Nagačen zajec na državni proslavi še kar buri duhove – ogorčeni tudi lovci

Foto: Facebook

Od osrednje kulturne državne prireditve ob Prešernovem dnevu bi človek pričakoval, da bi bila prireditev kar se da kulturna. Okusi za to, kakšne umetniške uprizoritve sodijo na prireditev, kot je ta, so različni, lahko pa smo si enotni, da nanjo nedvomno ne sodijo prizori mučenja. Kakorkoli, na tokratno kulturno prireditev so meni nič tebi vključili prizor mrcvarjenja nagačenega zajca, kar je seveda sodeč po odzivih razburilo marsikoga, ki se je odločil za spremljanje prireditve.

Med tistimi, ki jih je zmotil nastop, ki je vključeval mrcvarjenje nagačenega zajca z različnimi orodji, so bili tudi lovci. Ve eni izmed lovskih skupin na Facebooku se je namreč pojavil naslednji zgrožen zapis: “A lahko prosim lovce, da v prihodnje bolj pazite, komu dajete uplenjene ali preparirane zajce in ostalo divjad. Ker tole je bilo pa za moje pojme…uf, no comment (kdor ne ve o čem gre, naj pogleda posnetek podelitve Prešernovih nagrad od včeraj)”. Tudi ostali komentarhi v skupini, so enotno menili, da je šlo v tem primeru za bolan performans.

Vir: Facebook

Zgražanje nad prizorom so na družabnih omrežjih izrazili številni ljubitelji živali. Nekaj kritik si lahko preberete tukaj: “Nočem več ugibati in si “mučiti” možgančkov, zato prosim, da me nekdo pouči o simboliki mučenja nagačenega zajca na državni Prešernovi proslavi. Bilo mi je mučno gledati. Hvala.”; “Toliko besed o Svetlani Makarovič, jaz pa še vedno čakam razsvetljenje glede tistega zajca. Bo kdo razložil? Ker, sorry, meni ni bila jasna poanta. In 99 % vsem ostalim.”; “Gnev, ki ga občutiš, ko zagledaš tega zajca, je enak, ko gledaš proslavo. Imam rada živali!”; “Nagačen zajec? A sem kaj zamudil? Ni čudno, da cela prireditev zgleda kot pogreb, ko pa dejansko gre za pogreb. Na ekranu bi morala biti izpisana št. 18/mladini do osemnajstega leta priporočamo ogled s spremstvom staršev ali skrbnikov/”Rdeče ozvezdje” najbolj znane slovenske astronomke, pa je proslavi zabil kol v srce…”; “Take umetnosti jaz ne razumem in je tudi nočem razumeti. Sploh pa me jezi da gre za te “umetnike” denar od moje plače”. 


Režiser in scenarist tokratne proslave Matjaž Farič je za RTV Slovenija pred samo prireditvijo povedal, da naj bi ta sledila temi odnosa sveta do umetnikov in umetnikov do sveta. Čemu za vraga se je tukaj pojavila potreba po uprizoritvi nagačenega zajca, nad katerega se spravlja z različnimi orodji, očitno nikakor ni jasno večini razen režiserju in peščici somišljenikov. Glede na to da so državne prireditve namenjene širšemu ljudstvu in se financiranje le-teh prelaga na davkoplačevalce, bi človek pričakoval, da bi vsaj prikazovali spodobno kulturo, ki bo všeč večini, ne pa da se prikazuje prizore mučenja, ki kulture nikakor ne predstavljajo. Se mar čudimo, da ljudje vedno manj spremljajo tovrstne prireditve, če nam kot presežek kulture sicer predstavljajo tudi dojenje psov in nosečnico z izrezano zastavo?! Glede na to da je bilo že vnaprej jasno, da bo proslavo pričakala provokacija s strani kontroverzne in nekdaj priljubljene otroške pisateljice Svetlane Makarovič, bi res lahko pomislili, kaj umeščajo v kulturni del programa. Se mar res kdo čudi, da v javnosti vlada tolikšen odpor do financiranja kulture? Nedvomno se s tem povsem nepotrebno meče sivo senco na resnične umetnike, ki v državi nedvomno obstajajo. A ti očitno niso dovolj dobri, da bi bili umeščeni v format državnih proslav. Naj razume, kdor more.

Sara Kovač