Nekdanji kriminalist pojasni, kako bi lahko Berishaj in drugi izvedli kriminalno dejanje

Kosovski veleposlanik v Zagrebu Martin Berishaj. Vir: Zajem zaslona, RTV

Hčerinski družbi državnega podjetja Gen-i sta v času, ko je upravo vodil sedanji premier Robert Golob, nakazali 2 milijona evrov sedanjemu kosovskemu veleposlaniku v Zagrebu, Martinu Berishaju. Denar, ki naj bi mu nakazovali za svetovanje, je Berishaj nato dvigoval, sled za njim pa se je zatem izgubila. Nekdanji direktor kriminalistične policije Dušan Mohorko je za Dnevnik podal mnenje, da se v ozadju nakazil skrivajo kriminalna dejanja.

“Svetovalna pogodba, potem izplačilo na podlagi svetovalnih pogodb, takojšen dvig gotovine in gotovina je poniknila – ne ve se, kje je, kako se je porabila,” je nekdanji kriminalist Dušan Mohorko komentiral, da vsi kriminalisti in tožilci že iz preteklosti lahko vedo, da je v ozadju zelo verjetno kaznivo dejanje. Novi predsednik uprave Gen-i Maks Helbl je v oddaji Tarča najprej povedal, da je imel Martin Berishaj sklenjeno svetovalno pogodbo z Gen-i Beograd. Enako je pred kosovsko parlamentarno preiskovalno komisijo zatrdil Berishaj: “Nisem se ukvarjal s prodajo energije, posredoval sem jim politični pogled na strategije, ki jih ima neka država v določeni situaciji,” je pojasnil.

V nadaljevanju oddaje pa je soprog generalne sekretarke vlade Roberta Goloba povedal nekoliko drugače, na kar je opozoril tudi Mohorko: “Vsa nakazila so dejansko povezana z realiziranimi pogodbami za prodajo, nakup električne energije,” je dejal Helbl in dodal, da je na podlagi te realizacije obračunan njegov “premijski fee”, ki je bil po njegovih besedah nekje 0,5 odstoten. Kot smo že poročali, stranka Demokratska zveza Kosova je pred dnevi kazensko ovadila Berishaja zaradi krivega pričanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Če bo Berishaj spoznan za krivega, je lahko obsojen na do 5 let zapora, poročajo nekateri tuji mediji.

Dušan Mohorko (Foto: zajetje zaslona/RTVS)

“Izkušnje kažejo na znane korake,” je v Dnevniku pojasnil Mohorko. Po njegovih besedah so bila ob dvigovanju gotovine izvršitvena dejanja ponavadi ta, da je gotovino nekdo dvignil, jo večinoma izročil prvemu pogodbeniku ter sam zadržal 10 do 20 odstotkov provizije. Po njegovih besedah so to običajno delali direktorji zastopniki, ki niso bili lastniki firm, slednji namreč niso siromašili svojih podjetij. Potem se je gotovina uporabljala za dajanje podkupnin, za storitev kakšnih poslov, lahko pa je bilo storjeno tudi kaznivo dejanje davčne zatajitve, pranje denarja ali kaj podobnega. Poudaril je sicer, da nikogar ničesar ne obtužuje. V času spornih poslov je srbski Gen-i vodil Igor Koprivnikar, ki se v četrtek, tako kot Golob, ni udeležil Tarče in spornih transakcij očitno noče pojasniti. Je pa zanimivo, da se je Koprivnikar pred časom sestal z Golobom, kmalu za tem pa ga je na čelu Gen-i zamenjal Helbl. Koprivnikar je sicer še vedno direktor hčerinskih družb na Balkanu.

Foto: Facebook

Poslanec Demokratske lige Kosova Visar Azemi se je z objavo na Facebooku odzval na tako razpravljano problematiko domnevnega energetskega škandala, v katerega naj bi bil vpleten tudi veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj. Z objavo na facebooku je povedal, da “imajo vse energetske teme skupnega imenovalca – Martina Berishaja”. Po njegovih besedah se energija kot razvojni potencial reducira na korupcijsko afero in informacijsko nočno moro, kosovska vlada bi morala Berishaja razrešiti in ne ščititi, je še poudaril. Predsednik skupščine Glauk Konjufca je dejal, da morajo pravosodne institucije pokazati dejstva, če je veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berishaj res vpleten v poslovanje družbe GEN na Balkanu. Dejal je, da ko bo to dokazano, bodo kosovske institucije ukrepale proti njemu. Dodal je, da je že večkrat zahteval dokaze o Berishajevih dejavnostih, vendar še ni prejel ničesar.

Sara Bertoncelj