven dokument, ki naj bi pričal o obstoju “neuradnega diplomatskega dokumenta, ki govori o razkosanju Bosne in Hercegovine, priključitvi Republike Srbske k Srbiji in združitvi Kosova z Albanijo”. Ko smo na našem portalu objavili omenjeni dokument, smo s strani Necenzurirano prejeli zahtevek, da umaknemo njihov dokument. To je seveda le še bolj povečalo sume, da v celotni zadevi nekaj ni v redu. Konec koncev je šlo v tem primeru za dokument na dveh straneh, brez glave, datuma, podpisa. Da vsak resen človek, kaj šele poklicni novinar, ne bi kaj takega sploh upošteval, predvsem v tako razgreti situaciji, ki bi se lahko stopnjevala, je tedaj opozoril v Bosni rojen slovenski novinar in nekdanji predsednik podmladka SD v Borovnici, Darko Mršić. Dejal je, da bi lahko nekaj takšnega, kar so objavili na Necenzurirano, napisal kdorkoli.

Avdić velja za marioneto
Spomnimo. Mršić je v intervjuju za Dnevnik.ba poudaril tudi, da je zanimivo, da je domnevni “non-paper” objavil ravno portal Necenzurirano, katerega referenčni sogovornik je sarajevski novinar Avdo Avdić“Portal, iz katerega izhaja domnevni ne-papir, je oster kritik vlade Janeza Janše, sam portal pa je nastal, ko je Janša prevzel slovensko vlado,” je pojasnil. Za Mršića domnevni “non-papir” ni imel nobene verodostojnosti, prav tako pa tudi ne zemljevid razdelitve držav nekdanje Jugoslavije. Tedaj je izrazil prepričanje, da je bila afera pripravljena po že uveljavljenem protokolu v povezavi Sarajeva z Ljubljano. Opozicijske stranke na levici so namreč navkljub koronavirusni krizi s pridom izkoristile vsako priložnost, da so napadle Janševo vlado  in njega samega. S portalom Necenzurirano je po njegovih besedah sodeloval Avdić, ki je do lokalne javnosti prišel tudi s škandali – tistim o slovenskih vahabijah, ki so jih rekrutirale hrvaške varnostno-obveščevalne službe, in “primerom Travnik“, ko je skupaj z Emirjem Suljagićem govoril o apartheidu, ki ga hrvaška manjšina izvaja proti bošnjaški večini v travniški gimnaziji. Kot je dejal Mršić, se je to zgodilo za ceno slovenskega mednarodnega ugleda še pred prihajajočim predsedovanjem EU.

Avdo Avdić (Foto: YouTube)

O novinarju Avdu Avdiću je sicer več medijev iz Bosne in Hercegovine objavilo kup člankov, kjer pod vprašaj postavljajo njegovo novinarsko integriteto. Znano je namreč, da Avdić predstavlja podaljšano roka politika Bakirja Izetbegovića, zato so mu novinarji tudi očitali, da je navadna marioneta. Razkrita je bila tudi slika, na kateri sta bila Avdić in direktor OSA Osman Medmedagić. Za Avdićev medij Istraga so dejali, da gre za portal, ki obračuna s političnimi nasprotniki tedanjega direktorja OSA Mehmedagića. Avdić je že pred časom nastopil kot gost na dogodku izrazito političnega Društva novinarjev Slovenije, prav tako je sodeloval z urednico POP TV Tjašo Slokar Kos. Slednja je namreč predstavljala sodelavko portala Istraga bošnjaškega plačanca Avdića. Več o tem smo pisali tukaj. Čeprav je njeno ime s spletne strani nato čudežno izginilo, si lahko človek sam ustvari predstavo, kako je potekalo izmenjevanje informacij, ko se je poročalo o domnevni aferi.

Foto: posnetek zaslona

Sara Kovač