Po Vodebu globo dobil še Nikin “napadalec”

Foto: STA

Slovenska realnost danes je taka, da imamo vlado, ki se nasilnežem, nestrpnežem in izgrednikom opravičuje in vrača kazni, kaznuje pa se vsepovprek tiste, ki le izrečejo nekaj, kar ni v skladu z njihovo ideologijo ali pa še to ne. Danes je dovolj, da te oglobijo že samo na podlagi pozdrava, vprašanja ali celo samo prisotnosti nekje v določenem času, kjer se je znašel nekdo od privilegirane leve elite. Konkretno govorimo o primeru iz marca, ko je Nika Kovač zagnala paniko o “napadu”, za katerega se je izkazalo, da to sploh ni bil in da je šlo le za primerno in olikano vprašanje. Žiga Petek, ki je tudi vodič za slepe, je bil ne le okrivljen za nekaj, česar ni storil, zdaj so ga celo oglobili z 250 evrov le zato, ker je Niki Kovač postavil vprašanje. Prav ste slišali. 

Nedolžnega človeka je policija pod Golobovo vlado oglobila za 250 evrov. In to le na podlagi besed Nike Kovač, katere mnenje je očitno pomembnejše od besed drugih državljanov. Tako pa to očitno funkcionira pod aktualno vlado, če si “njihov”, si priviligiran in nihče ti ne more nič, niti roka zakona. Če pa se znajdeš na drugi strani, si vreden  prav toliko kot tvoja beseda – nič, če pa že spregovoriš, si zato kaznovan. Žiga Petek je zadnji tak primer, spomnimo, da je zaradi svojega mnenja še nedavno globo v enaki vrednosti prejel tudi psihoanalitik Roman Vodeb, ker naj bi “užalil” predsednico državnega zbora. Ni čudno, da nam gre tako slabo, ko pa v vladi sedijo občutljivi strahopetci. Spomnimo, da so bila dejanja Tee Jarc in podobnih vidna in dokazljiva – protestiranje v času pandemije, širjenje sovraštva (smrt janšizmu) in nespodobno vedenje, ki bi ga dejansko lahko opredelili kot napad na Janeza Janšo sredi Kredarice. In kaj je dobila Jarčeva? Pohvalo in vračilo kazni. Toliko o dvojnih merilih.

Žiga Petek, ki ga je Nika Kovač po krivem obtožila napada in to brez enega samega dokaza, je prejel globo v vrednosti 250 evrov. Kot nam je povedal, se mu “plačilni nalog ne zdi pravičen in upravičen. 250 je mala cena, vendar čutim, da nisem nič kriv. So bili ljudje, ki so evidentno kršili zakon (oni pa so res uporabljali žaljivke, v prijavi pa je Nika Kovač navedla, da se žaljivk ne spomni), pa niso dobili enega plačilnega naloga. Nekaj od njih so jim ga – zapisali so nov zakon – celo odpisali”, je dejal Petek. In res je, spomnimo, da Kovačeva ni imela nobenega dokaza, da bi utemeljila svojo obtožbo zoper njega, edino, kar je imela, je bila njena vsem znana igra žrtve in njeni občutki. Kot je pojasnil Petek, pa tudi Kovačeva sama ni slišala nobenih žaljivk. Na podlagi česa je potem Petek prejel globo?

Foto: Žiga Petek

Navedeno je namreč, da je kršil 1. odstavek 6. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki pravi: “(1) Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 60.000 do 120.000 tolarjev.” , vendar je to nesmiselno, če pa Kovačeva ni omenjala nobenih žaljivk. Kaj je potem pravi razlog za globo?

Petek: Torej se me ni bala
Petek je pojasnil, da je dne 16. marca 2023 opravil zaslišanje na policijski postaji Bežigrad, naslednji dan, 17. marca 2023 pa je na policijo poslal še dodatno razlago, saj je želel, da je celotno dogajanje zapisano črno na belem vključno z omembo prič, ki jih je v izjavi tudi navedel. V izjavi je zapisal in orisal, kje je sedel on in kje Nika Kovač v času, ko ji je dvakrat postavil vprašanje, zakaj se kot samooklicana zagovornica ljudstva ni zavzela za lastnike parcel, kjer ljubljanski župan Zoran Janković gradi kanalizacijski kanal C0. Povedal je, da jo je vljudno pozdravil, postavil omenjeno vprašanje, ker pa ni bilo odziva, ga je ponovil še enkrat. “Poskušam se postaviti v kožo lastnikov, katere so razlastninili tudi za 3–6 parcel skupaj,” je zapisal Petek in dodal, da ga skrbi dejstvo, da trenutni kanal prepušča približno 25 odstotkov (torej 25 odstotkov vode izteče v zemljo na poti do Ljubljane) in da ni nobenega zagotovila, da bo novi kanal s fekalijami neprodušno zaprt. V tem času sta bila po njegovih navedbah približno nekaj metrov oddaljena eden od drugega, kar pomeni, da se Kovačeva fizično ni mogla počutiti ogroženo, kaj šele, da bi govorili o napadu, ki ga je sama navedla. Po njegovem odhodu je tudi sama odšla iz kavarne in se pogovarjala po telefonu: “Torej se me ni bala. Če bi jaz želel Niki kaj slabega ali pa bi bil zelo vztrajen, bi odšel tudi v kavarno. Ali pa bi jo tam še dodatno spraševal o razlogih, zakaj nikakršnih ukrepov z njihove strani za te ljudi, vsaj za teh 70 lastnikov, katerim se godi krivica (poleg vseh drugih). Pa tega nisem storil,” je pojasnil in dodal, da v tej zgodbi ni zaslediti nobenih znakov kaznivega dejanja.

