[Ekskluzivno] Janša in Zver postala tarči groženj iranskega terorističnega režima

Iranski režim je z grožnjami napadel podpornike iranske opozicije. (Foto: STA)

Iranski režim je preko svojega veleposlaništva v Ljubljani spisal pismo s prikrito grozilno vsebino Janezu Janši in Milanu Zveru, ker podpirata demokratično opozicijo MEK. Kot je proti koncu pisma navedeno, bo njuna dejanja v prihodnje obravnaval kot podporo terorizmu. Režim posebej skrbi Janševa letošnja vnovična udeležba na letnem opozicijskem dogodku Free Iran World Summit, ki se mu namerava pridružiti tudi Zver. 

Prvak opozicije Janez Janša in evroposlanec Milan Zver že nekaj časa podpirata iransko demokratično opozicijo in pobude, ki bi razmere v tej bližnjevzhodni teokraciji in diktaturi spremenile na bolje, kar je v skladu z evropskimi demokratičnimi vrednotami in nenazadnje tudi krščansko etiko. Škandalozno bi bilo zavračati pomoč tistim, ki že več kot štiri desetletja trpijo zaradi represije brutalnega režima, ki je odgovoren za množične pomore, mučenje otrok, posilstva in druge kršitve človekovih pravic. V preteklih mesecih so Iran pretresali množični protesti, ki pa jih režim skuša brutalno zatreti, tudi preko usmrtitev in mučenja. Znana je tudi njegova teroristična dejavnost – zalaganje ruskega okupatorja z brezpilotniki Shaded-136, ki ubijajo ukrajinske civiliste in uničujejo civilno infrastrukturo. S tem početjem pa iranski režim sramotno kolaborira pri izvajanju novega gladomorja/genocida nad ukrajinskim narodom. Z državnim udarom Jevgenija Prigožina in očitno oslabitvijo ruskega režima (ki velja za velikega podpornika iranske teokracije) pa narašča tudi strah, ali bo iranskemu nedemokratičnemu režimu uspelo preživeti v vse večji mednarodni osamitvi.

Iran skuša očrniti opozicijsko MKO in ji podtakniti lastne aktivnosti, pri čemer sodelujejo zahodni novinarji!
Ker se njegovi predstavniki bojijo roke pravice, ki bi jih zasluženo postavila pred sodišče, v obupu in paniki izvajajo razne aktivnosti za preprečitev takšnega scenarija. Zadnja takšna zadeva je pismo iranskega veleposlaništva v Ljubljani, v katerem skuša režim očrniti demokratično opozicijo po imenu Ljudska mudžahedinska organizacija Irana (MKO), rekoč da gre za teroristično skupino. V pismu MKO obtožuje številnih nasilnih dejanj, kot so atentati, nadlegovanja in mučenja tako običajnih ljudi kot državnih uradnikov, in sicer vse od zmage islamske revolucije dalje. Kot še navajajo, se je skupina v iraško-iranski vojni pridružila režimu Saddama Huseina ter se borila proti teokratski diktaturi. Pismo obtožuje MKO umora preko 70 tisoč oseb. Svoje sporne aktivnosti pa naj bi po navedbah režima MKO izvajala tudi v različnih evropskih državah, med drugim tudi v Albaniji, kjer naj bi se spopadla s policijo … Prav tako naj bi delovali proti tej gostiteljski državi s svojimi terorističnimi in kibernetskimi aktivnostmi. Lani pa smo v našem mediju poročali, da so albanske oblasti aretirale deseterico Irancev zaradi suma povezanosti prav z iranskim režimom.

Izvajali naj bi prepovedane dejavnosti v imenu iranske revolucionarne garde in tajnih služb na albanskem državnem ozemlju, pri čemer so se lažno predstavljali kot nekdanji člani Ljudske mudžahedinske organizacije, osrednje iranske opozicijske skupine. Iranski Odpor je posameznike pred tem že razkrinkal kot agente iranskega režima. Namen iranskega režima je torej očrniti opozicijsko MKO in ji podtakniti aktivnosti, ki jih teokratski režim izvaja sam! Namen je demoniziranje, očrnitev demokratične opozicije! Prav v Albaniji so namreč osrednji prostori demokratične opozicije, pri poskusu očrnitve pa je ključno vlogo odigralo ravno iransko veleposlaništvo v tej državi. Pri demoniziranju MKO sodelujejo tudi nekateri novinarji zahodnih medijev. Vse od preselitve prebežnikov je Iran okrepil svoje ilegalne dejavnosti v Albaniji. Več tukaj. Znano je še, da je Albanija kmalu po aretaciji agentov režima prekinila diplomatske vezi z Iranom (zaradi obsežnega kibernetskega napada na to balkansko državo. Več tukaj). MEK je namreč za iranski režim simbol neuspeha. Prebivalci Irana se nikoli niso podredili verski diktaturi. Več kot štiri desetletja so se z velikimi žrtvami upirali. Po nekaterih ocenah je bilo 120 tisoč Irancev usmrčenih iz političnih razlogov, vključno s 30 tisoč pobitimi poleti 1988.

Iransko veleposlaništvo bo Janšo in Zvera preganjalo kot podpornika terorizma?!
Devetdeset odstotkov le zato, ker so ostali neomajni v svoji podpori glavni opozicijski skupini, torej Ljudski mudžahedinski organizaciji Irana (PMOI/MEK). Nekdanji ministri in visoki uradniki iz Evrope, Kanade in Združenih držav, vključno s petimi nekdanjimi premierji, so v začetku letošnjega leta izrazili podporo vsedržavnemu uporu v Iranu za vzpostavitev demokratične republike. Med njimi je bil tudi Janša, ki se je sopodpisnik poziva. Več tukaj.

Proti koncu pisma iransko veleposlaništvo v Ljubljani poziva vse evropske države, kjer so nastanjeni predstavniki MEK, da aretirajo in sodno preganjano pripadnike te organizacije, ki po navedbah režima izvaja teroristične dejavnosti v skladu s svojimi mednarodnimi obvezami. Prav tako veleposlaništvo izraža odkrito nezadovoljstvo nad dejstvom, da MEK podpirajo tudi nekateri člani EU parlamenta in zastopniki držav članic EU, kar po njihovem pomeni, da podpirajo terorizem, sektaštvo in nasilje ter škodujejo tako materialno kot tudi duhovno. Za konec veleposlaništvo tem posameznikom in strankam grozi z morebitnimi posledicami, če bi s tovrstnimi dejavnostmi nadaljevali. Podporo bodo v Iranu obravnavali celo kot podporo terorizmu in terorističnim dejanjem!

Domen Mezeg