fbpx

Nam bodo jedilnike krojili kultni “herbalajfovci”?

V Golobovem strateškem svetu za prehrano so tudi člani, povezani s Herbalife (Foto: Facebook, Herbalife)

Golobova vlada je od svojega nastopa na oblast s svojo nefunkcionalnostjo posegla v kakovost državljanov. To se pozna že na višjih položnicah in višjih računih pri nakupovanju, kaj kmalu pa bo vse skupaj še bolj nevzdržno, ko za nami pridejo višji davki, nižje plače in v istem času iskanje osebnega zdravnika, ki je danes pogost pojav. Ne le, da je otežila prihod ljudi do svojih zdravnikov, zdaj se bo vmešavala še v jedilnike državljanov in glede na sestavo strateškega sveta za prehrano, deluje, kot da nam bodo jedilnike krojili “herbalajfovci”, za katere vemo, da so jih v preteklosti primerjali celo s “kultom”.

Jedli boste to, kar vam bodo naročili iz Golobovega strateškega sveta za prehrano, v katerem ni niti enega strokovnjaka z medicinske in biotehniške fakultete. Še več, med člani strateškega sveta naj bi bila polovica privržencev veganstva, med njimi pa tudi taki, povezani s “kultnim” Herbalife, o katerem so ljudje slišali že veliko, bolj kot ne nič dobrega, prav tako pa ima Herbalife precej “prevarantsko” zgodovino. Si to želimo? Da nam Herbalife govori, kaj bomo jedli in kaj ne? To je le še ena od “strokovnosti”, ki jo poudarja vlada že od vsega začetka.

Predsednik vlade je očitno prepričan, da je vseved, vsekakor pa je prepričan, da ima pravico posegati ne le v kakovost življenja ljudi, mi so ga izvolili, s tem si je serviral tudi pravico do poseganja v njihov/naš jedilnik. Že dejstvo, da je izrecno povedal, da bo potrebno zmanjšati meso v Sloveniji, je razburilo marsikoga in to ne preseneča. Vsak posameznik za svoje zdravje skrbi sam in pravica do tega, da vsak posameznik izbira najustreznejša živila, so ne le osnovna pravica, ampak ultimativna pravica državljana, sploh v razviti in demokratični državi.

Golob posega v naše zdravje
Očitno pa Golob ne le, da je gospodarstvenik (vsaj tako se je predstavljal), očitno je postal tudi zdravnik, saj si je vzel pravico določanja, kaj bo kdo jedel, da bo “zdrav”. Zato je ustvaril strateški svet za prehrano, ki pa ga ne sestavljajo strokovnjaki, ampak več kot polovica veganov, od katerih je eden od njih, Boštjan Jakše, posredno povezan s Herbalifom. Prav ste slišali. To je tisti kultni Herbalife, ki se mu ne moreš izogniti ne glede na to, kdaj in kje si. Nekako te vedno najdejo. Njihov mrežni marketing je začrtal svojo pot v preteklih desetletjih in vztrajnost se jim je izplačala, vse dokler njihov večnivojski trženjski posel ni postal sumljiv mnogim.

Foto: družbena omrežja

Ameriški zdravnik: Na splošno ne bi priporočal napitkov Herbalife zaradi vprašljivih dodatkov
Čaji in barvite energijske pijače obljubljajo, da vas bodo napolnile s kofeinom in vitamini brez sladkorja, njihova največja prodajna točka je morda to, da so na Instagramu videti lepo, vprašljivo pa je, kako zdravi so njihovi napitki, saj so v preteklosti že poročali, da uživanje lahko povzroči okvar ledvic. Ameriški zdravnik dr. Taylor Graber je s svojimi kolegi v raziskavi podrobneje preučil njihove izdelke in navedel, da večinoma na svojih izdelkih sploh ne izdajo sestavin pijač in izdelkov na splošno, izkazalo pa se je tudi, da tiste, ki jih omenjajo, na koncu sploh niso bile v izdelku ali so bile zdravju škodljive. Njegov zaključek je bil “Na splošno ne bi priporočali napitkov Herbalife zaradi vprašljivih dodatkov.”

Ne le, da je Golobov strateški svet neuravnovešen, saj jih je več kot polovica veganov, niti niso strokovnjaki, ki bi bili pristojni ocenjevati, kakšna prehrana je koristna za posameznikovo zdravje. Če upoštevamo še dejstvo, da so člani povezani s Herbalife, je na mestu, da se vprašamo, ali to pomeni, da bo Golob v sodelovanju s Herbalife v prihodnosti tudi služil. Tokrat ne le na račun naših denarnic, ampak tudi našega zdravja. Bomo namesto hrane uživali šejke in Herbalife napitke?!

Bodo meso zamenjali Herbalife napitki?
In še nekaj: zdravja s prehrano ne rešujemo na tak način, da potem ljudje jedo različne prehranske dodatke, dopolnila. In če gremo v katero koli skrajno prehransko varianto, potem se zelo hitro pojavi potreba po prehranskih dodatkih.
 Kot dodaja: “Vse skupaj ocenjujem kot grob napad na zdravje Slovencev. Prizadevati si moramo za to, da bomo okoljsko vzdržni, ampak moramo vedeti, kaj je to okoljsko vzdržno; in tega skupina, kjer so enako misleči ljudje, mejne kategorije prehranjevanja nekako ne more kvalificirati,” je za 24ur dejala prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, predsednica RSK za klinično prehrano, ki je potrdila, da je v skupini tudi Boštjan Jakše, posredno povezan s prehrano Herbalife.

Boštjan Jakše (Foto: Facebook)

Ne glede na to, kako bi nas radi na vsak način prepričali, da je rastlinska hrana boljša za nas in okolje nasploh, se verjetno vsak vpraša, zakaj potem Golob ne zmanjša količine sladkorja, ki je absolutno bolj škodljiv od živalskih beljakovin, ki jih telo nujno potrebuje. Zakaj nas želijo prepričati, da so nadomestki mesa bolj zdravi kot samo meso? Ker če se že pogovarjamo o ohranitvi živali, naj omenimo, da je za pridelavo tofuja, ki je eden od nadomestkov mesa, treba ubiti vse živali, ki se približajo zrnom soje, kar je veliko več ubitih živali kot ena, ki jo ubije lovec. Je vlada res tako prepričana sama vase, da nas ima tako očitno za norca?!

Ana Horvat