Petka je zanimalo, zakaj se Nika Kovač ni postavila na stran šibkejših tudi v primeru kanala C0. (Foto: arhiv)

Petek: Globa je nepravična
Če povzamemo njegove besede, se Nika v policijski prijavi ne spomni žalitev, čeprav je dejala, da jo je Petek žalil, tudi natakarica v lokalu se je ob naslednjem njegovem obisku posmehovala očitni zaigrani sceni Nike Kovač, ki je znana po igranju žrtve. Pojasnjuje, da tudi priče niso nič niti rekle niti reagirale na njun kontakt, pa bi bila zgodba drugačna v primeru, da bi šlo res za napad, prav tako Petek v pogovoru ni vpil, saj kot je razbrati iz besed natakarice, niti ni vedela, da se kaj dogaja na terasi. Prav tako pa dejstvo, da se je sam javil kot “napadalec”, za katerega ga je Kovačeva označila, ni vedenje nekoga, ki bi dejansko storil napad. “Vse tole tudi nisem pisal, da bi se sam izgonil kazni, ampak ker preprosto ni pravično, da sem obravnavan napačno. Pa je to Nika Kovač, Robert Golob ali Janez Slovenec. Ni pomembno, kdo je, Nika Kovač zame ne predstavlja ikone, ki bi bila kaj več, povsem isto je, kot bi srečal trgovko v Mercatorju s to razliko, da je več časa pred televizijskimi mikrofoni,” je še zapisal Petek.

Brez znanih dejstev in dokazov, izključno na podlagi njene plati zgodbe, pa so z njo potegnili vsi osrednji mediji vključno z Golobovo vlado. Premier Robert Golob je celo javno obsodil domnevnega storilca, čeprav policijska preiskava v času njegove izjave sploh še ni stekla. “Policist z mano še razgovora ni imel, Robert Golob pa me je že kar obsodil? Zakaj je on predvidel, da je Nikina zgodba pravična? Kako je to Golob lahko, ko pa policija še začela ni s preiskavo?” je takrat ogorčeno dejal Žiga Petek, nedolžni gospod, ki ni storil nič drugega kot to, da je sredi belega dne ogovoril javno osebnost.

Foto: STA

Kazen tudi Vodebu, ker je bila predsednica DZ “užaljena”
Podobno zgodbo pa smo slišali pred nekaj tedni, ko je psihoanalitiku Romanu Vodebu policija izrekla kazen zaradi izražanja svojega mnenja o predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič. Vodeb, ki je pogost komentator v oddaji Faktor na TV3,  je bil oglobljen zaradi izrečenih besed, s katerimi naj bi užalil predsednico Državnega zbora RS. Nedopustno pa je, da se to pojavlja v demokratični državi, saj večjo grožnjo predstavlja poseganje represivnega organa v svobodo govora kot pa morebitno izrečene žaljive izjave predstavnikom oblasti, ki ne bi smele biti užaljene ravno zaradi svojih družbenih vlog, kot je to zapisal pravnik Andraž Teršek.

Ne gre za globe in izrečene kazni, gre se predvsem za omejevanje temeljne pravice. Ne le, da je vsaka drugačna ideologija ali vsako drugačno mnenje zdaj postalo že kaznivo dejanje. Pod Golobovo vlado je zdaj kaznivo dejanje že sama prisotnost ali lepa beseda, ki v nekem trenutku povzroči neprijeten občutek levičarskemu priviligirancu. In za to globo ali kazen slednji ne potrebujejo niti dokazov, dovolj so že njihova “prizadeta čustva”. Ob tem se poraja vprašanje, zakaj so ljudje, ki niso sposobni prenesti kritik, sploh zasedli pozicije, ki so stalno izpostavljene neprijetnim vprašanjem in kritikam in so na teh pozicijah kot takih ljudem dolžni odgovarjati. Ali smo res prišli tako daleč, da nam vlada kopica zmanipuliranih brezhrbteničnih strahopetcev, ki očitno svoje osebne težave rešujejo z zlorabo avtoritete in to nad šibkejšimi, kar je še podlejše?

Tanja Brkić