fbpx

Najboljše izjave Štrancarja, Možine in Pertinača o vladni civilni družbi: Od oponašanja Kardelja do klovnov

Arena (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Arena, ki jo je vodil Igor Pirkovič, je podjetnik dr. Aleš Štrancar povedal, kaj si misli o sedanjih razmerah in odnosu do podjetnikov, dr. Jože Možina in Aljuš Pertinač pa sta komentirala aktualne politične razmere. “Laž je dobila popolno oblast v naši državi, zato se vrstijo podobni odzivi na naše zdravstvo. Torej ne išče se rešitev, iščejo se žrtvena jagnjeta in jih iščejo pravzaprav tisti, ki so najbolj odgovorni in najbolj krivi za to krizo,” je bil kritičen Štrancar.

Dušan Keber je bil minister in je eden najbolj odgovornih, njegove nastope pa dojemam kot odvračanje pozornosti od tega, da je on najbolj odgovoren, je dodal Aleš Štrancar. “Zdravniki si zaslužijo korektno plačilo in večina zdravnikov ni korektno plačana. Poznam kar nekaj zdravnikov. Poleg tega nam zaradi slabe organizacije zdravnikov primanjkuje. Ob vsem tem pa odteka denar po vseh možnih kanalih.

Proti privatnim šolam, Golobova hči pa to obiskuje
Štrancar pravi, da je naša družba prišla do nivoja popolne laži, popolne manipulacije. “Smo za javno šolstvo, govorimo o zasebnem šolstvu, da ni primerno. Po drugi strani ima premier Robert Golob hčer v zasebni šoli. In tisti, ki so najbolj goreči proti zasebnemu zdravstvu, so prvi v vrsti v zasebnem zdravstvu. Imamo direktorico zdravstvenega zavoda v Ljubljani, ki ima tudi privatno ordinacijo. O tem se je treba pogovarjati, ne le o tem, da zdravnik, ki nima takšnega položaja, dela tudi pri koncesionarju.”

Stavka bolnikov je primer dimne zavese
Štrancar je pred kratkim napisal tudi pismo, v katerem je bil kritičen do medijev, češ da ne iščejo resnice. Sam nima nič proti medijem, pravi, saj je doniral milijon evrov v medijski projekt, je pa iz tega videl, kateri mediji vsaj malo združujejo neko demokratičnost. “Pričakoval sem, da bodo levi mediji, sicer zame desni, ker so predstavniki tajkunskega kapitala, zanje sem si predstavljal, da bodo utišali to stvar.” Da ga Štrancarjeve kritike osebno ne prizadanejo, pravi Aljuš Pertinač, dodaja pa, da je potrebno diferencirati med mediji. “Težava je, da dominantni mediji zelo črno-belo slikajo situacijo. Stavka bolnikov je primer dimne zavese, ki je bila namenjena zgolj temu, da se prikrije, da je vlada hip za tem sklenila sporazum z zdravniških sindikatom, podrobnosti tega sporazuma pa stavkajočim bolnikom še niso sporočili.”

Možina o Utripu: Zanimivo je videti, kako nekatere 13 minut prispevka tako moti, da grozijo, divjajo in norijo
Možina je bil kritičen do sedanje oblasti tudi v zadnjem Utripu, ki je dosegel 19 tisoč ogledov, kar je rekord. Glede razmer za novinarja so nenormalne, pravi. “Na vsakih nekaj mesecev naredim Utrip in mi je všeč, da je odziv takšen. A vsebina je korektna, ni nič žaljiva in doseže takšno pozornost. V večini pozornost tistih, ki so prikrajšani in nimajo možnosti videti obeh strani, pa tudi pozornost tistih, ki teh 13 minut tako moti, da divjajo, norijo, grozijo, kdaj me bodo pometali stran.” Pravi, da je prebral celo grožnje s smrtjo.

Jože Možina (Foto: posnetek zaslona)

Možina bo dokazal, da civilna družba dobi milijone
Jaša Jenull
, Tea Jarc in Nika Kovač so tožili Možino zaradi oktobrskega Utripa, kjer je dejal, da je “Golob poskrbel za civilno družbo, predvsem tisto za posebne operacije, ki pride na ulico, vlaga zakone, ko je treba, dobili so nove milijone, da bodo zvesti”. A je dejal, da se bo to dokazalo. “Poglejte proračun za to leto in naslednje leto – organizacije civilne družbe, ki spadajo pod levo hemisfero, ki so sestavni del tega “revolucionarnega” vrenja v času prejšnje vlade in “kontrarevolucionarnega vrenja v času sedanje vlade so zelo bogato plačani. Nekateri tudi iz tujine, kot je Inštitut 8. marec, nekateri pa kar iz domačih logih. Veliko je denarja tudi na novem ministrstvu za solidarno prihodnost, kjer je minister Simon Maljevac, ustanovitelj 8. marca, ki ga bodo tudi zanimivo trošili. Na medijih je, da bomo to opozarjali.”

Štrancar o civilni družbi
“Tu ne govorimo o civilni družbi, ampak o klovnih,” je dejal. Pri financiranju ima proti medijem to, da tega ne obelodanijo, prav tako obljube, ki so jih politiki dajali pred leti in kaj počno sedaj. “Ni pomembno, ali govori resnico ali laž, pomembno je, da je naš ali vaš, in dokler bo tako v Sloveniji, bomo tonili.”

Dr. Aleš Štrancar (Foto: posnetek zaslona)

Ali delajo mediji po navodilih?
Pertinač je dejal, da je to vprašanje za vsak medij posebej, a da velikokrat zaradi drevesa ne vidimo gozda. “Imamo Tednik, ki je glasnik političnih sil in civilne družbe in to je primer tega.” Kar se tiče navodil medijev pravi, da se nobena oblast ni povzpela zaradi medijev in nobena oblast ne bo obstala, to je z omejenim rokom trajanja.

Jenull oponaša Kardelja
Civilna družba – oblast, kdo komu izstavlja račun? To je jasno, pravi Možina. “Če pogledamo v prejšnji vladi, za kaj so vse protestirali in s to histerijo ustvarili veliko napetost. Na vsak najmanjši problem so reagirali, tudi na stvari, ki so bile državnotvorne, na primer na največji dogodek v zgodovini so blokirali ulice v neki podpori medijev”. Zdaj pa smo prišli do oblasti, ki je dokazljivo v nekaterih točkah popolnoma nesposobna, še posebej v primeru zdravstva, zato so krivdo zvalili na zdravnike s stavko pacientov, opozarja Možina. “To ni prava civilna družba, oni so vezani in so njihov “suport”. To je vladna civilna družba”. Pravi še, da Jenull tudi vizualno oponaša Edvarda Kardelja, “to je dejstvo. Isti imidž in isto izrazoslovje”.

Govorili so tudi o “povišici” sodnikom in protestu upokojencev, ki si želijo boljše pokojnine, na kar se je javila civilna družba, češ da je pozivanje upokojencev zloraba. Možina je dejal, da imajo upokojenci pravico in razlog za protest, saj so po vseh povišicah oni ostali v mesecu januarju z nižjimi pokojninami. Štrancar pa poziv “civilne družbe”, naj se ne naseda na protest upokojencev, spominja na komunistično partijo, ki je sama sebe okronala, da je edina zveličavna in poklicana za osvobodilni boj.

Sara Kovač