Je Bečirović pomagal pri pridobivanju poslov Gen-I v Makedoniji?

Direktor Ifimesa Zijad Bečirović (Foto: STA)

Zijad Bečirović je zelo verjetno pomagal pri pridobivanju poslov Gen-I v Makedoniji, za nagrado pa je postal svetovalec nekdanjega severnomakedonskega premiera Zorana Zaeva, piše Prava.si. Bečirović je bil tudi prejemnik sponzorskih sredstev oziroma financiranja pri organizaciji dogodka s strani Gen-I, na katerem je bil prisoten Albin Kurti. Ob vsem tem se poraja vprašanje, ali je makedonski protikorupcijski komisiji prijavil lobistične stike oziroma konflikt interesov. Se obeta nov korupcijski škandal še v Makedoniji?

V zadnji četrtkovi Tarči, kjer so kramljali o sumljivih transakcijah hčerinske družbe Gen-I, je morda še najbolj padel v oči “prvi branilec” Roberta Goloba Zijad Bečirović, direktor Ifimesa. “Martin Berishaj je eden izmed ustanoviteljev Ifimesa, ki ga vodi Bečirović in ga financira Gen-I. Vse jasno,” je v petek iz Prištine tvitnil Boris Tomašič. Berishaj sicer vodi Institut za albanske študije v Ljubljani – verjetno je tudi prek njega povezan z Inštitutom Bečirovića. Na portalu Prava.si razkrivajo, da je Bečirović zelo verjetno pomagal pri pridobivanju poslov Gen-I v Makedoniji. Za nagrado je postal svetovalec nekdanjega severnomakedonskega premiera Zorana Zaeva, piše Luka Perš.

“V razkrivanju domnevno sumljivih balkanskih poslov podjetja Gen-I se je nehote izpostavila pomembna vloga inštituta Ifimes – mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani,” je zapisal Perš in nadaljeval, da vse kaže, da Bečirović za svoj vpliv na območju zahodnega Balkana izkorišča tako svoje mednarodne zaveznike v Ifimesu kot tudi svoje zveze in poznanstva v prostozidarskih krogih na območju zahodnega Balkana. Še več, leta 2015 se je srečal z nekdanjim premierjem Severne Makedonije Zoranom Zaevim, ki je leta 2017 postal predsednik severnomakedonske vlade. Družba Gen-I pa je nato v letu 2019 na javnem razpisu pridobila pravico do izgradnje največje sončne elektrarne na degradiranem območju v Amzabegovem v občini Sv. Nikole.

V preteklih člankih so na portalu Prava.si pisali o spornih poslih Gen-I v Makedoniji. Zakaj je pomembna Makedonija? Siol je oktobra 2022 objavil novico, da je Gen-I zagnal največjo sončno elektrarno v Severni Makedoniji. V članku med drugim piše, da je Gen-I leta 2019 na javnem razpisu pridobil pravico do izgradnje in 50-letnega najema zemljišča za sončne elektrarne s skupno močjo 17 MW na degradiranem območju v Amzabegovem v občini Sv. Nikole. Vendar pa naj bi si po informacijah portala Prava.si posel zagotovili prav z mednarodnimi povezavami Bečirovića. Ob tem velja spomniti, da so bila slovenska podjetja s področja prodaje in nakupa električne energije pomemben donator in sponzor dogodkov Ifimesa. Med njimi tudi Gen-I, ki ga je do novembra 2021 vodil sedanji predsednik slovenske vlade Robert Golob. Skratka, Bečirović je septembra 2019 postal svetovalec severnomakedonskega premiera. Je bila ta služba nagrada za uspešno lobiranje Bečirovića za pridobitev posla na javnem razpisu podjetja Gen-I za izgradnjo največje sončne elektrarne v Makedoniji?

Leta 2012 je makedonska Komisija za varstvo konkurence vložila ovadbo o prekršku zoper štiri trgovce z električno energijo zaradi suma, da so ustvarili kartel, kjer so s svojimi ponudbami narekovali cene za uvoz električne energije. Razpis je potekal januarja 2012. Dve izmed družb sta bili tudi Gen-I in Rudnap. Ob koncu leta 2012 je urad makedonske carine zaračunal dodatne finančne penale za carino, ker bi se trojica na različne načine izogibala plačila dajatev. Komisija za varstvo konkurence je 27. 3. 2012 vložila ovadbe o prekršku – zoper štiri podjetja za trgovanje z električno energijo, in sicer zaradi suma, da so prekršili zakon s tajnim dogovarjanjem o svojih ponudbah za razpis za nabavo elektrike. Komisija je sumila, da so štiri družbe: Gen-I, Rudnap Group, Espada in EFT – ustvarili kartelno organizacijo, da bi lahko narekovali cene za uvoz električne energije in imajo prednost pred drugimi podjetji, ki prav tako kandidirajo na tem razpisu. Obtožena podjetja so vse obtožbe zanikala in trdila, da obstaja zdrava konkurenca na trgu električne energije. Več o makedonskem škandalu je dostopno tukaj.

Vir: bankwatch.org

Na portalu Prava.si so predstavili imena članov, ki v inštitutu Ifimes zasedajo funkcije – ob pregledu imen bralec dobi občutek, da gre za organizirano mednarodno združenje z močnim vplivom na politično dogajanje na Balkanu. Poleg Bečirovića je direktor že dlje časa v Sloveniji živeči iraški Kurd Bakhtyar Aljaf, med člani pa ne manjka eminentnih političnih imen. Najdemo tudi nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki v inštitutu zaseda mesto častnega predsednika. Zanimiva pa so tudi druga imena. Oddelek za lokalne in regijske študije (DeLORS) vodi nekdanji član Golobovičeve stranke Zares dr. Milan Šenčur. Oddelek za ekonomske in poslovne študije (DeEBS) predstavlja nekdanji vidni član Socialnih demokratov Vlado Dimovski. Predstavništvo pri OZN/ECOSOC v imenu Ifimesa predstavlja Irena Mernik Knee, svetovalka nekdanjega predsednika države Danila Türka, ko je opravljal službo v Združenih narodih.

Bakhtyar Aljaf, Zijad Bečirović in Karl Erjavec (Foto: STA)

Povej mi, s kom se družiš …
V balkanskih medijih je sicer zaslediti članek, da je bil Bećirović poslovni partner Dragana Pajića, nekdanjega brčkega župana, ki je bil obtožen zlorabe položaja in sprejemanje podkupnin. Pajića so prijeli v akciji Bingo, ki je bila namenjena zatiranju korupcije ter zlorabe uradnega položaja in pooblastil. Sicer pa je Ifimes Pajića pred tem nagradil kot najboljšega župana v BiH, kmalu pa je Pajić nato skupaj z nagrado odšel v zapor. Bećirović si je po navedbah tega medija leta prizadeval ustanoviti posel v Brčkem, pri čemer se je skliceval predvsem na svojo nekdanjo ženo, ki je delala na OVSE. Ko mu to ni uspelo, se je obrnil na Slovenijo. Ni pa obupal nad domačim krajem, zato je skupaj s Pajićem poskušal prevarati tamkajšnje ljudi, so zapisali in dodali, da se Bećirović lažno predstavlja kot pripadnik prostozidarjev. Poleg tega tudi tesno sodeluje z dr. Edvinom Derviševićem, ki se ukvarja s čudnimi posli. Zanimivo, kje najdemo zaposlenega Derviševića: na naši Fakulteti za šport. “Niso dobronamerni fantje, kot se predstavljajo,” so še poudarili in pojasnili, da so v Brčkem poskušali zgraditi slovensko univerzo – za preureditev hale nekdanje industrije “Interplet” so zahtevali 40 milijonov mark, realna vrednost projekta pa je po mnenju poznavalcev pet milijonov. “Skupščina je ustavila to neumnost. To je bilo največje pranje denarja in velike težave za samega Pajića in Bećirovića,” so še zapisali. S svojim inštitutom je poskušal izsiljevati tudi politike v Črni gori, a so ga črnogorski mediji menda hitro razkrinkali kot navadnega goljufa. “Povezan naj bi bil tudi z radikalnimi islamskimi krogi. Pojavljajo se dvomi, kako in s kakšnim denarjem se financira njegov domnevni inštitut, ki nima nobenih znanstvenih referenc, ampak je očitno le vzvod v rokah mešetarja,” še navajajo tuji mediji.

Medtem ko balkanski mediji pišejo, da se Bećirović lažno predstavlja kot član prostozidarjev, pa Perš meni, da bi to utegnilo držati. “Izvedeli smo, da je Bečirović tudi visoki prostozidarski castnil Velike lože Bosne in Hercegovine,” je zapisal ter spomnil,  kako je Gen-I verjetno pridobil posle v Severni Makedoniji. Poznavalci razmer na Balkanu so Peršu povedali, da je bil pomemben dejavnik pri Zaevu in predsedniku makedonske vlade Dimitriju Kovačevskem tudi Martin Berishaj. Gre za t. i. pomembne predstavnike za politične in gospodarske interese albanske struje v tej državi. Kot visoki castnil masonske lože v BiH naj bi imel Bečirović določen vpliv na obvladovanje svoje pozicije v BiH tudi v t. i. bosanskem delu Velike Hrvaške lože. Pomemben igralec omrežja Zijada Bečirovića je Mladen Terčelj, ustanovitelj in eden prvih vodij slovenske prostozidarske lože, piše Prava.si. Terčelj je predsednika nadzornega sveta STA. V preteklosti je bil zaposlen na Novi Ljubljanski banki kot CISO na področju varovanja informacij in varstva osebnih podatkov ter vzpostavljanja sistema vodenja varovanja informacij za celotno skupino NLB. “Naključij ni. Bečirović, Trčelj, Ibrahimpašić in Egipt, Bosna, Makedonija, Kosovo, Ifimes, Gen-I, NLB in iranski denar. Ali gre za financiranje terorizma? Presodite sami …,” je za Prava.si dejal neimenovani vir iz obveščevalskih krogov, ki je tudi povedal, da je Bečirović že vrsto let na radarju tujih obveščevalnih služb.

Sara Kovač